brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Alle slachtoffers gelijk

Een wederom gruwelijk bericht over vijftien mensen die door IS worden onthoofd (Trouw, 17 november). Daar word je boos, verdrietig en verontwaardigd van. Maar waar ik ook boos van word, is de kop. Er staat met grote zwarte letters : 'IS onthoofdt Amerikaanse hulpverlener'. Vervolgens staat en met kleine lettertjes onder, dat er óók 14 Syriërs werden vermoord. Is het niet voor alle slachtoffers even verschrikkelijk? Naar mijn gevoel had er met vette letters moeten staan, dat er vijftien mensen onthoofd zijn. Daaronder in een kleiner lettertype, dat daar ook één Amerikaan tussen zat. Dat zou minder tendentieus zijn en meer objectief.

Anne Mulder Zaandam

undefined

Beginselen onderschrijven

Marcel ten Hooven vindt dat de PvdA democratische principes als tolerantie en pluralisme schendt 'door twee Kamerleden uit te stoten' (Opinie, 17 november). Met zijn opvatting miskent de heer Ten Hooven dat de beide Kamerleden zonder probleem hun eigen opvattingen mogen hebben. Maar als lid van de fractie van een politieke partij, waartoe zij vrijwillig zijn toegetreden, mag uiteraard wél van hen verwacht worden dat zij de beginselen van die politieke partij onderschrijven. Dus vóór rechten van vrouwen, homo's, lesbiennes, vóór individuele vrijheden, vóór emancipatie. Dat de PvdA vasthoudt aan haar beginselen, en van haar fractieleden en partijleden vraagt dat ook te doen, heeft niets te maken met schending van democratische principes, en alles met consistentie, geloofwaardigheid en trouw aan (mooie) uitgangspunten.

Wim Klostermann Dalmsholte

undefined

Ebola

Het gironummer 555 is geopend om geld op te halen voor het bestrijden van ebola. Ik vraag mij af of het niet beter is dit geld over te maken naar de ambassade van Cuba, omdat dit arme land de meeste geneeskundige hulp heeft geboden. Het kan er met ons geld wellicht ook meer hulp voor leveren dan wij kunnen doen.

J. van der Toorn Wassenaar

undefined

Kleine kans

Hartelijk dank voor uw tips over keukenhygiëne (Trouw, 18 november). Wel een kanttekening. Een getal in het artikel weigert indruk te maken. Per jaar lopen 700.000 mensen voedselvergiftiging op door slechte hygiëne in de keuken. Klinkt fors. Maar op een populatie van ongeveer 17 miljoen mensen is dit per jaar iets meer dan 4 procent. En dat betekent grofweg dat ik één keer per 25 jaar een (kleine) voedselvergiftiging oploop. Dus drie keer in mijn hele leven. Vervelend, maar er zijn ergere dingen om me druk over te maken.

Hans Ouwersloot Maastricht

undefined

Leuke buitenles

Ik las het stukje over het schoonmaken van nestkasten (Duurzaamheid&Natuur, 17 november). Als juf moet ik zeker het goede voorbeeld geven op ons 'vogelvriendelijke schoolplein', dus toen ik met de klas buiten was ben ik op de ladder geklommen om de nestkastjes er af te halen. Ik heb ze volgens de beschrijving in de krant schoongemaakt onder toeziend oog van de kinderen. Er was veel te zien: allerlei insecten, wegvluchtende spinnen en een prachtig nest met witte schapenwol. Een leuke buitenles!

Eveline Gaspersz-vd Vlerk Utrecht

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden