Brieven

Tabak analyseren is simpel
Als je de tv-serie 'Crime Scene Investigation' mag geloven is het een fluitje van een cent om stoffen te analyseren. Met het oog op het artikel over de tabaksindustrie die niet over de brug wil komen met een lijst additieven (Trouw, 23 januari), zou ik zeggen: doe tabak in een gaschromatograaf en je weet precies wat er inzit. Als een overheid bepaalde stoffen verbiedt, doe hetzelfde om te controleren of ze toch ergens in zitten. Of pak fabrikanten aan via de Geneesmiddelenwet of vergunningen voor gevaarlijke stoffen.

Evert van Dijken Duiven

Roddels rond Bleker
Klasse dat Trouw zich tot dusver afzijdig hield in de roddelaffaire rond de staatssecretaris van landbouw. Wie schetst mijn verbazing dat de hoofdredacteur in zijn 'Brief' van zaterdag nu ineens tekst en uitleg moet geven over het bewust niet plaatsen van informatie over Blekers nieuwe liefde. Van wie moet dat? En passant wordt ook de affaire-Jack de Vries nog maar eens genoemd en het uit de kast komen van minister Jan Kees de Jager. Hier is niemand mee gediend en zeker ook de Trouwlezers niet.

J. van den Akker Harkstede

Brandveilige stallen
In Babberich zijn zondagochtend vijftien paarden verbrand (Trouw, 23 januari). Hopelijk zijn deze paarden belangrijker dan de honderdduizenden 'gewone' boerderijdieren die jaarlijks de dood vinden bij branden.

Voor de brandweer gelden voor stallen met dieren dezelfde voorschriften als voor opslagterreinen. Maar stallen zijn veel brandbaarder, want dieren produceren mest en stof en die tasten installaties aan. Kortsluiting is in veel gevallen het gevolg en kortsluiting is meest voorkomende oorzaak van stalbranden. Het is uitermate noodzakelijk dat er strengere eisen gesteld worden aan de brandveiligheid van elektrische installaties en van bouwmaterialen die gebruikt worden in ruimten waar dieren leven.

C.J. van Schaik Enkhuizen

Mantelzorg
In het overigens uitstekende artikel van Maaike van Houten over het vrijwilligerswerk en de visie van James Kennedy daarop wordt weer de klassieke fout gemaakt om mantelzorg onder vrijwilligerswerk te scharen (Trouw, 21 januari). Mantelzorg is het zorgen voor een familielid met een handicap of ziekte. Dit doen mensen omdat het nodig is en omdat het vaak niet anders kan dan door een familielid. Mantelzorg is belangrijk. Zonder die zorg zou een kwart of meer van de bevolking in de zorg moeten werken, hetgeen ons hele economische model overhoop zou halen.

Marc Wortmann, directeur Alzheimers Disease International

Pak asbest aan
Al voor 1970 verving mijn moeder het asbestmatje als vlamvertrager door een metalen exemplaar. In 1993 werd asbest verboden. Trouw beschrijft de misstanden bij de controle op het werken met de stof (19 en 21 januari). Tien inspecteurs zijn beschikbaar op 35.000 meldingen per jaar, terwijl 50 tot 80 procent niet wordt gemeld. Tja, de verschrikkingen van asbest blijken pas na 20 tot 30 jaar. Ik neem aan dat onze volksvertegenwoordiging korte metten laat maken met dit disfunctioneren. Omwille van de menselijkheid.

Han Leroi

VN doen het fout
Trouw hekelt ten onrechte in het commentaar van 19 januari de te kritiekloze houding van Nederland tegenover Israël. Nederland beloont geen fout beleid van Israël, maar verzet zich tegen fout beleid van de Verenigde Naties. De Palestijnse president kan zich in de onderhandelingen met Israël onverzoenlijk opstellen omdat hij op brede steun in de VN en de EU kan rekenen. De noodzaak pijnlijke concessies te doen in ruil voor bijvoorbeeld een bouwstop en overdracht van meer gebieden, ontbreekt nu de rest van de wereld deze zaken (en meer) van Israël verlangt als eenzijdige maatregelen. Het is dus verstandig dat Nederland deze strategie niet steunt en een tegenstem laat horen bij VN en Unesco.

Ratna Pelle Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden