Brieven

CDA en VVD achten zich in de senaat gebonden aan het regeerakkoord, kopte Trouw gisteren. Kennelijk is deze partijen er heel veel aan gelegen om met gedoogpartner PVV de touwtjes in handen te houden. Zelfs zoveel dat zij de eigenlijke taak van de Eerste Kamer, de zorg voor goede wetgeving, daarvoor te grabbel te gooien. Van de VVD kun je op dit gebied alles verwachten. Maar van het CDA, vroeger toch een principepartij, had ik dit niet verwacht. Kennelijk is het CDA al zo volledig door het VVD- en PVV-virus besmet dat ze daar de onafhankelijkheid van de Eerste Kamer graag voor opofferen. Ik weet wat ik moet doen op 2 maart om dit tij te keren.

Johan Hoetmer Waarland

Hoe ontroerend dat Machiel de Graaf van de PVV zich zorgen maakt over de moslimvrouwen die van hun mannen een hoofddoekje moeten dragen (Trouw, maandag). Hij wordt er zelfs ziek van als hij er een ziet. Hoe hypocriet. Van Wilders heb ik begrepen dat hij het liefst de vrouwen met hoofddoekjes en hun familie ziet verdwijnen, zodat Nederland weer voor de Nederlanders is.

M. van Kerkhof Hilversum

Lijsttrekker De Graaf van de PVV toont zijn ware gezicht en dat van de PVV. Hij heeft een afkeer van hoofddoekjes en deze afkeer is de drijfveer om in de politiek te gaan. Daarmee schrijft hij op voorhand mensen af op grond van uiterlijke kenmerken.

Zeker zo schokkend is echter het volstrekte stilzwijgen van het het CDA. Kennelijk is er aan het gedogen geen enkele grens gesteld. Het bondgenootschap met de PVV gaat wel heel ver en diep!

Ad van der Waals Leiden

Het kabinet mag dan volgens de redactie lak hebben aan de nadelen van harder rijden (Trouw, gisteren), zoals luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersveiligheid. Maar de meeste weggebruikers kunnen er op dat gebied ook wat van. Ga maar eens op de rechterbaan van een autoweg waar je goed door kunt rijden, 120 km aanhouden, dan word je toch bijna door iedereen voorbij gereden. In de praktijk wordt er gewoon al 130 km per uur gereden. Vrijwel iedereen doet al mee aan dat experiment. Voor die nadelen moeten we de regering niet berispen, daarvoor moeten we bij ons zelf zijn.

Henk Koning Buitenpost

Nu tijd weer geld is rijden wij ons rijk:

van Wognum tot eerstvolgende rotonde

uw tijdwinst bijna zeventig seconden

bij 130 op de Afsluitdijk.

De diender mag niet meer op bonnenjacht.

U wordt straks bij het stoplicht afgevlagd.

Gezienus Omvlee Emmen

Wat mij betreft slaat Jan van Adrichem precies de spijker op de kop (Trouw, 9 februari). Mijn ervaringen met de katholieke kerk hebben mij nu op de grens gebracht van wel of niet lid blijven. Ook ik behoor tot de uitgeslotenen waar Van Adrichem op doelt. Ook onze parochie heeft een gedwongen fusie meegemaakt zonder dat inspraak mogelijk bleek. Nu een jaar later hebben vrijwel de gehele lokale bestuurscommissie en een groot aantal leden van twee andere commissies zich teruggetrokken een niet werkbare situatie met het nieuwe parochiebestuur. De vertrokken mensen waren zeer waardevol. Deze mensen hebben zich vele jaren met hart en ziel belangeloos voor de parochie ingezet. De vraag die dan naar boven komt is: is dit nog wel mijn kerk? Maar wat dan? Van Adrichem geeft daar een mooie oplossing voor: Mattheus 18 vers 20 ’Want waar er twee of drie in mijn naam bijeen zijn, daar ben Ik in hun midden’. Ook al is dat niet in een kerkgebouw.

H. Verhaar Hillegom

Al weken lang doe ik de krant open met een zekere twijfel. Ja hoor, GroenLinks volop in de picture met Jolande Sap, die het zo goed doet. Een partij met zo'n beperkt aantal zetels die zoveel positieve aandacht krijgt moet bij de redactie wel erg populair zijn. Zowaar een mooie reportage over staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten, maar wat heeft het CDA het niet moeten ontgelden. En wat staat ons nog te wachten, nu tegen verkiezingstijd? Een SP heeft toch meer zetels dan GroenLinks en daar wordt niets meer over gezegd, terwijl deze mensen echte misstanden durven aanpakken. Het voortdurend afhakken van de PVV is ook niet juist. Het is toch een partij die de politiek zelf geschapen heeft? Pak het kwaad dan bij de wortel aan.

Truus Barg-Kleijwegt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden