Brieven

Stammenstrijd bij Ajax?
Mooie foto in 'Sport op maandag', met spandoeken 'Van Gaal voor altijd magistraal' en 'Wij staan achter Cruijff'. Dit ter illustratie van hoe de stammenstrijd in de Arena ook de fans bezighoudt. Maar wie goed naar de reclameborden kijkt, ziet dat beide spandoeken in hetzelfde supportersvak zijn opgehouden, dus waarschijnlijk na elkaar door dezelfde supporters. Het valt dus wel mee met de stammenstrijd.

Eric van Loo Utrecht

Jozef draagt wanten
Op de cultuur- en mediapagina (Trouw, 19 november) werd in de rubriek 'De aanwinst' de aankoop besproken van Museum Kurhaus Kleef van een reliëf uit 1500, 'De aanbidding van het Kindje Jezus'. Daarop is Jozef met wanten te zien. Het Kindje zelf ligt bloot in de kou. Al enige jaren geef ik lezingen over de geboorte van Jezus in de kunst, aan de hand van schilderijen van middeleeuwse meesters. Inmiddels heb ik merkwaardige zaken ontdekt. Meestal is het Kindje Jezus bij zowel de aanbidding van de herders als de koningen bloot. Jozef heeft vaak een kaars in zijn hand, wat voortkomt uit een oud geschrift, de 'Visioenen van Brigitta van Zweden'. Jozef is, bij de komst van de koningen, vaak te zien met een geopende beurs, die hij aan de koningen toont. Betekent dit dat hij geld wil ontvangen? Maar een Jozef met wanten is nieuw voor mij.

Theo Roelofs Rotterdam

Ik voel me Europeaan
Econoom Arjo Klamer stelt in een opiniestuk (Podium, 19 november) dat de Europese Unie een koud, neoliberaal project is. Burgers hebben er geen gevoel bij, zoals ze dat bij de eigen natiestaat, hun dorp of buurt hebben. Volgens mij is de EU niet neoliberaler dan de lidstaten zelf, en zeker niet neoliberaler dan Nederland. De financiële wereld veroorzaakte voor een groot deel de crisis en wat deden de Nederlanders? Ze stemden op partijen die het neoliberale beleid van die wereld juist ondersteunden. Uiteraard zijn er grote tekorten in de besluitvorming binnen de EU, maar ik zou zeggen: 'Doe daar dan wat aan'. En wat dat gevoel betreft, de EU zal nooit de geborgenheid bieden van een gated community, gelukkig. En ik voel me wel degelijk Europeaan.

Frits Florin Culemborg

Beschamend beleid Bleker
Henk Bleker vindt zichzelf geen natuurbarbaar. 'Niets is minder waar', zegt hij in een interview over de nieuwe natuurwet (Trouw, 19 november). Het was ook wel de kat op het spek binden toen een boer en CDA'er verantwoordelijk werd voor het natuurbeleid in het kabinet. Gevolgen konden niet uitblijven, maar ik had niet gedacht dat ze zo rampzalig zouden zijn als blijkt uit het ontwerp voor de nieuwe natuurwet. Deze lijkt als doel te hebben de laatste snippertjes natuur op te offeren aan (agrarische) bedrijvigheid en te bevestigen dat de mens heerst over de natuur. Alsof er nog niet genoeg maïs- en raaigrasvelden zijn. Als noorderling schaam ik me na de affaire-Mauro voor Bleker, die met droge ogen beweert natuurliefhebber te zijn. Zijn acties bewijzen het tegendeel.

Hans Roelevink Schipborg

Occupy-beweging is nodig
Met verontwaardiging las ik dat de VVD de uitkering wil korten van een werkzoekende Occupy-demonstrant. De VVD wil laten controleren welke demonstrant een uitkering krijgt. Waarom? Zijn mensen zonder werk niet vrij in hun tijdsbesteding? Men kan beter controleren welke bedrijven sollicitatiebrieven niet beantwoorden. Leg een boete van 10 euro op, te betalen aan de sollicitant. En bij herhaling een boete aan de staatskas voor onzorgvuldig omgaan met burgers. Occupy is nodig als protest tegen het ontmenselijken van mensen zonder werk.

A.C. Talsma-Siccama Blaricum

Lage inkomens dupe SP
Door de onroerendezaakbelasting (ozb) te verlagen voor goed geïsoleerde huizen verwacht de SP op korte termijn het energieverbruik in huizen met 20 procent te verlagen (Trouw, 21 november). Wie wonen er in de duurste, best geïsoleerde huizen? Juist. Degene met de hoogste inkomens. Zij genieten ook al het grootste voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Wie gaan er door het SP-voorstel meer ozb betalen? Inderdaad, degenen met de laagste inkomens. Die wonen in minder goed geïsoleerde woningen en moeten dus zo'n 10 tot 20 procent meer ozb betalen.

Henk Jan Vink Spijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden