Brieven

Het goede nieuws: een bijna paginagroot artikel, zelfs met foto. Goed samengevatte interviews en een overall positieve inslag die in de media meestal ontbreekt in artikelen of programma’s over shorttrack. Prima werk.

Maar ook ook een blunder(tje): ’Shorttrackers schitteren in achtervolging’. Het zou een unicum zijn geweest, een shorttrackwedstrijd op een 400 m baan. Want alleen daar bestaat een wedstrijdonderdeel ’ploegenachtervolging’. Shorttrack heeft deze discipline nooit gekend. Er is wel een – totaal verschillend van ploegenachtervolging – teamonderdeel, maar dat heet ’aflossing’, of zo u wilt, ’relay’. En daarin werden zondag de twee Europese titels behaald.

Bruno van Hoek Almere

Trouws commentaar van gisteren is onvolledig en daardoor misleidend. Het is correct wanneer het stelt dat Icco steun geeft aan de tegen Israël gerichte website electronic intifada en dat Icco protesten steunt tegen de bouw van de muur op de Westelijke Jordaanoever.

Dat die website ’tegen Israel gericht is’ is een eufemisme; hij is rabiaat anti-Israëlisch, tot Jodenhaat inspirerend. Opgeroepen wordt ook tot een boycot van Israël (en dus tot het op den duur verdwijnen van Israël). De afbraak van de muur is bij de site slechts een van de vele middelen om terreur tegen Israël te vergemakkelijken. Door de muur is het aantal moorddadige aanvallen op Israëlische burgers te verwaarlozen.

Marquart Scholtz Haren

Minister Rosenthal dreigt het Icco en andere organisaties, die niet alleen anders denken dan het kabinet, maar die mening ook ventileren, met het korten van subsidies. Wilders vindt dat de directeur van een basisschool, die zich eens kritisch heeft uitgelaten over de PVV, moet worden ontslagen. Rutte, in een interview op Radio 1 over het nieuwe beleid, zegt dat organisaties die opkomen voor natuur en zich verzetten tegen bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe weg, zich geen zorgen hoeven te maken. „Dan zorgen we dat de wet regelt dat je direct belanghebbende moet zijn. Zo lossen we dat op.”

Om nog veel meer ’op te lossen’ kan het kabinet misschien de verdreven Tunesische dictator Ben Ali nog wat nuttige adviezen ontfutselen.

Cor Nouws Arnhem

Tot mijn voldoening schreef Willem Pekelder een steekhoudend commentaar op de blasfemische uitzending ’Nog een jaar te leven’. Helemaal mee eens. Eerlijk gezegd slaat het hele item op niets. Pekelder stelt dat de ’werkelijkheid’ paradoxaal genoeg een onechte indruk maakt. Die onechte indruk is niet eens paradoxaal, want die werkelijkheid van de NCRV-serie bestaat niet. Het is ten ene male onmogelijk om je te voelen ’als in je laatste levensjaar tot de dood erop volgt’, als dat niet waar is. Ook niet als je dichtbij sterfgevallen hebt meegemaakt. Het project is ondoordacht en beledigend voor het stervensproces, waar ieder mens onvermijdelijk persoonlijk mee geconfronteerd wordt.

Sophie Custers Apeldoorn

Natuurlijk kan ik het me voorstellen dat mensen met een kinderwens het prettig vinden dat zij hun DNA kunnen laten testen op taaislijmziekte of een andere ziekte (Trouw, 13 januari). Niemand wil immers een kind met een aandoening. Maar wat moet iemand met de wetenschap dat die kans wel bestaat? Het staat mensen dan vrij om zwanger te worden en te kiezen voor abortus als het kind-in-spe de ziekte inderdaad blijkt te hebben. Maar stel dat zij een paar jaar later horen dat er een medicijn is uitgevonden tegen de ziekte die hun kind zou hebben gehad? Of dat zij iemand ontmoeten die dezelfde ziekte heeft en daar prima mee kan omgaan? De medische wetenschap is niet te stoppen en gaat voorbij aan deze morele vraagstukken. Mensen zullen zelf kritisch moeten blijven nadenken over de gevolgen van hun beslissingen. Misschien komt er dan een eind aan de voelbare drang naar perfectionisme en geluk.

Yvette den Brok Eindhoven

De Denktank ’Dierenpolitie’ geschreven door lezer W.A. van Dijk (Podium, woensdag) zal menig oud-rijkspolitieman uit het hart gegrepen zijn. Tijdens de grote reorganisatie van de politie in de jaren negentig is veel deskundigheid verloren gegaan. Nu gesproken wordt over een landelijke politie valt het te hopen dat dat bij de komende reorganisatie wordt gerepareerd. Animal cops zijn dan echt niet nodig.

G.M. Koning Heerenveen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden