brieven

Klimaatverandering

In zijn artikel over het Urgenda-vonnis (Opinie, 6 augustus) geeft de heer Bergkamp een wel heel eenzijdige visie. Hij beperkt zich tot de kosten die het vonnis zal meebrengen voor de huidige belastingbetalers en bedrijven. Maar het gaat hier om heel wat groters, namelijk om de schade van de klimaatverandering voor toekomstige generaties. Dat zijn de toekomstige belastingbetalers. Het pleit niet voor de wetenschapper Bergkamp zo'n eenzijdige visie naar voren te brengen.

Dirk Bleichrodt Amsterdam

undefined

Woordpolitie

Liever ironie dan een verbod op bepaalde woorden, vindt Ouariachi (de Verdieping, 7 augustus): zo'n verbod is dom. Maar woordpolitie is heel iets anders dan de waarde inzien van het achterwege laten van bepaalde woorden. Je kunt je mening ook heel goed geven zonder denigrerende woorden als zwartjes, kopvodden of zeikwijf te gebruiken. Dat leidt alleen maar tot vijandschap en als het ver wordt doorgevoerd tot oorlog. De moslimwereld, het Russische volk of de zwarte bevolking moedwillig voor het hoofd stoten, dat is pas dom.

L. van Zwol Almere

undefined

Overlast festivals

De afgelopen dagen heeft Trouw aandacht besteed aan (de overlast van) festivals. Ik lees over de geluidsoverlast, de troep die achterblijft en de kosten versus de baten. Wat ik vooral mis in de discussie is een ander punt: de organisatie van zo'n festival kent een lange opbouw- en afbouwtijd. Zo is voor Loveland het Sloterpark gedeeltelijk dicht van 30 juli t/m 12 augustus, twee weken. En aangezien dit niet de enige festiviteit is, loopt het aantal weken dat het park (gedeeltelijk) afgesloten is behoorlijk op, terwijl het park een duidelijke functie heeft voor de directe omgeving, maar ook voor Amsterdammers die verder weg wonen. Een tweede punt: het gebrek aan transparantie over de kosten en baten. In het park moet troep opgeruimd en veel hersteld worden. Wie draait voor die kosten op? Buurtbewoners hebben wel de overlast, maar zien niets terug van de baten. Wel krijgen ze keurig een brief van de organisatie dat er overlast zal zijn, maar dat men probeert die te beperken tot een minimum. Die communicatie is keurig, maar ook wat gemakkelijk: we moeten het allemaal maar gewoon accepteren.

M.E. Willemsen Amsterdam

undefined

Leefbaarheid

De afgelopen decennia is er veel gedaan om de leefbaarheid in steden te vergroten door geluidsoverlast te verminderen. Snelwegen werden voorzien van geluidswallen of ondertunneld, de snelheid verlaagd, lawaaierige bedrijven worden verplaatst naar bedrijventerreinen. Uit onderzoeken wordt steeds duidelijker dat geluidsoverlast negatieve invloed heeft op de gezondheid van mens en dier. Door het steeds meer toelaten van festivals met harde muziek wordt een deel van de behaalde winst weer tenietgedaan. Dat lijkt me het paard achter de wagen spannen.

Teunis Hol Utrecht

undefined

Beveiliging voetbalstadions

In Trouw van 7 augustus schrijft lezer Cees Hofstra dat voetbalclubs geld in beveiliging moeten steken. Dat gebeurt al, alle clubs in het betaald voetbal hebben een ordedienst voor in het stadion en die doet prima werk. Buiten het stadion neemt de politie het over, omdat de club daar niet de baas is. Daar mag alleen de politie optreden.

Johan Hut Baarn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden