brieven

Houd de mis op tv
Met mijn 76 jaar ben ik heel gelukkig met de heilige mis 's zondags op tv. In de winter is het voor mij, wegens gezondheidsproblemen, niet mogelijk naar de kerk te gaan en de communie te ontvangen. Ik ben KRO- en RKK-journalist Leo Fijen zeer dankbaar voor de inzet van deze omroepen en overweeg mijn tientjeslidmaatschap om te zetten in een gewoon lidmaatschap. Met Leo Fijen verbaas ik mij over de oorverdovende stilte van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), het CDA en de bisschoppen. Zij kunnen nog veel leren van paus Franciscus, die wars is van macht en naast de mensen gaat staan. Laat mij en anderen niet in de steek.

Marc van der Lugt Eindhoven

Examendief bespioneerd?
Kunnen wij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA niet vragen uit te zoeken wie en vanaf welke computer de vmbo-, havo- en vwo-eindexamens zijn verstuurd en vooral wie ze ontvangen heeft?

Trudy Bikker Ede

Veiligheidsdiensten
De argumentatie van Jack de Vries inzake onze nationale veiligheid (Trouw, 13 juni) gaat op een belangrijk punt de mist in. In zijn visie is veiligheid kennelijk gewaarborgd als veiligheidsdiensten alle communicatieactiviteiten van burgers kunnen bekijken en zonodig daar de overheid van in kennis stellen. De belangrijke vraag is echter of de veiligheidsdiensten zelf wel voldoende integer en betrouwbaar zijn. Gezien de grote hoeveelheid fouten, misstappen en daaruit voortkomende schandalen (zie de VS) bij andere grootschalige organisaties zijn in ieder geval strikte wetgeving en parlementaire controle minimale eisen om (verdere) uitbreiding van bevoegdheden toe te staan.

Bas de Haas Driebergen

Hulde aan scharrelvrouw
Minister Bussemaker huldigt het standpunt dat vrouwen meer moeten werken (Trouw, 13 juni). Dat lijkt mij een belediging voor al die vrouwen die thuis hard aan het werk zijn. Bovendien is Nederland koploper als het gaat om gelukkige en tevreden kinderen. Zou dat verband houden met al die vrouwen die onze kinderen gelukkig maken? En daarmee een onschatbare waarde geven aan de BV Nederland? Over winst gesproken! Gelukkig blijkt de Nederlands huisvrouw verstandiger dan minister Bussemaker. Hulde aan onze hard werkende scharrelvrouwen.

Willem van den Berg Heerenveen

Schokkende homohaat
De Russische Doema stemt voor een wetsvoorstel dat openheid verbiedt over seksuele geaardheid. Dit om de 'tere' kinderzielen te beschermen. De schokkende foto van tieners die een demonstrant in elkaar trappen onder de gedogende blik van volwassenen (Trouw, 12 juni) geeft aan dat de zorgen over die morele ontwikkeling terecht zijn, maar dan wel op geheel andere wijze.

E. Zijp Harderwijk

Lof der zichtbaarheid
Minister Jet Bussemaker roept op het gesprek te voeren over de maatschappelijke waarde en legitimiteit van kunst en cultuur (Trouw, 12 juni). Ik houd graag een pleidooi voor de kunst van mensen met een handicap. Schone kunsten kunnen ons helpen de vaak negatieve beelden over mensen met bijvoorbeeld een psychiatrische achtergrond of een verstandelijke beperking, los te laten. Ook kan het ons helpen ruimte te maken voor hun anders-zijn en daar waardering voor te krijgen. Daarvoor is het van groot belang dat mensen die zich niet zo vanzelfsprekend bewegen in de samenleving de kans krijgen hun artistieke talenten te ontwikkelen en dat hun producties ook buiten het 'zorgcircuit' te brengen. Dat heeft te maken met een vorm van erkenning en respect, met de ervaring dat je ertoe doet. Een ruimhartig kunstbeleid kan daarbij helpen.

Doortje Kal Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden