brieven

Stroom en de Eerste Kamer

Net voor het kerstreces blokkeerde de Eerste Kamer met één stem meerderheid de Wet Stroom. De aanleg van windparken in Nederland loopt vertraging op dankzij de Eerste Kamerfracties van CDA, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en 50Plus. Hulde voor D66 GroenLinks en SGP die niet meededen aan het politieke spelletje. Een standvastige minister Kamp moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Iedereen weet dat de splitsing van productie en infrastructuur doorgaat. En dat deze uitslag dus een pyrrusoverwinning is. Het stemgedrag van het CDA c.s. zet de Eerste Kamer (Chambre de reflexion??) in haar hemd. Het is bovendien koren op de molen van critici die zo'n Eerste Kamer of erger nog de politiek in Den Haag in het algemeen niet zien zitten. Gefeliciteerd tegenstemmers, u hebt de signalen van de klimaattop in Parijs begrepen en u hebt de samenleving een dienst bewezen.

Gerard van Hasselt Voorburg

Landklimaat

U raadt verblijf in Winterberg nog even af omdat u de piste bij de Ruhrquelle sneu en armetierig vindt (Naast het nieuws, 24 december). Er ligt daar toch in totaal 40 cm echte sneeuw plus kunstsneeuw en al sinds eind november zijn twee van de drie liften in bedrijf. In de kerstvakantie is de piste 's avonds tot 10 uur verlicht. Op de webcam is te zien dat het niet te druk is, omdat natuurlijk niemand hier vele uren blijft. Het is gewoon als Snowworld maar dan lekker in de open lucht. In deze 'Hollandse Alpen' is ook zonder een witte kerst veel te doen. De wintersportarena Sauerland is het meest sneeuwzekere gebied ten noorden van de Alpen. Daarbij is niet relevant dat Winterberg op de breedtegraad van Roermond ligt, maar dat het gebied op 600 tot 800 meter hoogte ligt en 220 km oostelijker, met een duidelijk landklimaat dus.

Klaas Dijkstra Medebach (D)

Bange hond

Bij alle voors en tegens die ik in deze krant lees over het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling, ervaar ik de hufterigheid van een aanzienlijke groep medelanders eind december als een benauwende aanslag op mijn gezondheid, terwijl onze hond uit angst niet weet waar hij het zoeken moet.

Wie zoveel geld kan uitgeven aan deze ongein, zou ook zelf de medische zorg moeten betalen bij vuurwerkongelukken. Ik pleit voor een totaal vuurwerkverbod!

R. Fortuin Groningen

10 minuten stil

Inmiddels is voldoende gebleken dat het eigenhandig afsteken van vuurwerk ongelooflijk veel schade veroorzaakt. De ministers willen geen algemeen verbod uitvaardigen. Labbekakkerig weglopen voor verantwoordelijkheid nemen, noem ik dat. Die burgers komen daar helemaal niet uit omdat bij dit soort zaken niet kan worden teruggegrepen naar een wet waaraan eenieder zich te houden heeft.

Dus kortom: niemand is aan te spreken op zijn gedrag en doe je het wel, dan heb je grote kans op 'knallende ruzie'. De overheid creëert door het weer eens over te laten aan de markt (de burger), opnieuw chaos en laat de ontwikkelingen bepalen door degene met de grootste mond. Vaak zijn dit niet de mensen die zich enigszins kunnen verplaatsen in een ander, laat staan dat ze daar rekening mee wensen te houden. Er is een heel goed alternatief: Las aan het begin van het nieuwe jaar 10 minuten stilte in, wellicht komen er in het nieuwe jaar uit de mensen dan meer dingen die kunnen bijdragen aan een zinnige wereld.

Freek van den Brule Hilversum

Discriminatie

Sjors van de Beek schrijft als reactie op de racisme-discussie (Opinie, 28 december) dat de discriminatie van 50-plussers minstens zo ernstig is. Eindelijk iemand die beschrijft wat ik voel. Prima verwoord. Dank u.

Lucia Zweekhorst Pijnacker

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden