brieven

Herdenken

René van Praag wil op 4 mei de Is-raëlische vlag hijsen (Opinie, 21 maart) omdat dat land de overlevenden van de Holocaust en hun nakomelingen vertegenwoordigt. Briefschrijvers reageren prompt afwijzend, met allerlei beschuldigingen tegen de staat Israël. Als we herdenken afhankelijk maken van het 'schuldig' gedrag van staten kunnen we, ook hier, alle herdenken en vlagvertoon wel staken. Denk aan onze slavenhandel en de politionele acties. Om te voorkomen dat de herdenking van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een 'nationale ruziedag' wordt, verzoek ik om alle vlagvertoon voortaan te staken. Of alleen met een nieuwe vlag: met davidster, halve maan en een kruis op een Europees blauwe achtergrond, ter herdenking van alle slachtoffers van rassenhaat en geloofsvervolging?

Martin Haas Wijhe

undefined

Geloof

Michael Shermer wil weinig weten van religie (Verdieping, 26 maart). Maar weet hij niet dat sinds 8000 voor Christus 'slechts' 7 procent van alle brandhaarden in de wereld een religieuze oorsprong heeft? Heeft hij wel eens aan den lijve ervaren hoe gelovigen omzien naar de samenleving en naar elkaar? Hij is welkom om samen met mij een poosje te studeren op de houding van Jezus tegenover rechteloze individuen, 1000 jaar voor de Middeleeuwen. En dan kunnen we Mozes ook nog wel meenemen.

Willem de Vos Ede

undefined

Christus-kitsch

August Hans den Boef vindt dat religies met twee maten worden gemeten (Opinie, 24 maart). Zo zou ik best wel eens willen weten hoe er gereageerd wordt als, in navolging van al die stuitende uit hun religieuze context gerukte boeddha's in tuincentra en woonwinkels, op grote schaal Christusfiguren in vergelijkbare posities zouden worden aangeboden: een gekruisigde Christus met in kandelaars of schemerlampjes in zijn handen. Of een zegenende Christus met een bol in zijn armen als buitenlamp. Velen zullen dat als smakeloos of zelfs blasfemisch verketteren.

Coen Eggen Kelmond-Beek

undefined

Verkiezingen waterschap

Aad Overgaag, oud-bestuurder van een waterschap, geeft aan dat er waterschapspartijen bestaan als CDA, PvdA, VVD, CU/SGP die de kleur van hun politieke partij open en eerlijk verkondigen. Maar deze doorgewinterde waterschapsman laat zich foppen door Water Natuurlijk, de waterschapscoalitie van GroenLinks en D66. Wie de moeite neemt om te googelen op de trefwoorden 'D66' en 'Water Natuurlijk' of 'GroenLinks' en 'Water Natuurlijk' komt pas te weten wat op de site van Water Natuurlijk zorgvuldig verborgen blijft: via Water Natuurlijk nemen D66'ers deel aan de verkiezingen voor de waterschappen. Wie lid is van D66 of GroenLinks wist dit natuurlijk al lang, want leden van deze partijen ontvingen per mail een stemadvies. Alleen de Algemene Waterschapspartij is nog echt onafhankelijk van enige politieke partij.

Ko Heijboer, verkiesbaar lid Algemene Waterschapspartij Maassluis

undefined

Kelder

Geen enkele lezersbrief over het einde van de serie 'Kunst uit de kelder' (Cultuur & media, 24 maart)? Het ontbreken van een huldeblijk bevreemdt. Vier jaar lang hebben we ervan genoten dat de kunstredactie van Trouw directeuren van musea vriendelijk doch dringend verzocht een kijkje in hun depots te nemen. Er kwamen tal van onverwachte verrassingen boven water. De conclusie is volkomen terecht dat musea kritischer naar hun collectie moeten kijken. Hopelijk zullen directeuren ook in de toekomst niet schromen in hun kelders af te dalen teneinde het stof van vergeten meesterwerken af te blazen. Het is eenvoudigweg hun dure plicht. 'Kunst uit de kelder' hoort in de journalistieke eregalerij.

A. Lammers Otterlo

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden