brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Diederik Samsom

Het in grote letters, op de voorpagina en in de grote portretfoto geplaatste 'Ik wil premier worden', strookt in het geheel niet met de genuanceerde uitspraken van Diederik Samsom in het Tien Geboden-interview. Trouw (hoofd-)redactie, welk doel dient dit?

Jan 't Mannetje Onderdendam

undefined

En de anderen?

Er is al veel geschreven over de vreselijke situaties van mensen die zijn gevlucht voor oorlog en ellende. Wat ik me echter afvraag is in welke toestand de mensen die niet kúnnen vluchten verkeren? Ik denk aan bejaarden, zieken en gehandicapten. Hoe is het voor hen dat zoveel mensen wegvluchten terwijl zij noodgedwongen moeten achterblijven in die misère? Wordt er ook wel aan hen gedacht?

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Zelf de regie houden

Ik was er niet eens toen mijn ouders mij maakten, dat neem ik ze nog steeds kwalijk, over het graf heen. Mijn bestaan is geen eigen initiatief geweest. Maar is dat dan ook een reden om niet zelf te mogen besluiten dat het mooi genoeg is geweest. Moet ik dat aan anderen overlaten? Wie bepaalt eigenlijk of mijn leven nog wel zin heeft om geleefd te worden? Waar halen al die lieden het recht vandaan om mij geesteszwakte aan te wrijven als dit aan de orde wordt gesteld. Ik hoop zelf de regie over mijn leven te houden en zelf te mogen zeggen: "Het was goed zo. Waar ligt mijn laatste slaappilletje?"

Johan Prins Den Haag

undefined

Zelfdoodslag

Een gevolg van de recente zelfdoding door schrijver Joost Zwagerman is dat het heftige en ongemakkelijke substantief 'zelfmoord' weer opgang doet. Ik merk in mijn omgeving dat ik niet de enige ben die zich stoort aan de term. Moord is niet alleen in onze wetboeken, maar ook in onze cultuur, gekoppeld aan het kwaadwillig en met voorbedachten rade om het leven brengen van iemand. Is de kwaadwilligheid niet aan te tonen, en is de daad in een opwelling gepleegd, dan spreken we van 'doodslag'. Nochtans een ernstig en veelal strafbaar delict.

Uit talrijke getuigenissen van deskundigen en ervaringsdeskundigen blijkt dat zelfdoding in de regel wordt voorafgegaan door een langdurige episode van lijden aan een psychische aandoening. De uiterste daad zelf komt voort uit een wanhopige en onweerstaanbare opwelling. Elke kwaadwilligheid ontbreekt hier volgens mij. Ik pleit er dan ook voor om het woord 'zelfmoord' te schrappen uit Van Dale en het Groene Boekje. 'Zelfdoodslag' zal wellicht de voorkeur krijgen van juristen. 'Zelfdoding' mag van mij ook. Staat al in Van Dale!

Joop van Haaften Soest

undefined

Bellende politici

Het verschil tussen leerlingen en politici? Leerlingen mogen in de klas hun mobieltje niet gebruiken, politici in de Tweede Kamer doen niet anders (Foto in Trouw, 11 september). Op mij komt dit buitengewoon onbeleefd, of nog erger, ongeïnteresseerd over.

Rob Dijkstra Nijmegen

undefined

Plezier niet vergeten

Er zullen nog veel beschouwingen volgen over de Vuelta. Over Tom Dumoulin, zijn team en de concurrenten. Maar laten we vooral onthouden hoeveel plezier wij de afgelopen drie weken hebben gehad. Spannende ritten en nog spannender ontknopingen. En wat er bij kwam: de commentatoren van Eurosport-tv die niet meer konden blijven zitten en met overslaande stem spraken over de prestaties van Tom. En de prachtige (en steeds groter wordende) foto's: het hoogtepunt was wel de foto waar Dumoulin in het wiel rijdt van Aru (Trouw, 11 september). En niet te vergeten het commentaar van Dumoulin zelf: indringend, eerlijk, nuchter en grappig.

Roelof Veeningen Leeuwarden

undefined

Weinig woorden

Als Noord-Duitse Trouw-lezeres wil ik graag reageren op het artikel over Lübeck (Tijd, 12 september). Schrijfster Paulien van den Berge meent dat de groet 'moin', die in het noorden van Duitsland gangbaar is, zoiets als 'mooi' betekent. Dat is niet zo.

De Noord-Duitsers staan bekend als 'wortkarg' - mensen van weinig woorden. 'Guten Morgen!' werd 'morgen!'. Dat was ook nog te lang. Dus bleef 'moin!' over. Als de gesprekspartner 'moin!' heeft geantwoord, zijn ze tevreden, en gaat ieder weer zijns weegs. Te veel regen en wind om lang te blijven kletsen!

Sabine Hansemann Driebergen

undefined

Herdenking

Fijn dat Trouw aandacht heeft geschonken aan de onderbelichte scheepsramp uit de Tweede Wereldoorlog die het leven kostte aan 5620 krijgsgevangenen en dwangarbeiders. Eén van hen was de opa van mijn vrouw. Het duurde zeventig jaar voordat er een officieel monument kwam dat gewijd is aan zijn dood en aan het leed van de weduwe en haar kinderen. De oma van mijn vrouw, haar tante en vader zijn inmiddels overleden. Jammer dat zij deze herdenking niet meer hebben mogen meemaken.

Bert Prang Leiderdorp

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden