Brieven

Wildwestvoortplanting
In Trouw (11 oktober) staat een kritiekloze reportage over tientallen arme Indiase vrouwen, die voor rijke westerlingen een kind baren. Niets wordt gezegd over de ernstige psychische gevolgen voor de zo geboren kinderen. Zij worden immers als een materieel pakket verkocht. Wie hun echte vader en moeder zijn, hun identiteit, zullen ze doorgaans nooit te weten komen, want meestal wordt gebruik gemaakt van anonieme ei- of zaadceldonoren. Het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties verklaart o.a.: 'De staten[....] verbinden zich tot eerbiediging van het recht van het kind zijn identiteit te behouden'. De kinderwens van volwassenen staat echter centraal. Wordt het niet hoog tijd dat de 'wildwest'-praktijken van de moderne voortplanting tot internationaal overleg en afspraken leidt? Het Haags Adoptieverdrag van 1994 kan tot voorbeeld dienen.

René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie Utrecht

Inburgeren, ook voor Turken
Natuurlijk heeft de heer Beerenhout een groot punt aangaande inburgeren voor Turken (Denktank, 15 oktober). Mensen die gemotiveerd zijn, dat geldt ook voor Turken, zullen graag inburgeren. Anderen hebben een duwtje nodig, vaak ook zijn dat de meest kwetsbaren, laag tot zeer laag opgeleid in het land van herkomst. Waarom die inburgeringsprikkel? Om zich niet volledig te gaan inkapselen in een parallelle Turkse samenleving in Nederland: 24 uur Turkse tv thuis voor de vrouwen en 24 uur Turks in het theehuis voor de mannen. 24 uur Turks bij het boodschappen doen in Turkse winkels en Turks bij de Turkse kapper. Voor het nodige Nederlands buiten dit bastion - dokter, school, overheid -, doet men dan een beroep op de kinderen, precies zoals veertig jaar geleden bij de generatie arbeidsmigranten, alleen kregen die niet allerlei cursussen aangeboden.

Anneke Ülgüt Assen

China: hogere democratie
Een buitengewoon interessant stuk in de Verdieping(14 oktober) over Azië dat het anders moet gaan doen dan Europa. Eindelijk iemand die de grote contradictie van het westerse kapitalisme blootlegt: de eis van continue economische groei, met dito milieubelasting als gevolg. De Chinezen plannen tientallen jaren vooruit en kijken hierbij vooral naar het collectief belang. Het inperken van individuele vrijheden ten gunste van het collectief belang hoeft geen inperking van democratische waarden te betekenen. Het is een hogere vorm van democratie.

Mark Jan Smit Nijverdal

Kerk als regelneef
Als de Protestantse Kerk in Nederland minder regelneverig moet zijn, aldus scriba Arjan Plaisier in Trouw (14 oktober), dan heeft hijzelf een geweldige kans laten liggen door de kerkorde niet in een nieuwe, moderne bestuurlijke jas te steken. Door absoluut vertrouwen aan de plaatselijke gemeenten te geven. Die zijn goed in staat, zonder bureaucratie en knellende formele jassen, hun eigen weg te zoeken binnen geloof, hoop en liefde.

Jan de Vries scriba van de Algemene Kerkenraad Hilversum

Pompoen niet schillen
Eindelijk een recept dat ik niet ken in Trouw (14 oktober). Alleen schrijft Henja Schneider voor dat je de pompoen moet schillen. Ik eet al tientallen jaren pompoenen en schilde ze voorheen altijd. Een zware en gevaarlijke klus. En wat bleek; je hoeft ze helemaal niet te schillen! Na een kwartier koken is de schil zacht. Scheelt een boel werk en minder snijgevaar voor de handen.

Vital van Looveren Amsterdam

Prostitutiedwang
De reeks artikelen die is verschenen in Trouw, zoals op 14 oktober, geven een goed beeld van de dwang die achter het leeuwendeel van de prostitutie zit. Een ander facet is: waar blijven de meisjes en vrouwen als ze op een plaats zijn 'opgebruikt'? Worden ze dan verplaatst en/of verder verhandeld, en waar en waarin eindigt de slaventocht? Journalistiek speurwerk hiernaar zou tot verdergaande maatregelen, ook binnen de EU, kunnen leiden.

H.G. Noordman Lisse

Tantra-pad is niet ordinair
De verleiding blijkt toch steeds weer groot om het Tantra-pad als een seks-lekkertje te presenteren (bijlage #Leef!, 15 oktober). Waarom doet Trouw zo goedkoop? Het spirituele pad wordt op deze manier in een ordinair daglicht geplaatst.

Jos van Houwelingen Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden