Brieven

Schalken beïnvloedde niet
In de aankondiging van de uit te zenden documentaire over het proces-Wilders (Trouw, 5 december) staat een fout die niet zonder correctie mag blijven. Het proces tegen

Geert Wilders moest immers, anders dan de krant schreef, niet worden overgedaan 'door Schalkens poging tot beïnvloeding van een getuige'. De reden was dat de beslissing om getuige Hans Jansen op 22 oktober 2010 (nog) niet te horen niet door de beugel kon, en dat door die weigering de schijn van partijdigheid was gewekt. Althans volgens de wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank. Dat Schalken tijdens 'het etentje' zou hebben geprobeerd de bewuste getuige te beïnvloeden is door en namens Geert Wilders steeds gesteld, maar nooit onderbouwd. Die bewering is door de getuige Jansen zélf (aanvankelijk) trouwens ook tegengesproken, namelijk in het NOS Journaal, ook op 22 oktober 2010. Het is aan te nemen dat in de documentaire de juiste feiten worden geschetst. Maar het stemt treurig dat in de vooraankondiging op zo'n wezenlijk punt wordt misgetast. Schalken heeft er recht op niet de geschiedenis in te gaan als 'de beïnvloedende rechter'.

Willem van Bennekom oud-rechter Amsterdam

VVD'er heeft geen geldzorgen
Emile Roemer hekelde in een opiniestuk (5 december) de 'morele leegte' van de VVD, wat hem op een kritische reactie kwam te staan van VVD-raadslid Rob de Jong uit Haarlem (Brieven 7 december). Rob de Jong heeft gelijk met zijn kritiek dat de SP het teveel heeft over geldzaken. VVD'ers hebben het liever over lekker jezelf zijn, geldzorgen hebben ze over het algemeen toch niet. Solidariteit heeft nu eenmaal veel met geld te maken.

Henk van Loenen Vianen

Jongerius is geen graaier
De verwijten van filosoof Lidwien Schuitemaker aan vakbondsvoorzitter Jongerius (Podium, 7 december) zijn niet fair. Zijn noemde Jongerius een graaier. De problemen met de pensioenen zijn veroorzaakt doordat wij langer leven en door de schuldencrisis. Als voorzitter van de vakcentrale had Jongerius twee opties: verongelijkt aan de zijlijn blijven staan of een krachtige poging doen om een centraal akkoord te bereiken. Zij heeft binnen de spelregels het laatste - met succes - gedaan. Als ook het parlement akkoord gaat is bereikt dat ook met de belangen van de meerderheid van de werknemers (de ongeorganiseerden) rekening is gehouden. Overigens kunnen in geen enkel pensioenstelsel absolute garanties over de toekomstige uitbetaling worden gegeven.

G.van den Dulk Wassenaar

Ouders kunnen niet alles
Er is heel wat rumoer omtrent de oproep van minister Marja van Bijsterveldt om ouders meer in te zetten bij het onderwijs. Bij alles wat ik er inmiddels over gelezen heb heeft nog niemand opgemerkt dat deels de ouders ook nog mantelzorger zijn en gemeenten hun burgers oproepen meer vrijwilligerswerk voor de buurt te gaan doen. Het wordt langzamerhand wel een beetje veel lijkt me. Je kunt tijd, net als geld, maar één keer uitgeven.

Henk Kraaijenbrink Borne

Macht ligt al in Brussel
Premier Rutte weet het zeker: Europa gaat niet over onze hypotheekrente-aftrek. Volgens hem mag Brussel niet te veel te zeggen krijgen over Nederlands beleid. Misschien kan de premier worden gewezen op het feit dat Brussel al lang een vinger in de pap heeft bij het volkshuisvestingsbeleid. De inkomensgrens voor een sociale huurwoning ligt bij 33.000 euro, wie meer verdient moet volgens Brussel maar in de vrije sector gaan zoeken. Met als gevolg schrijnende situaties (Trouw, 6 december) Minister Donner kan alleen met toestemming van Brussel de inkomensgrens verhogen. Dat is dus wat de premier bedoelt wanneer hij stelt dat wij geen bevoegdheden gaan overdragen aan Brussel?

Jan de Heer Leusden

Chapeau voor Soepenberg
PvdA-bestuurder Soepenberg, chapeau! Hij legde uit waarom hij overweegt om zijn functie en lidmaatschap neer te leggen, vanwege de opstelling van zijn partij bij principiële kwesties als het ritueel slachten en de weigerambtenaar (Podium, 8 december). Ik heb de inhoud van zijn stuk zéér gewaardeerd, van de eerste tot en met de laatste letter.

Bert Boekhold Midwolde

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden