brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Mooie speech, Merkel

Wat goed om de toespraak van Angela Merkel te plaatsen in de Verdieping van 16 december. Merkel laat zien hoe je als regeringsleider je kiezers laat zien waarom vluchtelingen opgevangen moeten worden en welke problemen er zijn. En dat die problemen er zijn om op te lossen. Dat mag je ook verwachten van een natie die zegt gebaseerd te zijn op christelijke en joodse waarden.

J.A. van Riet Breda

undefined

Dromers zijn hard nodig

Sylvain Ephimenco geeft een wonderlijke wending aan de rede van Angela Merkel. Hij vergelijkt die rede met die van Martin Luther King, om vervolgens een opsomming te geven van alles wat verkeerd gaat in Duitsland. Je zou hetzelfde kunnen doen met de erfenis van King en kunnen opnoemen wat er nog steeds mis gaat in de verhouding tussen blank en zwart in Amerika. Wat Ephimenco betreft, had Martin Luther King kennelijk 'beter realistisch kunnen zijn in plaats van een dromerige idealist'. Gelukkig deed hij dat niet en daardoor is hij nog steeds een bron van inspiratie. Zet daar tijdgenoot Joseph McCarthy eens tegenover, die in de jaren vijftig Amerika behekste met zijn hysterische communistenangst. Een angst die lijkt op de angst nu voor de islam.

Dromen gaan langer mee dan angsten en we zien hoe de geschiedenis daarover oordeelt. Beste Ephimenco, zonder dromen en dromers komen we er niet!

Arie Theisens Zeist

undefined

Regering, stop migranten

De stroom landverhuizers kent geen einde, en het einde is ook nog lang niet in zicht, want men vindt nauwelijks hindernissen op weg naar het beloofde land. De Nederlandse bevolking ziet haarscherp dat dit eens mis moet lopen. Niet elk dorp kan een asielzoekerscentrum krijgen, maar die kant lijkt het wel op te gaan. De bevolking ziet dat dit land deze last niet kan dragen. Niet nu, maar ook niet op de lange termijn, want alle nieuwkomers zullen decennialang op een uitkering aangewezen zijn. Maar de regering doet niets om de stroom te stoppen. In beschaafd Nederlands: de belangen van de bevolking worden niet behartigd door deze volksvertegenwoordigers. In volkse taal: dit is een nepparlement. Het woord raakt een open zenuw want veel bestuurders weten zich geen raad met de situatie en kijken alleen angstvallig naar de aantallen die deze week weer zijn binnengekomen en hoe die onder te brengen. Van enige visie voor de lange termijn is geen sprake. Zeer verontrustend is de huidige toestand van het land. Maar die urgentie is niet waar te nemen in het handelen van de regering.

H. Bruins Leeuwarden

undefined

Zwakke leiding bij KLM

KLM-partner Air France worstelt al tijden met gigantische problemen, waardoor zelfs zijn voortbestaan wordt bedreigd. Het is vijf voor twaalf, alleen snel en drastisch ingrijpen kan het tij nog keren.

Omdat dwarsliggende vakbonden weigeren mee te werken heeft topman Alexandre de Juniac iets nieuws bedacht: een referendum onder het personeel (Trouw, 18 december). In plaats van daadkracht te tonen wordt opnieuw kostbare tijd verspild, tijd die er niet meer is Een onbegrijpelijke keuze, leiderschap op zijn allerslechtst.

Klaas van der Veen Hoofddorp

undefined

Os en ezel in kerststal

Wat klopt er van de traditionele kerststal? (Trouw, 19 december). Zelf katholiek, heb ik regelmatig aan protestantse vrienden moeten uitleggen dat de os en de ezel wel degelijk bijbelse figuren in de kerststal zijn. In Jesaja 1:3 staat te lezen: 'Een os kent zijn meester, een ezel de krib van zijn heer' (waarmee meteen duidelijk wordt waar de kribbe vandaan komt). Katholieken zijn natuurlijk niet zo bijbelvast, maar in de oude liturgie werd dit tekstgedeelte al op de Eerste Zondag van de Advent in de Metten gelezen en dat heeft Sint Franciscus waarschijnlijk op het idee gebracht deze symbolische figuren in zijn kerststal onderdak te geven.

Laurens Joustra Amsterdam

undefined

Kruistocht tegen omroep

Hartelijk dank, Willem Pekelder, voor de mooie én informatieve 'necrologie' van de Ikon, in Trouw van vrijdag. Eens temeer realiseerde ik mij welke belangrijke rol deze omroep heeft vervuld. Opnieuw kwam de vraag bij mij op: waarom moest dit baken van hoop en troost ook alweer van de buis verdwijnen, tezamen met alle andere kleine levensbeschouwelijke omroepen? Ik kon het niet bedenken. Het zal dus wel iets politieks geweest zijn. Een koude wind uit Den Haag. Laag fruit voor staatssecretaris Dekker, makkelijk te plukken in zijn kruistocht tegen de publieke omroep.

Willem Vroege Rijswijk

undefined

Tendentieuze toon

Ik distantieer mij scherp van de kop waarmee mijn artikel over transgenders in Letter & Geest van zaterdag wordt aangekondigd: 'Het gesleutel aan man en vrouw slaat door'. Ik vind 'gesleutel' denigrerend. En 'doorslaan' doet geen recht aan mijn betoog, waarin ik bepleit de hokjes 'man' en 'vrouw' te doorbreken. Bij het stuk staat: 'Prachtig die operaties, pillen en genderklinieken. Maar is de balans niet zoek?' Ook die zin zet een tendentieuze toon die de mijne niet is.

Geertje Mak Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden