Brieven

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Columnist Rob de Wijk pleit ervoor dat Brussel de eis aan Servië loslaat om oorlogsmisdadiger Ratko Mladic uit te leveren. In plaats van zedenpreken over oorlogsmisdadigers is het tijd om Servië te paaien, betoogt de Wijk, zeker nu het binnenkort Kosovo kwijt zal raken. Uit korte termijn overwegingen is die stellingname misschien te begrijpen. Op de lange termijn echter zou het desastreus uitpakken. Op de Balkan gaan politici helaas op destructieve wijze om met het verleden. Ontkenningen, verdraaiingen, slachtofferdenken – ze spelen nog steeds een grote rol in de politiek, media en publieke opinie. Mladic wordt in Servië nog als een patriot vereerd. Het verleden moet daar eindelijk eens onder ogen worden gezien. Anders is het wachten op de volgende uitbarsting.

Mathieu Hermans, IKV Pax Christi Utrecht

Op de pagina Religie en Filosofie (13 december) onderstreept oud-historicus Fik Meijer opnieuw de overeenkomsten tussen de christelijke martelaren uit de vroege kerk en de islamitische djihadstrijders van nu. Beiden geloven heilig in een rijke beloning in een ander leven, beiden zijn bereid met hun leven te betalen. Alleen onbegrijpelijk dat het beslissende verschil niet wordt vermeld. De christelijke martelaren betaalden alleen met hun eigen leven. De djihadstrijders proberen zoveel mogelijk anderen in hun dood mee te slepen.

Gerard Groener Utrecht

Bijbelwetenschapper Pieter van der Horst noemt de poging van website bijbelenkoran.nl om de Bijbel en de Koran te vergelijken naïef en riskant (Podium, 14 december). Hij wijst op het gewelddadige karakter van de Koran. Maar hij gebruikt een oneigenlijk voorbeeld door te stellen dat de anti-judaïstische tendens binnen de islam is begonnen met de slachting van vele honderden joden in Medina. Van der Horst doelt hiermee op de joodse Banoe Koraizastam. Deze afschuwelijke strijd is echter geen indicatie van enige vijandigheid van Mohammed tegenover de Joden in het algemeen maar alleen tegen drie rebellerende stammen. De Koran betuigt de joodse profeten eer en respecteert het volk van het boek. Het is de taak van de wetenschapper een correct beeld te schetsen en er op te wijzen dat het anti-judaïsme binnen de moslimgemeenschap pas is ontstaan na oprichting van Israël, in 1948. Voor dit tijd bestond er geen anti-judaïstische lectuur in het Arabisch. Van der Horst getuigt van een vooringenomenheid die extremisten kunnen opvatten als wederom een westerse kruistocht tegen de islam. Dat noem ík riskant.

Eliëzer Kolthoff jr.Amsterdam

Columnist Jeroen Thijssen suddert zijn vlees voortaan in een goedkope Turkse pizzapan (de Gids, zaterdag). Mocht hij toch nog een keer een petroleumstel op de kop willen tikken, dan heb ik goed nieuws: het mijne brandt al vele jaren op lampenolie. De katoenen pitten vond ik in een zaak voor scheepsbenodigdheden.

Hanna van de Velde Amersfoort

De voetbalwedstrijden Ajax - PSV en Feyenoord - AZ gingen niet door omdat de politie actie voert. Zij is niet inzetbaar. Maar, zult u zeggen, bezoekers kunnen toch gewoon zelf naar het stadion gaan en na afloop weer naar huis? Zij weten de weg, daar hebben ze toch geen politie bij nodig? Helaas blijkt het voetbalgebeuren geen hockey- of korfbalwedstrijd, geen vredig concert, Pinkpop of een EO-Jongerendag. Voetbalsupporters moeten in de gaten en in toom gehouden worden. Anders gaan ze met elkaar op de vuist. Blijkbaar is er politie nodig om dit in goede banen te leiden.

Abr. Blaak Hoogezand

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden