Brieven

Lyme
Waarom wordt er in het artikel 'Bloedtest Lyme zegt niet alles' (Trouw, 16 december) niet belicht dat genoemde klachten bij een scala aan ziektebeelden kunnen passen? Dat enkele van deze wonderdokters praktisch leven van Lymepatiënten? En waaruit blijkt hun autoriteit, en die van Stichting de Ombudsman?

Als huisarts besef ik terdege dat Lyme een moeilijk ziektebeeld heeft, waar wetenschappelijk geen consensus over heerst en waardoor patiënten zich weleens in de kou voelen staan. Ik neem elke patiënt met een mogelijke infectie met Lyme uiterst serieus. Wat een goede arts wel moet doen, is de optie van een andere diagnose openhouden, lichamelijk of geestelijk, samen met een patiënt die daarvoor openstaat en vertrouwen heeft in de behandeling. Dit soort artikelen helpt daar niet bij.

Hans Essers, huisarts Leiden

Groene brigade
'Goed dat er veldpolitie is' hoorde ik ooit minister Hirsch Ballin in een commissievergadering zeggen. Vervolgens ging de veldpolitie in 1994 ten onder, behalve in Utrecht. Medeoorzaak: desinteresse van de meeste nieuwe regiokorpschefs. In Limburg begrijpen ze dat nu gelukkig beter (Trouw, 16 december). Goede (natuur)wetgeving, gesteund door goed beleid motiveert deskundige politiemensen tot adequate opsporing. In elke toekomstige nieuwe regio een groene brigade in een nieuwe jas? Dat kan best als (onder)deel van die 500 man dierenpolitie. Het veiligheidsgevoel en het milieu van het buitengebied varen er wel bij.

W.A.van Dijk, oud-veldpolitieman

Achterveld

Geen seculier juk
Gijsbert Vonk (Trouw, 17 december) betoogt dat de seculiere meerderheid de orthodoxe minderheid haar normen oplegt. Het tegendeel is waar. De met name christelijke orthodoxie heeft er een handje van de normen die zij voor zichzelf stelt ook aan anderen op te leggen. Denk aan de discussies over abortus en euthanasie en recent over de onverdoofde rituele slacht van dieren, de koopzondag en de weigerambtenaar. Godsdienst legitimeert kennelijk dieren onnodig leed toe te brengen; anderen het recht te ontzeggen op zondag te winkelen en (legitimeert) de weigering om homo's in de echt te verbinden. Het is logisch dat de samenleving zal blijven proberen zich verder aan deze intolerantie te ontworstelen.

Jan Roelfsema Voorschoten

Empathie
Een indrukwekkend rapport van de commissie-Deetman over seksueel misbruik in rk instituten. Maar mijns inziens gaat dat weinig gevolgen hebben. Bisschop Wim Eijk stond snel klaar met excuses en deed in 'Kruispunt TV' de uitspraak: "Wanneer slachtoffers vinden dat we meer empathie moeten hebben, dan moeten we ons dat aantrekken." Deze empathie belooft gezien de term 'moeten' niet veel goeds.

Bram Steynis Almelo

Lichaamstaal
Wat jammer dat aan niets te merken was dat aartsbisschop Eijk het echt meende toen hij op een preektoon zei: "Wij zijn vervuld van schaamte en verdriet." Het was natuurlijk onmogelijk om dit niet te zeggen. Maar niets in zijn lichaamstaal wees op schaamte of verdriet. Eijk lijkt meer een technocratisch bestuurder dan een herder.

Arie Hordijk Ede

Aanklacht
De rooms-katholieke geestelijken die zich vergrepen hebben aan kinderen, verkeerden vanuit gelovig perspectief gezien in de geprivilegieerde situatie om via gebed en meditatie intensief aan hun relatie met God te kunnen werken. Van die mensen en van hun God zou wat verwacht mogen worden. Die verwachting is volledig beschaamd. Daarmee is het aan het licht gekomen misbruik tevens een directe aanklacht tegen de God waar deze mensen in zeggen te geloven.

Gijs Bos Ede

Het gaat niet om eten
Ik ondersteun de mening van columnist Kennedy (Trouw, 17 december) dat het op de naturalisatiedag niet over eetgewoonten zou moeten gaan, maar over burgerschap. Nieuwe Nederlanders op die dag met opzet het verkeerde 'niet halal' eten voorzetten, zoals PVV-Kamerlid De Graaf wil, is geen goed voorbeeld. De enige manier om met elkaar dit land prettig en bewoonbaar te houden, is je aan de regels te houden en elkaar te respecteren.

Hilde van Dijk Dordrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden