Brieven

De man op de Dam
Mijn opa zat in de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Uiteindelijk gaf hij zijn leven voor de afgewezenen, de uitgestotenen. Hoe zou hij nu gedacht hebben over het asielbeleid in Nederland? Waarbij mensen jarenlang, in onzekerheid en angst moeten wachten op hun lot. En ten slotte, soms radeloos, de dood in worden gestuurd! Zo stierf Kambiz Roustayi op de Dam, een eenzame en gruwelijke dood (Naschrift, 18 april). En de politiek zweeg. En Nederland zweeg. Ik schaam mij diep!

Johanna Poelman-van Dongen Groningen

Sprakeloos, woordeloos
Bedankt dat u wel woorden gevonden heeft en aandacht heeft geschonken aan Kambiz en aan zijn vrienden (Naschrift, 18 april).

Maria Aleven Amersfoort

Dominee zonder Latijn
Hou toch eens op en wees blij dat mensen de kerk willen dienen, zou ik tegen de protestantse synode willen zeggen. Dank u wel, Jaap de Berg, voor de relativering van het hoge domineesambt (Taalrubriek, 18 april). Zelf ben ik de dans ontsprongen toen in 1991, aan het begin van mijn predikantsopleiding op latere leeftijd, wijze hoogleraren besloten dat ik geen Latijnse woordjes meer hoefde te leren. Ik ben een dominee zonder Latijn, maar weet heel goed wat 'Luctor et emergo' betekent. En dat weten ook al die kerkelijk werkers met hbo-opleiding. Dus synode, knijp in je handjes met gemotiveerde mensen die genoeg kennis in huis hebben en vooral praktische vaardigheden om in deze tijd in een kerk te werken.

Ds Ineke Clement Velserbroek

Leeftijdsgrens hbo-theoloog

Is het niet zinnig de hbo-theoloog (Trouw, 15 april) na een bepaalde leeftijd volledig het ambt van Woord en Sacrament toe te vertrouwen? Die leeftijd zou vijftig kunnen zijn, hoe arbitrair een dergelijke grens ook mag zijn. Laat haar/hem zo in de praktijk naar dat ambt toegroeien, gepaard met gerichte nascholing.

Dick Kapteyn Velp

Onbekende ingrediënten

Het verbaast mij dat bij de recepten in de krant in toenemende mate onbekende ingrediënten worden gebruikt. Waar haal ik in hemelsnaam 'vloeibare Stevia' (Trouw, 18 april) en belangrijker: wat is het? Ook zijn de recepten behoorlijk bewerkelijk, omslachtig en vergezocht. Koken doe ik voor mijn plezier!

Annelou Oorthuys Scheveningen

Lesgeven met liefde?
Waarom spreekt de Beste Leerkracht van het jaar (Trouw, 16 april) haar voor het merendeel allochtone leerlingen aan met 'kutkinderen'?

Wat is het vocabulaire van deze docente Nederlands beperkt en vulgair. Zij maakt haar 'lesgeven met liefde' niet waar. Mijn tip voor juf Coenen (zij geeft tips aan docenten): benader je leerlingen ook in je taalgebruik met respect.

Hans van Baal Culemborg

Groen stopcontact

Briefschrijver Herman Godefroy verwacht niet dat KPN groene stroom uit zijn stopcontact zal krijgen (Podium, 18 april), want er zijn geen gescheiden elektrische netwerken. In dat laatste heeft hij gelijk, maar het is niet van belang. Als KPN in een bepaald jaar 1.000 MegaWattuur groene stroom afneemt, zal in dat jaar de groene-stroomopwekking met die hoeveelheid toenemen, en de conventionele opwekking met diezelfde hoeveelheid afnemen. Daarin zit de winst voor het milieu.

G. Crisson Alphen aan den Rijn

Wat een lof voor Volgermeer
Het mankeert er nog maar aan dat fabrikant van bestrijdingsmiddelen Philips Duphar door Willem-Alexander koninklijk wordt onderscheiden voor de medewerking aan het tot stand brengen van het natuur en recreatiegebied de Volgermeer.

Antoon Molenaar Den Ilp

Twee seizoenen vol onrust

Ik ben het helemaal eens met het stuk van Johan ten Hove (Trouw, 18 april). Ik begin zo langzamerhand een hekel te krijgen aan de lente- en zomerperiode vanwege de uitbraak bij mooi weer van lawaai van autoverkeer, motoren, tuinfeesten tot 's avonds laat, herrie op straat, muziekfestivals waarbij de volumeknop voluit staat, etc. Gebieden waar je rustig kunt fietsen of wandelen zijn in de zomer bijna niet meer te vinden. Ik vind het daarom nooit zo erg als de zomer voorbij is en er weer een zekere rust over het land neerdaalt.

J.H. van Vliet Woerden

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden