brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Meer of minder

Willen we meer of minder PVV? Nederland zegt: minder.

Pierre Joosten Soest

undefined

Leidraad voor het leven

Wat prachtig om te lezen over 'liefde volgens Gods script' (Trouw, 20 mei). Een verademing, dat het fundament van het christelijk huwelijk nog bestaat en dat ook van daar uit geleefd wordt. Wij zijn ons huwelijk ook zo begonnen en wij zijn al 58 jaar gelukkig getrouwd.

Alleen zijn wij niet hersteld hervormd, overigens een vreemde benaming vinden wij, maar gewoon hervormd, behorende tot de PKN. Onze trouwtekst luidde: 'Dat liefde en trouw u niet verlate, bind ze om uw hals, schrijf ze op de tafel van uw ziel'. Een leidraad voor het leven.

D. Poot Oostkapelle

undefined

Jammerlijk

Wat heeft de regering het jammerlijk laten zitten wat betreft het informeren van het publiek over Europa. En daarmee tevens wat betreft het motiveren van de mensen om te gaan stemmen.

De bewindsman of -vrouw die op de tv jammert over het lage percentage van de opgekomen kiezers heeft dat aan zich zelf te wijten.

M.G. Mülder-Vonkenberg Gorinchem

Armer door EZ

Trouw haalt kosten en risico door elkaar, voor offshore windparken, in het artikel over een investeringsfonds voor het mkb (Trouw, 23 mei). De kosten gaan dalen door innovatie. Het financieringsrisico is hoog, doordat Economische Zaken slechte condities voor investeerders creëert. Die investeerders gaan liever naar Engeland, Duitsland en Denemarken. Daar worden volop offshore windparken gebouwd.

Technisch lopen we voorop, maar ons ministerie van EZ heeft de rem op de economie, voor een duurzamer Nederland. Bijvoorbeeld door elke twee jaar van gedachten te veranderen voor de procedures op de Noordzee. Dat leidde ertoe dat het eerstvolgende windpark Gemini, vooral met buitenlands geld wordt betaald, dus gaat ook de winst en onze subsidie naar die buitenlandse geldgevers.

EZ maakt ons armer en dat is niet de bedoeling van zo'n ministerie. Er moet een parlementaire enquête komen naar de manier waarop EZ dit soort geldstromen uit onze samenleving organiseert.

Henk Daalder Nuenen

undefined

Blanco

Joop van Holsteyn en Hans Oversloot suggereren dat kiesgerechtigden die ontevreden zijn over het aanbod van lijsten en kandidaten hun onvrede daarover niet kunnen uiten (Trouw, 24 mei). Persoonlijk uit ik bij de gemeenteraadsverkiezingen in mijn woonplaats mijn misnoegen over de opties door een blanco stem uit te brengen. Daarmee beoog ik tegelijkertijd de kiesdrempel voor de lokale splinterpartijen wat op te hogen. Wanneer bij het bekendmaken van de uitslagen ook de aantallen blanco stemmen worden bekendgemaakt, is dat een indicatie voor het aantal kiezers dat geen keuze kan maken uit de partijen en/of kandidaten. Zij kunnen zich dan duidelijk onderscheiden van degenen die om wat voor reden dan ook thuisblijven. Deze aanpak vergt nauwelijks extra werk voor het stembureau, immers, de blanco stemmen moeten toch worden geteld.

Daan Baart Schiedam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden