brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Rabobank
Je zou toch op zijn minst mogen verwachten dat de Rabobank in ieder geval zijn rekeninghouders en leden op de hoogte zou stellen van de ontstane situatie, maar tot nu toe niets van dit alles. Ook zal de klant volgens dezelfde meedenkbank niets merken van de opgelegde Libor-boete van een miljard dollar. Maar het mailtje naar de rekeninghouders van afgelopen vrijdag waarin de bank weer eens tariefverhogingen aankondigt, doet het ergste vermoeden.

Jaap Cornelissen Ermelo

Koning kijkt naar links
'De koning kijkt naar rechts op de nieuwe munt' (Trouw, 1 november).

Echter, de koning kijkt over zijn linkerschouder en kijkt dus naar links. Volgen wij de blik van de koning, dan kijken wij naar rechts.

Freek Blokzijl Beilen

Wrang genoegen
Het is een genoegen om Bert Keizer te lezen, maar een wrang genoegen vaak. Iedereen heeft volgens mij het recht om cynisch te doen over wie metterdaad cynisch handelen. Speciaal Keizer is voortdurend met zijn eigen cynisme in gevecht. Maar in de voorpublicatie van zijn boek, een overweging bij Allerzielen (Letter&Geest, 2 november), verliest Keizer die slag. Vader en de kinderen staan bij het sterfbed van moeder 'moe maar voldaan' te huilen. Het is het cynisme dat ook F. Starik aan de dag legde toen hij van het lichaam van zijn moeder het liefst een meter afstand nam, en dat zichzelf toestond. Eelt op hun ziel!

Rein Diepersloot IJmuiden

Van God los
Bravo voor de Protestantse Kerk Nederland. Want de PKN heeft met succes ons huidige kabinet dat van God los lijkt, aangeklaagd wegens mensenrechtenschendingen (Trouw, 1 november). Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen niet rücksichtslos op straat worden gezet zonder eerste levensbehoeften, en al zeker niet nu de kou weer in aantocht is. Willen we soms een herhaling van vorige winter?

De scheiding van kerk en staat biedt de kerk ook de mogelijkheid tot verzet tegen de staat wanneer die het mededogen als pijler van onze westerse beschaving dreigt weg te halen. Al gaat het hier om een complex probleem, laten wij als rijke westerlingen de vluchteling de kruimels van onze overvloedige tafel niet onthouden. Laten wij leren hun taal te verstaan om de werkelijke redenen te begrijpen waarom zij hun land ontvluchtten. Wie weet zullen wij ooit zelf een beroep moeten doen op mededogen.

Truus Jonker Nijkerk

Zwerfvuil
Lovenswaardig initiatief van boer Slager uit Staphorst om kinderen de natuur in te krijgen (Trouw, 2 november), maar was het niet beter om ze zwerfvuil te laten verzamelen in plaats van eikels? In mijn hoofd vormde zich het beeld van een hongerige eekhoorn die de laatste kruimels uit een chipszakje haalt en mijzelf tijdens het kerstmaal aan een lekker stukje wild zwijn.

Martijn Kosters Renkum

Bekertjes tegen oorpijn
Herkenbaar verhaal over (ernstige) oorpijn bij stijgen en landen van een vliegtuig (Trouw, 1 november). Alleen de oplossing van vliegdoppen met keramisch filter heeft bij mij niet gewerkt. Via familie hoorde ik een andere oplossing: twee plastic bekertjes, gevuld met zeer hete watten of servetjes, tegen de oren gedrukt houden tijdens het stijgen en het landen. Een komisch gezicht, maar het werkte wel. Bij onze laatste intercontinentale vlucht heb ik wel een keer tijdens de (langdurige) daling de watten door nieuwe hete laten vervangen. Overigens keek het cabinepersoneel niet gek op van mijn vraag naar de bekertjes bij het binnengaan van het vliegtuig.

Nora de Raadt Assen

Moeilijke missie
Er staat weer een militaire missie aan te komen. Deze keer naar Mali (Trouw, 2 november). Net als bij de vorige acties zal een aantal van onze jongens niet van deze missie terugkeren. Van diegenen die overleven zal een deel lichamelijk invalide zijn dan wel geestelijk verkreukeld, want ook deze missie wordt weer heel erg moeilijk zo niet onmogelijk. In een klimaat waar je maanden voor nodig hebt om er een klein beetje aan te wennen en een terrein dat je niet kent, kan je weinig uitrichten. Onze mensen krijgen te maken met een volk dat totaal anders denkt en waar ze niet mee kunnen communiceren. Wat willen we eigenlijk? Onze bestuursvorm die wij democratie noemen daar introduceren? Dat lijkt me geen goede zaak, want die is bij ons volledig aan het verzanden in een gigantische bureaucratie die slechts tot armoede leidt (400.000 kinderen lijden hier al gebrek). Verder leidt onze democratie tot werkloosheid, corruptie en verrijking van een groep die daar zeker geen recht op heeft. Orde en vrede brengen? Als zelfs de Verenigde Staten weinig kunnen uitrichten tegen de terreurgroepen, kunnen die paar honderd jongens van ons dat dan wel? Bedenk u nog eens goed, waarde landsbestuurders!

Jaap van Loenen, Indië veteraan

Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden