brieven

Veehouderij

Het is hoog tijd, aldus het redactioneel commentaar in Trouw van 15 februari, dat ook de uitstoot van vliegtuigen en vrachtschepen flink wordt aangepakt. Twee sterk vervuilende sectoren die op de VN-klimaatconferentie eind vorig jaar in Parijs buiten schot bleven. Goed dat dit wordt gesignaleerd. Maar wat in Parijs ook niet aan de orde kwam: de veehouderij, die maar liefst 18 procent bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Willen we deze aarde leefbaar houden, dan zullen we niet alleen minder moeten vliegen en minder goederen met zeecontainers over de wereld moeten slepen, we zullen ook minder en liever helemaal geen vlees meer moeten eten. Gewoon thuis, iedere dag weer aan tafel, kunnen we met mes en vork laten zien wat deze planeet ons waard is.

Hans Bouma Kampen

undefined

Droevige gelovigen

Mag ik de droevige gelovigen in Veldhoven (Een viering met een mandje stokbrood, Trouw, 15 februari) erop wijzen dat er nog een katholieke kerk bestaat: de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Met een parochie in Eindhoven. Met een uitgebreide Goede Weekviering die voor hen een feest der herkenning zal zijn. Waar niet wordt gekeken of je man of vrouw bent als je de gelovigen zou willen voorgaan in het priesterschap, waar je welkom bent met een partner van welk geslacht dan ook, waar priesters gehuwd zijn en dus verstand hebben van het zelf bepalen van de gezinsgrootte. In de kerk in Utrecht zal ik een kaarsje branden voor de droevige gelovigen in Veldhoven.

Jopie Hanssen-Patist De Bilt

undefined

Vredesplan?

Chaya Brasz stelt dat Palestijnen recht hebben op duidelijkheid (Trouw, 12 februari). Die is er echter al decennialang, herbevestigd door het Internationaal Gerechtshof in 2004. Israël schuift de internationale rechtsorde echter terzijde. Er is dus geen onduidelijkheid, maar onwil. Palestijnen boden in de door Kerry geleide onderhandelingen alles om tot vrede te komen: een gedemilitariseerde staat, realistische landruil, het vrijwel opgeven van recht op terugkeer van vluchtelingen, etc. Waarom mislukten die onderhandelingen dan? Dat komt door de (niet door Brasz genoemde, maar wel door de meeste Israëliërs aanvaarde) Groot-Israël-ideologie. Volgens de statuten van Netanyahu's Likud-partij mag er zelfs nooit een Palestijnse staat komen. Hij weigerde het onderwerp 'grenzen' zelfs maar aan de orde te stellen. Waar het plan van de Arbeiderspartij op neerkomt is grootschalige landannexatie, zonder zelfs maar enig overleg met Palestijnen. Het is ironisch te zien hoe Brasz dat als 'vredesplan' presenteert.

Jan Elshout Wervershoof

undefined

Engels

Wat een eyeopener is het artikel van Remko S. Kuipers (Trouw, 13 februari). Natuurlijk is het veel nuttiger om vluchtelingen Engels te laten leren in plaats van Nederlands. Iedere vluchteling die straks een verblijfsvergunning heeft, kan binnen Europa gaan en staan waar hij of zij wil. Als je dan voor bijvoorbeeld Oostenrijk of Frankrijk kiest kom je niet ver met Arabisch en Nederlands, terwijl de meeste westerlingen goed Engels spreken. Ook als de vluchteling later weer terugkeert naar eigen land zijn de kansen altijd beter met Engels dan met Nederlands. Het lijkt mij op alle fronten een goede investering.

Hanna van Ginkel Vleuten

undefined

Viermaal bladvullend

Ik ben al vele jaren fan van Trouw, ook vanwege de fraaie vormgeving. Maar nu heb ik toch wel een puntje van kritiek. Waarom wordt er jl. zaterdag in de bijlage Tijd maar liefst viermaal een bladvullend portret in identieke pose en sfeer geplaatst? De foto staat ook al groot op de voorpagina. Het is de kunst met één foto duidelijk te maken wat je wil overbrengen. Die kwaliteit heeft Trouw in huis. Gebruik haar!

Wouter van Belle Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden