brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Moedig

De visie van Arjan Plaisier op de toekomst van de Protestantse Kerk (Trouw, 1 oktober) is moedig en realistisch. Blij waren we in het voorjaar met de enquête over de toekomst van onze kerk en het was te voorspellen dat de resultaten niet zouden leiden tot vlagvertoon. Dat er wat moet gebeuren, ziet iedereen die op zondag om zich heen kijkt in de kerk. Hoe nu verder? Ik hoop dat mijn kerk niet in de kramp schiet met een houding van 'het is toch altijd goed gegaan, dus waarom zou je veranderen?' Het is de kunst om nu te durven zoeken naar andere vormen en naar samenwerking op allerlei gebieden. En, in alle eerlijkheid: er gebeurt al het een en ander, ook in mijn eigen gemeente. Uitbouwen en initiatieven koesteren is de opgave voor de komende tijd.

Luuk Lodder Woerden

Arrogant

Met grote verbazing heb ik het artikel over de heer Plaisier gelezen. De arrogante blik van Plaisier op de voorpagina zegt al genoeg: ik weet hoe het moet. Maar dat is niet zo. De Protestantse Kerk is in een crisissituatie beland. En wat stelt deze man voor? Laat de crisis maar lekker voortsudderen. 'We moeten wennen aan witte plekken.' Als de regering zo zou redeneren, zouden we steeds dieper in de problemen raken. Maar nee, Plaisier stelt voor: schrap een bestuurslaag. Alsof dat helpt. Er zijn in Nederland kerken die tegen de klippen op groeien, en wat doet de leiding van de Protestantse Kerk? Niets. Mijn idee: laten we de synode (inclusief de heer Plaisier) afschaffen. Laat de lokale kerken maar zelf hun geld besteden.

Pieter Sipkema Mijdrecht

Straatinterviews

Adri Vermaat stelt in de Verdieping van 1 oktober dat met straatinterviews niets mis is, zolang de journalist selectief mensen naar hun mening vraagt. Ik ben het daar totaal mee oneens. Helaas heerst er in Nederland de opvatting dat we overal een mening over moeten hebben. Je moet dan nogal stevig in je schoenen staan om, als je op straat om je mening gevraagd wordt, te zeggen: "Sorry, daar weet ik niet genoeg van en daarom kan ik er geen goede mening over vormen." Dat gebeurt dus niet en zodoende lees je in de krant en zie je op tv meningen van mensen die over de moeilijkste politieke kwesties een mening geven. Hier geldt dat inspraak zonder inzicht leidt tot een uitspraak zonder uitzicht. Niet doen!

Antoon van Gaans De Bilt

Warme gevoelens

In Trouw van 1 oktober getuigt Ephimenco van de warme gevoelens voor Nederland, die een fietstocht door Midden-Delfland bij hem oproept. Mooi. Hij beveelt immigranten ook een dergelijke fietstocht aan. Alweer: mooi. Nog mooier zou zijn als hij hedendaagse vluchtelingen zou bemoedigen met zijn eigen ervaringen als immigrant met de ontvangst in zijn nieuwe vaderland. Daar lees ik hem nooit over.

Willem Aantjes Utrecht

Simpel

Een simpel antwoord op Bert Keizers lastige vraag waarom wetenschap meer aanhang heeft dan godsdienst (de Verdieping, 2 oktober): verreweg de meeste moderne 'ikken' dulden geen ander boven zich, en al helemaal geen onbewijsbare Ander.

Regina Hogewind Houten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden