brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Verkwanseld

Tientallen natuurrampen hebben de laatste jaren verschillende landen getroffen. Vanuit de hele wereld werd hulp geboden. Nu zitten er tienduizenden vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden vast op de Balkan en in Griekenland. Wie helpt?

Europa heeft ze aan Erdogan en zijn trawanten verkwanseld voor minstens zes miljard en vrijstelling van visumplicht voor de Turken, maar er is toch zeker niemand die gelooft dat deze man echt besluit om deze vluchtelingen terug te halen of tegen te houden?

Arie Lammerts Steenwijk

undefined

Ook niet best

De EU, met voorop de Nederlandse regering, is alleen bezig met het buiten houden van vluchtelingen. Dat de mensenrechten nog steeds, of steeds meer, geschonden worden in Turkije maakt niet uit, als we maar minder vluchtelingen binnen krijgen. Het maakt dus ook niet uit hoe Turkije de vluchtelingen opvangt, dat kunnen we altijd nog afdoen met: 'in het land van herkomst was het ook niet best'.

C. Merjenburgh Emmeloord

Eerlijk delen

Een aantal burgemeesters pleit voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over alle gemeenten (Trouw, 10 maart). Met eerlijk bedoelen zij dat asielzoekers evenredig worden verdeeld per hoofd van de bevolking. Dus hoe meer mensen in een gemeente wonen, hoe meer asielzoekers daar moeten worden opgevangen. Dat klinkt heel logisch, maar met een andere redenering zou een eerlijke verdeling er ook heel anders uit kunnen zien. Bijvoorbeeld wanneer we afspreken dat we de asielzoekers eerlijk verdelen over de beschikbare ruimte. Dan is het vanzelfsprekend dat gemeenten en provincies met weinig inwoners meer ruimte hebben om mensen op te vangen. Laat de overvolle Randstad meebetalen aan de opvang in minder dicht bevolkte provincies en creëer betaalde banen in de zorg voor en begeleiding van asielzoekers, dan komt het met het draagvlak vast ook wel goed.

Albert Klok Kiel-Windeweer

undefined

Koeien lekker buiten

Ik ben blij dat er boeren zijn en vooral biologische boeren waarbij de koeien lekker buiten kunnen lopen. Maar ik voorzag al problemen (met mijn boerenverstand, nou ja, dat blijkt dus niet te bestaan, want anders zouden de boeren zelf nagedacht hebben). Meer koeien betekent meer melk, een lagere melkprijs en meer mest. Dat kan niet goed gaan. Ik mis een langetermijnvisie van LTO en de boeren.

Nel van Burg Linschoten

undefined

Gibraltar

Als Spanje zijn claim op Gibraltar weer uit de kast zou willen halen (Trouw, 9 maart) wat zou Marokko dan letten met betrekking tot Ceuta en Melilla een vergelijkbare gedragslijn te gaan volgen?

Bert Marcus Den Haag

undefined

Stiekem ontslag

Mijns inziens moet de Nationale Ombudsman Van Zutphen per omgaande vertrekken. Zijn eerdere onsympathieke en ondoorzichtige gedrag in de media maakte hem al ongeschikt. Dit gesjoemel met een ontslagbrief is de nekslag. Men zou zich kunnen voorstellen dat hij als Ombudsman dit als klacht zou moeten behandelen. Stiekeme ontslagbrieven laten tekenen, kom op zeg.

Judith Taat Den Haag

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden