brieven

Wajong

Volgens verzekeringsarts Jim Faas kan de Wajong beter worden afgeschaft (Trouw, 17 mei). Want het probleem is niet ziekte, maar werkloosheid. Dit illustreert hij aan de hand van een jongere met ADHD. Juist de groep waarvan hij zegt dat die onder maatschappelijke druk ten onrechte in de Wajong is gekomen. Voor jonggehandicapten met bijvoorbeeld MS of schizofrenie is werkloosheid een ondergeschikt probleem, zij hebben te kampen met nare, zware ziektes. Gelukkig is het aan de overheid om te bepalen wat er voor regeling komt en niet aan mensen als de heer Faas.

Alette Jurgens Wajonggerechtigd sinds 1998, Utrecht

undefined

Representativiteit?

In het artikel over het Conservatief Café (Trouw, 16 mei) meent politicoloog Cor Verkade dat een parlementariër financieel onafhankelijk moet zijn, door het leven wijs en rijp gemaakt en geen jonge kinderen moet hebben. Kortom, hij stelt dat hij pas in het parlement kan plaatsnemen als hij met pensioen is. Als student politicologie vraag ik mij af hoe meneer Verkade een representatief parlement denkt te kunnen vormen met alleen maar oude, financieel onafhankelijke mensen. Eindelijk zijn we, geheel progressief, op weg naar een representatief parlement, waar elk deel van de bevolking is vertegenwoordigd. Is dit niet waar we naar streven in onze democratie? De opmerkingen van meneer Verkade doen vermoeden dat hij weer terug wil naar de periode van voor 1917, waar het parlement bestond uit de oude mannelijke elite die vooral voor zijn elitaire achterban in het parlement zat.

Merel Ek Leiden

undefined

Anti-Europa

Mevrouw Stassen stapt uit de PVV (Tijd, 17 mei); een partij die tegen Europa is. Ze is nu verkiesbaar via een Britse anti-Europa-partij voor een zetel in het Europees Parlement. Dat is mogelijk via Europese regels. Als ze verkozen wordt, wordt ze betaald met Europese gelden. En toch is ze tegen Europa. Mij ontgaat de logica. Ik blijf donderdag lekker thuis.

Frank Hendriks Nijmegen

undefined

Foute keuze

Fifa-voorzitter Sepp Blatter ontdekt dat Katar een foute keus geweest voor het WK voetbal (Trouw, 17 mei). Het is er 's zomers warm. Ik ben niet iemand die een ander voortdurend foute keuzes voor de voeten werpt. Maar hoe een wereldorganisatie als de Fifa tot deze absurde keuze heeft kunnen komen, is me een raadsel. Politiek en cultureel is er voor menigeen ook het een en ander op het land aan te merken. Het is nog een erg klein land ook. Voor een volgende keer lijkt Luxemburg me een veel betere keuze.

Jan Dijk Amsterdam

undefined

Saoedi-Arabië

Ruim twee decennia geleden werd Zuid-Afrika nog door Nederland geboycot. De zwarte bevolking leefde in relatieve vrijheid, vergeleken met de vrouwen in Saoedi-Arabië vandaag de dag. Minister Timmermans reist binnenkort naar Saoedi-Arabië om dreigende sancties voor Nederland af te wenden (Trouw, 19 mei). Blijkbaar heeft vrijheid van meningsuiting voor de minister meer prioriteit dan de vrijheid en de rechten van de vrouw in Saoedi-Arabië.

Angelo de Groot Leiden

undefined

Extra vrij

De kop boven de reportage over de samenwerking van de politie en de leerplichtambtenaren in Den Haag luidt: 'Ben je vandaag vrij, of hoor je op school?' (Trouw, 17 mei). Omdat in het artikel de antwoorden op die vraag niet werden weergegeven, ontstaat geen duidelijk beeld van de problematiek. Want veel jongeren die tijdens schooltijd op straat zwerven, blijken niet te spijbelen. Die jongeren hebben extra vrij omdat de school vanwege organisatorische redenen geen les geeft.

Pierre Diederen Roermond

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden