Brieven

Hypotheekrente
Volgens het commentaar van Trouw (1 mei) zou het rechtvaardig zijn als er niet alleen voor nieuwe, maar ook voor bestaande hypotheken een beperking van de mogelijkheden tot fiscale aftrek van de rente zou komen. Dat zou eerlijker zijn voor de jongeren en de starters die hun eerste huis willen kopen. Dat de overheid hierbij eenzijdig een contract met de burger zou opzeggen en volslagen onbetrouwbaar zou worden, neemt Trouw voor lief. Merkwaardig. Gaat Trouw morgen een commentaar plaatsen waarin gesteld wordt dat vanaf nu iedereen met terugwerkende kracht pas op zijn 67ste met pensioen mag, AOW krijgt, omdat dit recht doet aan hen die nu werken?

Rob Dijkstra Nijmegen

Jules de Corte

Er is een nieuwe compilatie van werk van Heinz Polzer. Daar kunnen we niet omheen, kranten (o.a. Trouw, 27 april) en tijdschriften staan er bol van. Terecht, de invloed van deze eminente liedjesschrijver en voordrachtskunstenaar op het Nederlandse lied, het door hemzelf zo geprezen light verse, kan nauwelijks worden overschat. Maar toen enkele weken geleden een vergelijkbare compilatie verscheen, een eerste publicatie met teksten, bladmuziek (!) en cd's met werk van Jules de Corte, bleef het angstaanjagend stil. Toch jammer.

Pip Barnard Texel

Moralisme

Als het in de kerk om moralisme zou gaan, ja, dan kun je beter een cabaretier op de kansel zetten dan een dominee (Trouw, 1 mei). Niets is zo vervelend als moralistische praatjes van dominees. De cabaretier zal dat beter kunnen brengen en leuker verpakken. Maar gemeenten die nu een cabaretier willen inhuren, zouden zich misschien eerst kunnen afvragen of de verkondiging van het evangelie iets met moralisme te maken heeft.

Lieske Keuning Utrecht

Geloofwaardigheid
Als trouwe PvdA-kiezer kom ik tot een totaal ander oordeel dan lezer Henk Zandvliet die op Podium van 30 april spreekt van Samsons meesterzet door niet mee te doen aan het akkoord van vorige week. Voor dit moment is het immers absoluut noodzakelijk dat Nederland in 2013 voldoet aan de Europese eis van maximaal 3 procent financieringstekort. Dat belang raakt direct onze geloofwaardigheid binnen Europa en bij de financiële markten. En geloofwaardigheid is binnen die context ook ons eigen materiële belang. Het is bovendien bewonderenswaardig wat D66, GroenLinks en de CU er nog aan ombuigingen uit gesleept hebben. Op 12 september gaat mijn stem dan ook naar Groen Links, dankzij de politieke moed van met name Jolande Sap.

Peter Hofman Enschede

Maatregelen anti-sociaal
Je vraagt je af waarom Arie Slob en Jolande Sap zo tevreden zijn over het akkoord. Niet omdat de begroting nu zoveel soelaas biedt voor de lage inkomens. De maatregelen waarmee deze zogenaamd sociale partijen nu instemmen, blijken anti-sociaal: in plaats van 300 miljoen wordt er nu 'maar' 200 miljoen bezuinigd op het passend onderwijs. Met een verhoging van de btw worden ook weer de lagere inkomens het hardst gepakt. En Arie en Jolande maar lachen! Conclusie: ze hebben zich bij de neus laten nemen. Alleen Roemer en Samsom hebben zich niet laten foppen en hopen op een mooie verkiezingsuitslag om daarna de basis te kunnen leggen voor een sociaal Nederland.

Jan Brouwer de Koning Leiderdorp

Tuintjes
De zoveelste artikelen in Trouw die moestuintjes tot trend verheffen (26 april en 1 mei). Ik merk er in mijn omgeving niets van. De ene na de andere voor- en achtertuin verdwijnt onder tegels. Fijn bij een stortbui en voor de bijen en vlinders. De meeste buren zien de omgeving alleen vanuit hun auto of ze moeten een hond hebben.

Cor Bakker Amstelveen

Adembenemend

Rokers benemen mij letterlijk de adem. 'Tot last zijn' (Trouw, 1 mei) is te zwak uitgedrukt, het gaat ook niet om het overtreden van een willekeurige regel. Sommige mensen worden echt benauwd van rokers in de naaste omgeving, ook door peuken of de geur in kleding en haren. Rookverboden, heel graag, en dan met de uitleg: Als u hier rookt, beneemt u anderen de adem!

Noks Nauta Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden