Brieven

En die zwijnen werpen maar

Een mooi artikel over de wilde zwijnen (Trouw, 10 november). Duidelijk blijkt de besluiteloosheid van overheden en deskundigen. Juist afgelopen zaterdagmiddag, werd op de Duitse zender SWR, een documentaire uitgezonden over de wilde (inmiddels dus tamme) zwijnen in en rondom Berlijn. Verbazingwekkend dat de beesten de tuinen van bewoners en plantsoenen overhoop kunnen halen zonder dat ze worden gedood of onvruchtbaar worden gemaakt. En de overheid denkt nog steeds na. Zo zal het ook wel in Nederland gaan. En de zwijnen werpen maar, twaalf tot twintig stuks per jaar per vrouwtjeszwijn.

A. Hammacher Badhoevedorp

Het stukje ’Ikke, ikke, ikke’ (Denktank, 11 november) heb ik met verbazing gelezen. Wat een onzin dat de meeste gepensioneerden het hele jaar duur op vakantie gaan. De overgrote meerderheid geniet na jaren van hard werken en veertig jaar AOW betalen van hun caravan of een keer een reisje naar het buitenland. De jeugd heeft het heel wat beter dan wij vroeger. Prima. Maar ikke ikke ikke de nieuwe generatie kan stikken is de waanzin ten top.

Ank van Voorden-Boelhouwer

Senator Roel Kuiper (CU) schrijft: ’De Oranjes danken hun positie niet aan de Grondwet, maar aan hun optreden voor de vrijheden van Nederland, de godsdienstvrijheid en politieke vrijheid voorop’ (Trouw, 11 november). Een paar feiten. Maurits liet Van Oldenbarnevelt terechtstellen omdat die pleitte voor vrede en religieuze tolerantie (1619); Willem II pleegde een staatsgreep om de macht in het land naar zich toe te trekken (1650); Willem III keek de andere kant op toen Johan en Cornelis de Witt in zijn naam aan stukken werden gescheurd (1672); Willem V beval de Nederlandse koloniën zich over te geven aan de Engelsen zodat de Bataafse Republiek er niet van zou kunnen profiteren (1795); Koning Willem I begon zijn bewind met het beknotten van de persvrijheid (1815); Willem II werd in één nacht liberaal om zijn troon te behouden (1848); Willem III had de constitutionele monarchie het liefst weer afgeschaft en Wilhelmina wilde na de oorlog zonder parlement regeren. Misschien is het dus maar goed dat de Oranjes hun huidige positie wel degelijk aan de Grondwet danken.

Wybo Dondorp Tzummarum

De jury van de duurzame top-100 noemt Herman Wijffels ‘onbetwist de Al Gore van Nederland’. Ik weet niet of de heer Wijffels daar blij mee moet zijn. Al Gore maakte een film over klimaatverandering die bol staat van opzettelijke fouten en misleidende informatie. Deze film mag van de Britse rechter op scholen niet meer worden vertoond, als niet eerst de grootste fouten worden rechtgezet. Al Gore reist per jaar vele malen de wereld rond in zijn privéjet en de energierekening voor zijn luxueuze villa is twintig keer zo hoog als bij een gemiddeld Amerikaans huishouden. Desondanks wil de aarde nu al dertien jaar niet meer warmer worden. Wijffels zou aangifte moeten doen van smaad, wegens de vergelijking met Al Gore.

Frans Dijkstra Ommen

Minister Kamp vindt dat Nederlanders de stap van anderhalf- naar een tweeverdienersmodel moeten maken. Hij is kennelijk vergeten dat zijn eigen kabinet voornemens is de ouderkosten voor de kinderopvang drastisch te verhogen. Moeten kinderen dan vijf dagen naar de crèche? Kunnen ouders dat opbrengen? En hoe denkt de minister de mantelzorg vorm te geven? Hoe moet het met alle vrijwilligers die overdag hun dankbare werk doen? Iedereen tweeverdieners willen maken is een onzalig en dom plan.

Goos en Wil Veenendaal Heerhugowaard

De voorgenomen bezuinigingen op het speciaal onderwijs zijn behoorlijk ingrijpend. Per 1 augustus 2010 zijn al bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd. Dit leidt nu al tot expertiseverlies binnen het regulier onderwijs doordat ambulant begeleiders minder tijd per leerling kunnen besteden. De nieuwe maatregelen van euro 300 miljoen komen daar nog eens bovenop. Wanneer deze doorgevoerd zullen worden, zal dit ongetwijfeld leiden tot grotere klassen binnen het speciaal onderwijs. Waarschijnlijk zullen de ’rugzakken’ in het regulier onderwijs verdwijnen waardoor de werkdruk van de docent zal toenemen. Daarbij zal een dergelijke operatie leiden tot banenverlies. Het meest tragische aan deze bezuiniging van het kabinet-Rutte is dat de zwakste leerlingen de dupe worden.

Ron Wolgen Maassluis

De Melkweg weigert homofobe rappers die geweld jegens homoseksuelen verheerlijken, van hun podium te weren. De organisatie beroept zich daarbij op artistieke vrijheid van de rappers. Dat had eens over geweld richting Joden of negers moeten gaan. En dat terwijl in Nederland niet negers en Joden vijf keer meer zelfmoord plegen dan de gemiddelde bevolking, maar homoseksuelen. Applaus, Melkweg!

Anna van Rhoode-Winter Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden