Brieven

Zwakke preken (1)
In mijn agenda voor vandaag staat 'begin met voorbereiding preek zondag'. Ik overweeg om daar een dikke streep doorheen te zetten, want die preek van mij wordt toch niks. Als 60 collega's hun beste inleveren bij professionele protestantse preekdeskundigen en hun inbreng door dezen als 'matig' en veelal 'niet relevant' wordt gekenmerkt vanwege onder meer een kerkelijk cultuurpessimisme (Trouw, 18 september), wie ben ik dan nog om een preek te maken? Wellicht ga ik op de website van onze gemeente zetten dat de mensen zondag niet moeten komen. Ik zal ze aanraden om over een jaar terug te komen bij mij en alle collega's, als we het handboek van de professionele protestantse preekdeskundigen hebben gelezen. Dan weten we eindelijk de juiste balans tussen appèl aan gevoel en verstand. Of lijden de professionele preekdeskundologen wellicht aan pittig protestants preekpessimisme? Geheel bemoedigd door die gedachte ga ik toch nog een keertje proberen er eentje te maken: een protestantse prutspreek.

Wim van der Wel Hardenberg

Zwakke preken (2)
De theologen Stark en De Leede doen onderzoek naar het niveau van de preek in de PKN-kerken. Dat is een goede zaak in een tijd waarin de generatie van 20 tot 40 jaar en hun kinderen kennelijk hun interesse in de kerk hebben verloren. Dáár maakt het uitdunnende groepje grijsaards in de kerk zich bij uitstek grote zorgen over. Ligt dat aan de preek? Ik denk maar gedeeltelijk. Helaas heeft de liberale gedachte het gewonnen van bijbelse waarden. In Europa gaat het heel vaak uitsluitend over: hoe krijgen we de begroting op orde? Waarop kunnen we bezuinigen? Hoe komt jouw geld zo snel mogelijk in mijn zak? Laten we die kwesties in de kerk niet opnieuw aan de orde stellen, maar richt je in de eerste plaats op het Koninkrijk van God, door catechetisch onderwijs, gesprekken met 20- tot 40-jarigen over geloven in het verlossende werk van Jezus en meer aandacht aan het pastorale werk. Dan komt die preek vanzelf wel in orde.

Rienus Jochem Alphen aan den Rijn

Herzberg-lezing (1)
De Abel Herzberg-lezing van Louise Fresco op 17 september en het essay 'Antwoord van een boerendochter' van Martine Vonk op 15 september. Beide in Trouw. Wat een contrast!

Van de eerste een ongelofelijk arrogant betoog vanuit de superioriteit van de wetenschap, waarin in feite de oerconservatieve boodschap van Aalt Dijkhuizen wordt verdedigd. Van de ander een verhaal uit de praktijk van iemand met beide voeten op de grond, die echt vanuit haar hart en bezield vertelt over wat haar raakt. Fresco schijnt niet te geloven dat er erg veel mensen oprecht en ernstig bezorgd zijn over hoe de intensivering van de landbouw onze aarde vernietigt. Overigens, wat hebben we aan genoeg te eten als we moeten leven in een volkomen verschraalde en verziekte omgeving?

Willem van de Sanden Wedde

Herzberg-lezing (2)
Wat kan wetenschap van een ontroerende en ongekende schoonheid zijn. De Abel Herzberg-lezing 2012, uitgesproken door hoogleraar Louise Fresco, getuigt van een groot analytisch en inzichtelijk denkvermogen. De onderliggende betekenis van taal, gecombineerd met de effecten daarvan in de moderne tijd, is indrukwekkend. De oproep om te zoeken naar wat ons verbindt, wordt ons op milde, liefdevolle wijze aangeboden. De wijsheid die door de woorden in de lezing heentrekt, vormt een leidraad voor alle maatschappelijke sectoren.

Carina van den Dongen Lelystad

Anti-islamfilm
Bondskanselier Angela Merkel wil de vertoning van de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' laten verbieden uit angst voor ongeregeldheden. Moet natuurlijk zijn: uit zorg om Duitse ambassades in islamitische landen. Met dat soort smoezen worden in bepaalde landen Gay Prides verboden. De agressor wint, en de democratie verliest. Applaus voor Merkel.

Peter Harreveld Lichtenvoorde

Vegetarische slager
Interessant artikel over vegetarisch vlees (Podium, 17 september), maar wie gaat mij nu eens vertellen wat een vegetarische slager is? Net zoiets als een atheïstische dominee? Of gewoon een slager die principieel geen vlees eet?

Ab Bouvy Deventer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden