brieven

Vrouwenhaat vlucht mee

Wij zijn onder de indruk van de heldere beschrijving van de culturele verschillen tussen de landen waar de huidige vluchtelingen vandaan komen en West-Europa, toegelicht in 'De vrouwenhaat vlucht mee' (Letter & Geest, 16 januari). Des te meer zijn wij geschrokken van de Coa-cijfers van 4 januari 2016 waaruit blijkt dat 69 procent van de vluchtelingen man is. Van deze 69 procent (33.040 mannen) is 61 procent (20.208 mannen) tussen de 18 en 39 jaar. De vraag is: waarom deze overdaad aan (jonge) mannen, en waar blijven de vrouwen, kinderen en anderen die bescherming nodig hebben? Deze lijken achtergelaten te zijn door de mannen die hen in eerste instantie moeten beschermen. Waarom accepteert Europa deze wanverhouding; werkt het de dramatische behandeling van vrouwen in die landen niet in de hand?

E.J. Schaefers en A.C. Schaefers-Okkens de Bilt

undefined

Tata Steel schaaktoernooi

Prachtig dat Trouw ruime aandacht besteedt aan het zo roemruchte en sterke Tata Steel schaaktoernooi (Sport, 15 januari). Dat verdient het ook. De toppers van de wereld zijn in Wijk aan Zee bijeengekomen. Wellicht dat de komende weken ook enkele partijen kunnen worden weergegeven. Dan kunnen we thuis meespelen en ons verwonderen over zoveel vechtlust, denkkracht en creativiteit.

Henk Sieben Rekken

undefined

Priester uit de kast

De verwondering van de Poolse priester Krzysztof Charamsa (Trouw, 16 januari) over het feit dat de kerk sinds jaar en dag celibataire priesters wenst, ongeacht hun geaardheid, wekt op zijn beurt verbazing. Schrijft Paulus in 1 Kor. 7, 32-33 niet: 'Ik zou willen dat u zonder zorgen was. Wie niet getrouwd is heeft zorg voor de Heer en wil de Heer behagen. Maar de getrouwde heeft zorg voor aardse zaken.' Dat de geestelijkheid deels een andere geaardheid heeft, zoals Krzysztof Charamsa betoogt, is wellicht in dezen vergelijkbaar met een klaverveld, waarin verrassend veel klavertjes vier groeien.

M. Muller Leiden

Procenten en aantallen

Er valt wel wat aan te merken op de korte berekening die filosoof Klaas Mulder zelf uitvoert (de Verdieping, 14 januari). Zo stelt hij: 'Een kwart van alle vrijkomende banen is voor hoger opgeleiden, dat is 25 procent. Een derde van alle schoolverlaters is hoogopgeleid; iets meer dan 33 procent. Ieder jaar komen er dus meer dan 8 procent hoger opgeleiden bij dan er banen zijn voor hoogopgeleiden. Daar moeten we iets mee!'. Helaas is dit niet zoals je procenten zou mogen manipuleren. Zolang niet gegeven is hoe groot de twee populaties vrijkomende banen en hoogopgeleide schoolverlaters zijn, zegt de uitkomst van de aftreksom helemaal niks. Inderdaad 33-25=8, maar de uitkomst is even betekenisloos als het optellen van appels en peren.

Bart van der Holst Roosendaal

undefined

Rijken rijker

62 mensen bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking (Trouw, 18 januari). Lees dit bericht en laat het tot je doordringen.

Dit is een uitwas van kapitalisme die ingeperkt dient te worden.

Er is niets mis met solidariteit in een vrijemarkt-economie. Maar dit is te schandalig voor woorden.

Rik Bronkhorst Amersfoort

undefined

Cool & collected

Terecht stelt de filosofe Susan Neiman dat de meeste asielzoekers het afschuwelijk vinden wat er in Keulen gebeurde (Trouw, 16 januari). Velen van ons vluchten in beelden die niet stroken met de werkelijkheid. In die zin zijn velen vluchtelingen, zonder dat ze er zelf erg in hebben. Gelukkig zijn er ook mensen zoals Susan Neiman die cool & collected naar onze wereld kunnen kijken. Haar verhaal: intelligent, hoopvol en inspirerend.

Max Schalekamp Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden