brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Achterhoedegevecht

Volgens Tom Mikkers, algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap, is de heibel over zondag-rustdag een achterhoedegevecht (Opinie, 16 maart). Opmerkelijk voor een kerkgenootschap met een achterhaalde, patriarchale naam: broederschap. Waar zijn de zusters? Waarom mag hun stem geen naam hebben?

En hoezo achterhoedegevecht? Wat mij betreft is een relatief stille dag in deze stressvolle tijden een zegen. Er zijn talloze redenen én manieren om zo'n oase in de week in stand te houden, ook zonder Zondagswet.

Leonard Groenveld Amersfoort

Agrarische sector

Ik ben het volledig oneens met het redactioneel commentaar over de kalfjes en koeien (Trouw, 17 maart). Juist in Nederland is strenge regelgeving voor de land- en tuinbouw absoluut noodzakelijk. De sector heeft de afgelopen decennia ruimschoots bewezen zichzelf niet op verantwoorde wijze te kunnen reguleren. Voorbeelden? Extreem dierenleed in de bio-industrie, enorme mestoverschotten, monocultuur met groot verlies aan biodiversiteit, overmatig insecticidengebruik, onverantwoord dierentransport. De sector en de politiek (het CDA voorop) moeten zich schamen. Ook de consument kan zich dit aanrekenen. Die moet bereid zijn een hogere prijs te betalen voor agrarische producten en de consumptie van dierlijke producten verminderen.

Rob Blanken Veenwouden

Mensenhandel

De Litouwse president Dalia Grybauskaite noemt de Europese plannen 'op de rand van het internationaal recht'. Ze voelt zich er terecht ongemakkelijk bij. Want het onderhandelen over aantallen vluchtelingen en de daaraan gekoppelde financiële steun en privileges voor Turkije... het lijkt wel een handelsakkoord. Mensenhandel.

Jan van Veldhuizen Kortenhoef

Amerikaanse verkiezingen

Rob Schouten meent in zijn column van 18 maart dat de heftige belangstelling in Nederland voor Amerikaanse presidentsverkiezingen 'stamt uit de jaren zestig, toen Kennedy in het Witte Huis zat'. Toen ik echter in 1952 op het gymnasium in Arnhem kwam, liepen tal van leerlingen er rond met buttons 'I like Ike'. De verkiezingsstrijd tussen Eisenhower en Stevenson, die op de school een minderheid achter zich had, werd gepassioneerd beleefd. Ik wist niet eens wie Ike was, maar heb dus al in de jaren vijftig het begin van die hevige Nederlandse interesse meegemaakt.

John Jansen van Galen Amsterdam

Stemverklaring

Inderdaad is het komende referendum pervers, contraproductief en onzinnig tegelijk. Om een ja- of nee-stem het door de uitbrenger bedoelde effect mee te geven, zou namelijk tevens een stemverklaring moeten worden afgegeven. Bijvoorbeeld: ja, voor vrijheid en het associatieverdrag, tegen de Russische inval, tegen Poetin en tegen Jan Roos. De voorzienigheid verhoede dat de laatste echt politieke ambities krijgt.

Lex Dierssen Zorgvlied

Minder supporters

Misschien een idee voor het PVV-feestje na de volgende verkiezingen: "Willen jullie meer of minder Nederlandse voetbalsupporters?"

Theo Boon Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden