Brieven

Het kabinet bezuinigt 300 miljoen euro op ’passend onderwijs’, waardoor de klassen in het speciaal onderwijs 10 procent groter worden en er veel minder geld beschikbaar is voor ambulante begeleiding voor kinderen die met wat extra hulp op een gewone school kunnen blijven. Daar zit je dus straks in je klas op de basisschool als ’normaal’ kind en je wilt iets vragen. Maar de juf heeft eerst de hoogbegaafde kinderen van werk voorzien en de superhoogbegaafde aan extra veel werk. Daarna heeft ze de kinderen met een rugzakje geholpen en de kinderen die ADHD hebben, of PDD-NOS, of dyscalculie of dyslexie, of iets in het autistisch spectrum en toen was het pauze. En daarna had je taal. Toen was het antwoord op de vraag niet meer nodig. Misschien morgen dan? Maar de juf was druk, eigenlijk extra druk sinds alle hulp voor haar was wegbezuinigd. Je zult toch een ’normaal’ kind zijn....

Gerrit Verbeek Hilversum

Luisterend naar de woorden van Wilders bij zijn proces, dat ’de lichten in Europa uitgaan’ als de Europeanen niet op hun hoede zijn voor de moslims en hun geloof, zou je kunnen denken dat de inzet van dit proces is of Wilders die gedachten nu wel of niet mag uiten. Echter, ook het hof te Amsterdam dat de strafvervolging heeft bevolen, is voor een open maatschappelijk debat. In zijn beslissing van 25 bladzijden zegt het hof dat bij de vrijheid van meningsuiting het strafrecht in beeld komt als fundamentele grenzen worden overschreden. Het hof acht een redelijk vermoeden aanwezig dat Wilders zo’n grens heeft overschreden. Het is nu aan de strafrechter om te bepalen of in het maatschappelijk debat een grens moet worden getrokken. Niet om het debat te blokkeren, maar opdat het voortgang kan vinden.

A.A. Veerbeek Nijmegen

Citaat : ’Toekomstige generaties zullen terugkijken op dit proces en zich afvragen wie aan de goede kant stond’ En : ’Overal in Europa gaan de lichten uit’. Dat van die Europese stroomstoring, daarover zijn nog geen meldingen binnen gekomen. Dat andere citaat? Ik weet nog wie boer Koekoek was, maar ik ben dan ook al heel oud.

Jan de Bruin Heerenveen

Briefschrijver J. van den Akker uit Harkstede vond de cartoon van Pieter Geenen (9 feb) over het Wilders-proces maar onder de gordel. Gelukkig ben ik het daar niet mee eens. De cartoons van Geenen zijn vaak ogenschijnlijk platvloerse grapjes, maar blijken bij nadere beschouwing gewiekste commentaren op actuele onderwerpen. Zo ook zijn strip over Wilders/Moszkowicz (’Wie heeft de grootste’). Kom dus maar op met die opleiding Verhoging Denkniveau, die lezer Van den Akker suggereert. Maar dan met Geenen als hoofdvakdocent. Wat mij betreft mag, nee, moet Pieter Geenen dus blijven, ook al mis ik Zusje van Gerrit de Jager nog steeds een beetje...

Joke Eijgenbrood Wijk aan Zee

Al enkele malen schreef Trouw over de onwaarheden over de inzameling van plastic. Maar bij het laatste bericht kreeg ik de tranen in de ogen over deze volkverlakkerij. Ridderkerk is een pilotgemeente. Hier wordt sinds 2009 het afval opgehaald in plastic zakken. De gemeente meldt steeds records. In 2009 200.000 kilo, in 2010 is 274.000 kilo opgehaald. Omgerekend is dat 14 kilo per inwoner. Barendrecht haalde maar 8,2 kg en Dordrecht 10,2 kilo per inwoner. Maar Trouw lezende weet ik dat in al dit plastic eerst ingezameld is en daarna in Duitsland is verbrand. Wat een zinloos vervoer van afval. En statiegeldsysteem was beter geweest. Maar dat wilden CDA-minister Van Geel en Nedvang niet.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Bij het lezen van het artikel over het aanpakken van grootverdieners door de gemeente Den Haag troffen mij de reacties van de instellingen. Woningcorporatie Vestia, waarvan de directeur vijf ton verdient, ’wil niet reageren’, GGZ-instelling Parnassia vindt het ’vervelend dat de gemeente ons onterecht in een kwaad daglicht zet’.

Hoe is het mogelijk dat deze instellingen zichzelf zo boven de discussie plaatsen? Ze geven geen enkele inhoudelijke reactie op de zaak waar het om gaat: de buitenproportionele beloningen van het management. Zo lijkt het of de instellingen het eens zijn met hoe hun directie en bestuursleden zich gemeenschapsgeld toe-eigenen. Is het dan een wonder dat het management weg komt met zijn laakbare handelswijze?

Elles Tenten Hoevelaken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden