Brieven

Van der Staaij (1)
Wat een treurigheid: een hysterische reactie op de uitspraken van Van der Staaij; alweer een politicus die beveiligd moet worden. Waar blijft de Nederlandse tolerantie? Want wat heeft hij nu eigenlijk gezegd: 7 procent zwangerschap na een verkrachting is natuurlijk 7 procent te veel, maar 93 procent wordt dus gelukkig niet zwanger. Een minder dan 0,5 procent van alle abortussen kun je toch onmogelijk veel noemen - dan moet je toch wel erg met cijfers goochelen. Natuurlijk is het triest dat de SGP ook in zo'n geval geen abortus wil toestaan, maar wie daarover verbaasd is, heeft toch de laatste jaren even niet goed opgelet. Gelukkig zijn er veel andere partijen om op te stemmen en is de SGP te klein om de abortuswetgeving aan te passen.

Madzy van der Kooij Zwolle

Van der Staaij (2)
De commotie rond Kees van der Staaij bewijst maar weer eens hoe slecht mensen naar elkaar luisteren. Helaas ook onze politici. Ik hoop dat Pechtold zijn fout interpreterende collega's binnenskamers terechtwijst. Op bekschuimend gedrag (lees Ephimenco) zitten we echt niet te wachten in deze moeilijke tijden.

Tiny Hielema Den Haag

Len en Denktank
Meesterlijk, hoe de tekening van Len en de denktank van Frits Schuurman over verduistering (Podium, 30 augustus) elkaar aanvullen en versterken.

Herman de Muinck Slochteren

Stemadvies: niet van deze tijd

Je gelooft je ogen niet als je het stemadvies van de dominees leest (Religie & filosofie, 29 augustus). Het lijken de jaren tachtig wel, met ook toen het stemadvies van dominees om op de PvdA en PPR te stemmen. Daar is Nederland toen niet beter van geworden. Denken die dominees in deze tijd nog dat zij zoveel autoriteit hebben dat mensen naar hun advies luisteren? Mijn advies aan de dominees is: schoenmaker, houd je bij je leest. Er is op eigen terrein nog werk genoeg en een wereld te winnen! En het sociale van de SP is tot aan de grens. Zuid-Europa moet zich maar zien te redden.

Henk Niezen Putten

Katholieke scholen (1)
Het feit dat het enige katholieke schoolbestuur in Den Bosch afscheid neemt van de katholieke identiteit heeft veel aandacht gekregen. In Trouw van 29 augustus is de suggestie gewekt dat ook op protestants-christelijke scholen het bewustzijn van hun identiteit meestal een sluimerend bestaan leidt. Zo ontstaat het beeld dat alleen orthodox-protestantse scholen nog onderscheidend zijn. Dit is een hardnekkige mythe die haaks staat op de werkelijkheid. Dat is wat wij zien in onze dagelijkse contacten met christelijke scholen. Maar we hebben het juist ook vanwege deze mythevorming recent nog eens wetenschappelijk laten onderzoeken in het primair onderwijs. Het blijkt dat ook de 'gewone' christelijke scholen en zeker ook die in een multiculturele omgeving volop, serieus en doordacht invulling geven aan hun identiteit. De scholen zijn actief bezig met het vertalen van die identiteit in de pedagogische aanpak, lesinhoud, dagopeningen, vieringen en in het schoolklimaat. Wij zien dit ook in andere onderwijssectoren. Er is eerder sprake van een revitalisering dan van een toenemende verwatering. Er wordt in christelijke scholen veel over gepraat en gedacht; de vanzelfsprekendheid én de verlegenheid voorbij.

Wim Kuiper voorzitter Besturenraad, centrum voor christelijk onderwijs

Katholieke scholen (2)
Dat een schoolbestuur de verwijzing naar de kerk uit de statuten wil schrappen, kan ik me voorstellen. Ik vind het wel triest als bij een fusie van een katholieke en een openbare school de identiteitsvraag geen thema is. In een school worden hoe dan ook waarden voorgeleefd. Leraren dragen bij aan de opvoeding van kinderen. Het lijkt me zinvol en zelfs noodzakelijk dat daarop regelmatig in bestuur, team en met ouders een bezinning plaatsvindt en dat de de resultaten daarvan worden uitgedragen. Enige kennis van christendom en christelijke en joodse cultuur lijkt me voor het verstaan van de Nederlandse samenleving ook van belang. Dat alles heeft met de identiteit van de school te maken. In de jaren tachtig schreven schoolteams een schoolwerkplan, waarin ook een hoofdstuk aan de identiteit gewijd werd. Wat is daarmee gedaan?

Gijs Lieffering Oudenbosch

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden