Brieven

Fietsersplaag
In Amsterdam en andere grote steden worden voetpaden en fietspaden vaak zonder niveauverschil aangelegd. Alleen in kleur is er nog onderscheid. De gedachte lijkt te zijn dat fietsers dan gemakkelijk een stukje voetpad moeten kunnen gebruiken wanneer nodig. Dat dit tot levensgevaarlijke capriolen leidt heb ik zelf in Duitsland in verschillende steden ervaren. Helaas slaat het fenomeen ook in Nederland toe. In de praktijk lopen er vooral meer en meer voetgangers op deze fietspaden. In een tijd waarin mountainbikers met helm en ouderen met elektrische fietsen steeds sneller langs de onbeschermde voetganger suizen moeten we dit gewoon niet willen. Dus, stedenbouwers: maak de fietspaden breder, liefst met tweerichtingsverkeer, en scheid ze fysiek door een hoogteverschil (zonder schuin kantje) van de voetpaden, anders zal het fietsverkeer ten ondergaan aan zijn eigen succes, zoals laatst in Trouw werd betoogd. Bepaalde ontwerpfilosofieën moeten wellicht heroverwogen worden als de veiligheid in het geding komt.

L.F. Schotte Schiedam

Koud? Wat nou, koud
Ook de journaals van de afgelopen dagen waren weer gevuld met weerrecords. Het was de koudste Pasen in honderd jaar en als gevolg van de harde oostenwind extreem droog. Tot grote verontwaardiging mochten in het oosten van het land de traditionele paasvuren op verschillende plaatsen niet branden. Natuurlijk zullen de kranten de komende week gewag maken van slechte resultaten voor de toeristenindustrie als gevolg van deze wintermisère. Kijk dan, als het je allemaal teveel wordt, nog eens naar het 'klein fotoverslag' van Wim Boevink (Letter & Geest, 30 maart), van de kou in Rusland en met name naar de laatste foto van die Russin op een bankje. Laten we ons collectief schamen voor onze 'weerproblemen'!

Hetty Visser-Hendriks Borne

Sluiting peuterspeelzaal
Wethouder Sinnema uit Sneek verdient een compliment en niet de afwijzende vinger van Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink (Trouw, 28 maart). De wethouder doet waarvoor hij is aangenomen: besturen. Dat houdt in dat niet rücksichtslos een Haagse wet wordt uitgevoerd, zonder te kijken of deze wet in het Friese Sneek de gewenste uitwerking heeft. De kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk moet goed zijn. Maar wat voegt de eis van de betaalde kracht daaraan toe? Volgens Jellesma is een professionele basis 'de garantie voor continuïteit'. Doordat er met vrijwilligers wordt gewerkt, zouden de peuters te veel verschillende leidsters zien.

Hier wordt een fundamentele denkfout gemaakt. We moeten af van de gedachte dat alles waar een salaris voor wordt betaald per definitie goed is en alles wat vrijwillig is per definitie vrijblijvend. Betaald of niet, ook binnen commerciële peuterspeelzalen geeft de bezoldigings-eis geen garanties voor continuïteit.

Chantal Feenstra en Niels de Bruijn Sneek

Gaswinning en aardbevingen
Eén zin in het interview met Nam-directeur Bart van de Leemput (de Verdieping, 2 april) trof mij onaangenaam: "Het is beslist niet zo dat we het verband (tussen gaswinning en aardbevingen/bodemdaling) al kenden maar niet wilden toegeven." Ik wijs op geograaf dr. Meent van der Sluis, destijds mijn buurman, die vanaf de jaren tachtig tot aan zijn overlijden in 2000 met niet aflatende ijver aantoonde dat dat verband er wel degelijk is. Als PvdA-Statenlid van Drenthe probeerde hij ook de politiek te overtuigen van de gevolgen van gaswinning. Hij deed dat oprecht, bevlogen en betrokken. Maar hoon was zijn deel. Nam-woordvoerder Frank Duut betichtte Van der Sluis van waandenkbeelden en riep dat hij niet wist waar hij over praatte. Klokkeluiders zijn vaker overgoten met pek en veren. Het zou de Nam sieren om Meent van der Sluis postuum eerherstel te verlenen.

Tieme Meints Assen

Jezus als nar
Wat een prachtig essay is 'De gekruisigde nar' (Letter & Geest, 30 maart). Het lijkt daarin wel alsof alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Dit zeg ik niet omdat ik atheïst ben.

Het inzicht dat Jezus waarschijnlijk een narrenkoning was, maakt het fundament van het christendom niet zwakker. Op een of andere manier voel ik mij hierdoor sterker dan ooit tot deze religie aangetrokken.

Alex Tangali Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden