Brieven

SGP-vrouwen (1)
Het getuigt van weinig historisch besef dat deze hoogopgeleide SGP-vrouwen zo negatief zijn over het feminisme en niet geïnteresseerd in vrouwenkwesties (Trouw, 16 maart). Juist zij hebben zoveel te danken aan de strijd die feministen voerden voor opleidingsmogelijkheden voor vrouwen.

Zonder bijvoorbeeld de volharding van Aletta Jacobs, die met hulp van Thorbecke als eerste vrouwelijke student geneeskunde werd ingeschreven en haar artsdiploma behaalde, was het voor een Marion Verduijn nooit mogelijk geweest haar studie te volgen en vervolgens te promoveren.

Misschien voor haar toch een suggestie: zoals Aletta Jacobs zich later als arts inzette om de werkomstandigheden en hygiënische toestanden van arbeidsters te verbeteren en actief was in de lobby voor vrouwenkiesrecht rond 1900, zijn er nog steeds vrouwelijke artsen die zich wel interesseren voor 'vrouwenkwesties', zoals bijvoorbeeld huiselijk geweld.

Mely van Malenstein Gorinchem

SGP-vrouwen (2)
Interessante ontwikkelingen binnen de SGP en dus staan er ook interessante artikelen in de krant (Trouw, 16 maart). De door de krant geïnterviewde SGP-vrouwen maken zeker geen onderdanige indruk. Alleen: ze leggen de oorzaak van de ontwikkelingen wel erg bij 'buiten', terwijl de aanzet voor een belangrijk deel in gang is gezet door Riet Grabijn-van Putten, een SGP-vrouw van onverdachte huize.

Madzy van der Kooij Rijswijk

Ziekenhuisbezoek
Wat een onchristelijk, onmenselijk antwoord geeft Beatrijs Ritsema in Tijd aan de vrouw die na het bezoeken van haar demente zuster door haar familie werd gevraagd om haar bezoekdata in te vullen in de ziekenhuisplanner (Trouw, 16 maart).

Deze vrouw heeft een stap gezet door haar zuster te bezoeken en wil dat nog wel eens doen al 'voelde ze zich niet meteen geroepen'. Een kans om een begin te maken met het herstellen van verbroken verhoudingen, ook met de andere broers/zussen. Hoe lang hebben zij nog te leven? Straks kan het niet meer. Nee, Beatrijs adviseert om alles bij het oude te laten. Tegen de familie te zeggen dat zij '(vul zelf in) een, of hooguit twee keer per jaar komt. Of helemaal niet'. En 'ook geen bezoek verwacht van de familieleden als ze zelf oud, ziek en dement wordt'. Heeft Beatrijs nooit van vergeving en verzoening gehoord?

Elisabeth Korthof Leiden

Kindertijd bij de nonnen
Wat een prachtig stuk van Bert Keizer (De Verdieping, 16 maart). Keizer schrijft over het optreden van Els Mulkens na de pausverkiezing 's avonds bij het televisieprogramma 'Pauw & Witteman'.

Ze zat daar naast een kerkhistoricus en blikte terug op haar verschrikkelijke kindertijd onder het bewind van nonnen. De jaren vijftig van de vorige eeuw waren jaren van vroomheid met een ongekende godsbeleving. Habijten en sluiers wijdden zich aan onvoorstelbare wreedheden met weerlozen die aan hun zorg waren toevertrouwd.

Omdat nonnen in hun eigen noviciaat ook werden geconfronteerd met opzettelijke wreedheden hadden zij beter moeten weten en de aan hen toevertrouwde kinderen liefdevol moeten verzorgen. De nieuwe Paus met zijn verwijzing naar Franciscus van Assisi schijnt een man van eenvoud te zijn. Het is te hopen dat hij de liefde voor de medemens ook kan overdragen aan het instituut rooms-katholieke kerk.

Nick Steenkamp Bergschenhoek

Meer of minder over paus?
Met veel belangstelling heb ik de brieven gevolgd van lezers over de benoeming van de nieuwe paus, Franciscus. Sommige lezers ergerden zich aan de berichtgeving van Trouw.

Anderen waren juist blij met de bijdragen. Op 16 maart schrijft een lezer dat Nederland niet met het vingertje moet wijzen inzake de beschuldiging van eventuele betrokkenheid van de nieuwe paus bij het Videla-regime. Steek de hand eerst in eigen boezem.

Het is waardevol dat Trouw een rubriek heeft waar lezers hun mening kunnen geven over bepaalde zaken en over de manier van verslaggeving. En dat zowel voor- als tegenstanders een podium krijgen.

Wineke Hoogeveen-Blanken Veendam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden