brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Haute cuisine voor baby's

Wat een decadent verhaal over het kookboek dat sterrenkoks hebben geschreven voor babyvoedsel (Trouw, 3 mei). Het is waar dat het van belang is kinderen al jong te leren om gewoon warm te eten en wat de verschillende smaken zijn. Wel of niet geprakt of door de blender. Ook is het van belang dat het eten vers is met weinig zout of suiker. Maar wat mij vooral verbaast is dat er nu opeens een haute cuisinekookboek voor kinderen komt, terwijl de jonge generatie nauwelijks nog echt kookt en ongewoon veel gebruikmaakt van kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt.

Vlasta de Groot-Piskora Zaltbommel

Afschaffing democratie

Welkom aan de nieuwe columnist Heere Heeresma jr. Maar met het afschaffen van de democratie, waarvoor hij in z'n eerste column pleit, is wel enige voorzichtigheid geboden. Hij vergeet iets belangrijks waar hij het bestuur in handen wil geven van 'mensen die er verstand van hebben'. Spinoza zou het met hem eens kunnen zijn als een belangrijke voorwaarde vervuld kon worden. Spinoza schrijft, in het onafgemaakte hoofdstuk over de democratie in zijn Politiek Traktaat': 'Ja, als het met de regenten zo gesteld zou zijn, dat zij zonder vooringenomenheid en alleen door zorg voor het algemeen welzijn gedreven, hun mederegenten zouden kiezen, dan was er geen enkele staatsvorm die de vergelijking met de aristocratische zou doorstaan. Maar de ervaring leert ons ten overvloede dat het daarmee geheel anders gesteld is.' De democratische staatsvorm is toch de beste.

Stan Verdult Maastricht

Vergeven op 4 mei

De oproep van Greetje Hingstman om op 4 mei bij het herdenken ook aan vergeving te denken, is niet aanmatigend of kwetsend (Trouw, 30 april). Als wij niet kunnen vergeven, gaat ons eigen leven ook kapot. Een mooi voorbeeld is mevrouw Heijn, die Ferdy E., de moordenaar van haar man, heeft vergeven. Zo kan het leven verder gaan.

Remine van der Zwan-Veen Zwolle

Koffie na de preek

Met genoegen heb ik de column van Rob Schouten gelezen over een ongemakkelijk bezoek aan de kerk uit zijn jeugd (de Verdieping, 2 mei). De belemmeringen en verleidingen die hij beschrijft zijn ook de gemiddelde kerkganger niet vreemd: uitstelgedrag, twijfel over het eigen geloof, profane gedachten die heen en weer springen tussen Walibi en Praxis, onzekerheid of de financiële bijdrage wel 'gepast' is, een preek die niet brengt wat je ervan verwacht. Gelukkig voor hem vergoedt het aansluitende koffiedrinken veel: oude vrienden stappen op hem af, nemen hem niet de religieuze maat, maar accepteren hem zoals hij is. Kerkgang omvat niet alleen een verticale, maar ook een belangrijke horizontale dimensie. Menig kerkganger zal het beamen: een preek zonder koffie is als koffie zonder cake.

Henk Warmer Lelystad

Knuffelberenprobleem

De montessori-school van mijn dochter lost het knuffelberenprobleem bij een schoolkamp rigoureus anders op (Tijd, 30 april). De knuffel staat op de lijst 'verplicht mee te nemen', zodat niemand hoeft te merken dat je hem eigenlijk nog een beetje nodig hebt.

Monique Dirven Doesburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden