brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Even nadenken

Wat een verademing, het artikel 'Zonder zelfcensuur geen beschaving' van Annette Jansen (Letter&Geest 24 januari). Een mooi tegengeluid, te midden van de roep om ongelimiteerde vrijheid van meningsuiting. Vrijheid om je eigen mening te uiten: natuurlijk! Maar misschien even nadenken over hoe je dat wilt doen?

Mariëtta Stoel Schiedam

Goede smaak

Annette Jansen haalt, zoals velen, twee totaal verschillende discussies door elkaar, namelijk die over vrijheid van meningsuiting en die over belediging en goede smaak. De eerste is wat mij betreft snel afgedaan met de opmerking van Aboutaleb: hier hebben we vrijheid van meningsuiting punt, geen komma. De tweede gaat over iets heel anders. Wat is goede smaak en mogen we iedereen beledigen. Het eerste, goede smaak, is subjectief, maar het tweede wordt door de Annette Jansens en consorten zonder enige nuance afgekeurd.

Cartoonisten, cabaretiers en anderen proberen iets aan de kaak te stellen. Is een cartoon waarin W.A. en de koning van Saudi-Arabië toekijken hoe een journalist aan repen wordt geranseld beledigend? Nou en of! Maar hij is wel hoognodig om mensen met de neus op de feiten te drukken.

Jan Kommer Dalfsen

Onnodig kwetsend

Ephimenco wil het niet snappen. In zijn column suggereert hij dat zelfcensuur per definitie laf is (Trouw, 27 januari). We laten ons chanteren en over ons heen lopen. Schande. Maar wat Annette Jansen in feite zegt is: gebruik moedige woorden om intolerante opponenten duidelijk te maken dat hun gedrag onacceptabel is. Daarvoor hoef je niet de onnodig kwetsende bewoordingen te gebruiken die automatisch uit ieders reservoir van geëmotioneerde oprispingen omhoog borrelen.

Bas van Stokkom Nijmegen

Buiten schot

In het commentaar schrijft Trouw dat de Grieken meer dan andere Europeanen hebben geleden onder van buitenaf opgelegde bezuinigingen (Opinie, 27 januari). Er wordt hier een oorzakelijk verband gesuggereerd dat er niet is. De Grieken zijn het slachtoffer geworden van hun destijds frauderende politici and statistici die Griekenland de euro hebben weten in te moffelen, om het land vervolgens met behulp van de Goldman Sachsen van deze wereld vol te proppen met waardeloze subprime leningen. Het is dan ook niet zo moeilijk sympathie op te vatten voor Syriza. Alleen jammer dat de schuldigen voor dit debacle buiten schot zijn gebleven.

Kees van Ravenhorst Heemstede

Niets mis?

Mits er 'economisch verantwoord geopereerd wordt' is er niets mis met extreme vermogensverdeling, vindt lezer Bakker (Opinie, 27 januari). Wat echter van maatschappelijk of politiek verantwoord opereren, van bijdragen aan werkgelegenheid, aan sociale en culturele doelen, en aan duurzame ontwikkeling, en wetenschappelijk onderzoek? En wat te denken van de ongelijke invloed, van mensen met grote vermogens die politieke of media-invloed kopen? En wat te denken van vermogens die gebouwd zijn op belastingontduiking of -ontwijking? Niets mis mee?

Jan van der Kolk Voorburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden