brieven
lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam
undefined
Apekool over schaken
Trouw heeft al jaren geen vaste schaakrubriek (meer). Dat maakt voor een kleine, maar zeer bewuste lezersgroep de weekendkrant nog altijd iets minder aantrekkelijk. Maar vandaag komt u daar goed mee weg. Want uw virtuele schaakmedewerker zou zeker de verleiding niet hebben kunnen weerstaan om vrolijk de spot te drijven met de hilarische opmerking van uw filmrecensente dat Fischer in de historische wedstrijd om het wereldkampioenschap schaken, in 1972 te Reykjavik, status verwierf door origineel spel 'waarbij het opofferen van de pion (..) een belangrijke rol speelt' (Verdieping, 3 december). Quasi-deskundige apekool, niet meer dan dat. Vrouwen kunnen niet schaken - ik zeg het wijlen Hein Donner niet graag na. Wel past hier een ernstig vermaan aan de recensente: ook vrouwelijke schoenmakers kunnen zich maar het beste bij hun leest houden!
Ton Kohlbeck Oegstgeest
undefined
Levensvragen
Wat een helder en urgent artikel van Boris van der Ham over aandacht voor levensvragen in de ouderenzorg (Opinie, 3 december). Hij signaleert dat door bezuinigingen de geestelijke begeleiding van bewoners in veel zorginstellingen verschraalt en voor de steeds langer thuis wonende ouderen geheel ontbreekt. Wat hij aandacht voor levensvragen noemt, heet in de kerken sinds jaar en dag pastoraat. Bijna elke kerkelijke gemeente kent z'n netwerk van vrijwilligers, en als professional de pastor, die gevraagd en zelfs ongevraagd op (huis)bezoek kunnen komen, wat ruimte maakt om vertrouwd met elkaar te raken en voor de vragen die het leven met zich meebrengt. Door de kleinere rol van kerken zijn ook deze netwerken dunner geworden, er worden minder mensen bereikt. Het lijkt mij een goede zaak dat instellingen als het Humanistisch Verbond en kerken hier gezamenlijk aandacht voor blijven vragen.
ds. Hans te Winkel Emmen
undefined
Kruistocht
Vroeger deden we in de artsenopleiding proeven met kikkerpoten die samentrokken bij een elektrische prikkel. Er leek dus 'leven' in te zitten. Desondanks waren de poten zo dood als wat en zouden ze nooit meer een kikker worden. Ger Lodewick (Opinie, 2 december) gebruikt vergelijkbare primitieve reacties om nog 'leven' te constateren na overlijden. Zijn kruistocht tegen orgaandonatie zal helaas veel levens van anderen verkorten of vernietigen.
E. Plantinga Stadskanaal
undefined
Koloniaal
Is het de bedoeling van Kirsten van den Hul (Opinie, 3 december) dat ik mij schuldig voel wanneer in Noord-Afrika alleen pleisters en hoorapparaten in West-Europese huidkleur verkocht worden, de barbies blank zijn en een kind blond haar mooier vindt dan bruin? Als er behoefte aan aangepaste producten is, waarom worden die daar dan niet geproduceerd? Of zijn wij in West-Europa misschien drukker met ons uiterlijk dan de mensen daar? Zouden Noord-Afrikaanse ouders de taak niet zelf aankunnen om een kind te leren dat het tevreden mag zijn met de eigen haar- en huidkleur? Suggereren dat het 'onze blanke' schuld is wanneer een kind hierover ontevreden is, komt pas echt koloniaal op mij over.
Derkien Bultman Havelterberg
undefined