brieven

Gretig
Stuitend om te zien hoe een staatssecretaris, Kamerleden, gretige media (ja, ook Trouw) en een handvol opgetrommelde familieleden van Fortuyn zich inspannen om alsnog een volksgericht op poten te zetten. Ook voor moordenaars geldt er zoiets als recht op gelijke behandeling. Laat daarom het rechtssysteem ongestoord zijn werk doen en stop met het ophitsen van licht ontvlambare Fortuynisten.

Karel Demoet Utrecht

Vlucht MH370
Vlucht MH370 van Malaysia Airways is al weken zoek. Elk zeeschip heeft aan het dekhuis een soort beschuitbus hangen (verplicht!). Zodra het schip onder water verdwijnt, maakt het ding zich los van het schip en gaat het op z'n kop dobberen. Omdat hij op z'n kop hangt, begint hij een noodsignaal uit te zenden. Naam schip en positie. Schepen in de buurt en walstations vangen dit op en op al die plekken gaan alarmen af. Waarom hebben vliegtuigen niet zo'n ding?

Carolus Poldervaart Ooltgensplaat

Kledingcode
Politici moeten, naast de politieke boodschap, bij hun 'sollicitatie' bij de kiezer ook zorgvuldig kijken naar presentatie en uiterlijk. De geschetste tegenstelling tussen Samsom en Spekman (Trouw, 26 maart) is inderdaad opvallend. Een chique kostuum mag overdreven zijn, een verlepte trui is het andere uiterste. Bij een echte sollicitatie zou Samsom de verdenking op zich laden de directeur te willen worden. Maar Spekman zou het risico lopen op zijn uitkering gekort te worden vanwege gebrek aan decorum.

Rits Dijkstra Ouderkerk aan de Amstel

Leerzaam
Heel interessant en leerzaam, de samenvatting van de meningen van de gewone Russen (Verdieping, 24 maart). Maar er zijn blijkbaar dingen waar ze niet over (willen) nadenken. Bijvoorbeeld de geheime afspraak tussen Hitler en Stalin, om elkaar niet aan te vallen. En de afschuwelijke deportaties door Stalin van miljoenen onschuldigen naar Siberië - die vervolgens nooit meer terugkwamen.

Marlies van Schaik Nijmegen

Poetin is het machtigst
Obama is door de Amerikaanse democratie tot president gekozen. Door diezelfde democratie is hij ook vrijwel machteloos gemaakt. En hij wordt hier verwelkomd als de machtigste man ter wereld met alle egards en pluimstrijkerij.

Poetin is door de Russische 'democratie' president geworden en door diezelfde democratie een machtig man gemaakt. Hij is onlangs begroet met boe-geroep en demonstraties, weinig egards en al helemaal geen enkele pluim. Toch is hij de machtigste man ter wereld en niet Obama.

Zijn land is driemaal bijna vernietigd vanuit Europa (Napoleon, de Duitse keizer, Adolf Hitler) en kijkt ook anders naar ons dan Amerika. Het is in het algemeen aanbevelingswaardig iets meer rekening hiermee te houden.

N. van der Wekken Kats

T-shirt
Het is Nuweira Youskine niet gauw genoeg (religie&filosofie, 27 maart). Diverse niet-Marokkanen uitten hun solidariteit met een t-shirt voorzien van de tekst 'ik ben een Marokkaan'. Volgens haar is de lakmoesproef echter, dat niet-moslims met de tekst 'ik ben een moslim' gaan lopen.

Beste Nuweira, zullen we weer eens verder praten als moslims met de tekst: 'ik ben een jood' de straat op gaan?

Douwe-Anne Walsma Groningen

's Rijks schatkist
Maandag schreef ik in deze rubriek op een vraag van Podiumauteur Rob Mulder dat het gironummer van 's Rijks schatkist 1 is. Ik stortte 1 euro, als gift. Gisteren kwam het bedrag terug. De schatkistbewaarder wil mijn geld niet. Wat een heerlijke bureaucratie daar.

Dick van Norren Leusden

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden