brieven

Speedaholics op het water
Net terug van een week op het water wil ik als kanovaarder graag nog reageren op de uitstekende reportage over onveiligheid op het water (Trouw, 27 juli). Het gaat mijns inziens om veel meer dan stuurfouten of overmatig drankgebruik. Veel motorbootvaarders hebben geen idee van hun snelheid of de risico's die ze veroorzaken voor zichzelf en derden, zoals zwemmers en kanovaarders. De kleinste bootjes hebben al 40 tot 100 pk, wat snelheidsovertredingen uitlokt, want de kick van snelheid is onweerstaanbaar. Het wachten is op de volgende dodelijke overvaringen. Terecht bepleit de beroepsvaart een algemeen verplicht vaarbewijs. Ik bepleit daarbij een minimum leeftijd van zestien jaar, net als bij brommers. En een fikse waterwegenbelasting, zodat de kosten van bruggen en onderhoud bij de gebruikers terechtkomen en niet bij alle inwoners, die ook nog voor elke brugopening moeten wachten.

Martin Kroon Leiden

Het varken in jezelf
Een heel terecht redactioneel commentaar (Trouw, 29 juli) over de platvloerse, ordinaire manier waarop we overal in ons land ons afval neergooien. Inderdaad, Nederland is goor. Maar dan lees ik ineens een zin die wat mij betreft direct de vocabulaire afvalbak in kan: 'Daar kun je mooi je lege blik op neerzetten als het varken in jezelf nog te weinig tot leven is gekomen om het meteen maar op de grond te gooien.' Het varken in jezelf. Een uitdrukking die wel zeer denigrerend is voor het varken. Dit zo intelligente en van nature zeer zindelijke dier mag typerend zijn voor ons gebrek aan beschaving, onze puur menselijke smerigheid. Laat het varken toch in zijn eigen waarde.

Hans Bouma Kampen

Laat werkloze niet vegen
Als mensen met een uitkering in Ede verplicht worden om op basisscholen de binnenboel op te schilderen (Trouw, 27 juli) is dat verdringing van betaalde arbeid. Ook begeleiding van een werkbedrijf kost geld, dat moet toch doorberekend worden in de uitgaven. Maar wie zorgt voor de veiligheid? Als iemand met een uitkering weigert een onveilige huishoudtrap te gebruiken, kan hij dan rekenen op de juiste arbo-toetsing? Mijn ervaring is dat de betreffende persoon bij het werkbedrijf verantwoording moet afleggen en dat hij onder dreiging van verlies van uitkering zijn werkzaamheden moet hervatten. Behandel mensen met een uitkering als gewone burgers en wees bedacht op schimmige constructies en ondermijning van de rechtsstaat en het welzijn van de burgers.

Hein van den Heuvel Keppel

Trots op tongval
Wat een kei, de waterpoloster Lieke Klaassen uit Goor (Trouw, 29 juli). Zij schaamt zich niet voor haar Overijsselse tongval en haar afkomst: niet verdoezelen of verbergen, geen kapsones, doe maar gewoon (je best). Veel geboren en getogen Twentenaren of Groningers hebben zich een Haarlemmerdijks taalgebruik aangeleerd. Alsof je dan pas meetelt, alsof dat tot hogere posities of betere prestaties leidt. Nee, geef mij maar mensen als Lieke Klaassen. Blijf jezelf. Of: 'Blief joezulm', zoals ze hier in Groningen zeggen.

Abr. Blaak Hoogezand

Moslimextremist

Abu Muhammad, die net als zijn broeders in het Westen 'bewust voor een dialoog kiest' (Trouw, 30 juli), wil de vrijlating van een van ronselpraktijken beschuldigde vrouw uit Nederland door een ruil met door Al-Kaida gevangen genomen onschuldige mensen. Zulke mensen kiezen in werkelijkheid niet voor een dialoog, maar zetten in dit geval druk op de ketel om onschuldige mensen vrij te laten voor iemand die vrijwilligers ronselt voor de strijd in Syrië en dus strafbaar is. Ik zou zeggen: nooit in zee gaan met een moslimextremist. Ze zijn net zo onbetrouwbaar als strijdvaardig.

Dick Speijers Nuenen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden