brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Archieven

Ik kan me voorstellen dat de genocide op de Armeniërs uit het collectieve geheugen van Turkije verdwenen is. De directe getuigen zijn immers vermoord en hebben geen nakomelingen mogen krijgen. Er is echter nog wel een ander soort geheugen. Wanneer Turkije zich echt transparant wil opstellen en niet bang meer is voor de eigen geschiedenis, dan hoeft het land slechts zijn eigen Ottomaanse archieven te openen en de bevolkingsregisters van vóór en ná 1915 met elkaar te vergelijken. Nog steeds liggen deze registers achter slot en grendel.

Mieke Smits Zevenaar

Sympathie, dat is alles

Al zou Nederland het meest effectieve klimaatbeleid voeren dat denkbaar is, dan nog doet het niets af aan het lot van toekomstige Nederlandse generaties, dat in deze in handen is van de wereldgemeenschap. Daar heeft de Nederlandse rechter geen macht. Onze politici evenmin. Om nu via rechterlijk activisme de staat te dwingen tot het naleven van bestaande verdragsnormen - wat Urgenda probeert - zou niet meer dan een pyrrusoverwinning zijn. Dan committeert de staat zich in de toekomst nog maar in de hoogst mogelijke vage termen. Dus rest de vraag, of de rechter een ideologie zou moeten of kunnen uitdragen. Dat lijkt niet aan te bevelen. Tenzij Urgenda hard kan maken dat onze dijken dreigen door te breken of onze gezondheid op het spel staat, anders dan voor onze medewereldburgers, kan de rechter haast niet anders dan sympathie uitspreken voor het pleidooi van Urgenda, maar meer zit er niet in, lijkt mij.

Kees van Ravenhorst Heemstede

Geen christen

Helemaal eens met Johan ten Hove (Opinie, 13 april). Alle gruwelijke geweld en terreur komen volledig voor rekening van moslimfundamentalisten. Daar is geen enkele christen bij betrokken! Hierin zien we hoe christendom en islam wezenlijk van elkaar verschilllen.

M. Busschers Haaksbergen

Boel verzieken

Johan ten Hove is het oneens met een opmerking die de heer Kooistra in uw krant liet optekenen, dat volgens hem de echte vijand van alles in de samenleving het fundamentalisme is. Volgens mij is met die opmerking niets mis. De heer Ten Hove begrijpt kennelijk niet dat dit principieel moet worden opgevat. Natuurlijk schiet elke fundamentalist niet onmiddellijk iedereen dood die bij hem/haar in het vizier komt. Wel is het volgens mij zo dat fundamentalisten altijd weer, als zij de kans krijgen, de boel verzieken. Met slachtoffers tot gevolg. Ik herinner maar even aan het leed dat fundamentalisten in Staphorst hebben veroorzaakt bij hun eigen kinderen, door die niet te laten inenten tegen polio. Waar het kwaad in deze wereld precies gelokaliseerd moet worden, ik zou het niet weten. Wel weet ik heel zeker dat bij kwaad, in welke vorm en hevigheid ook, het fundamentalisme altijd weer de hoofdrol speelt.

Gerrit Goosen Harderwijk

Schrikken

Toen ik gisteren de krant uit de bus haalde, schrok ik. De Telegraaf verkeerd bezorgd ? De kop 'Hellen, hellen' met die afschuwelijke foto van Samson was de reden. Dat vind ik Trouw onwaardig.

Nico Vos Ermelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden