Brieven
Rotterdam maakt zich inderdaad op voor Le Grand Depart. Kosten noch moeite worden gespaard. Ik lees dinsdag in Trouw dat het stadsbestuur twaalf miljoen euro heeft uitgegeven om de Tourstart naar Rotterdam te halen. Prestige mag alles kosten. Maar voor opruimen van het dagelijks afval is geen geld. Alle dagen van de week ruim ik het zwerfvuil op rondom mijn huis omdat het niet gebeurt door de reiniging. Madrid en New York zijn schoon. Dat heeft het prioriteit van het gemeentebestuur daar en dat kun je zien. Voor de Tour de France wordt er een façade gebouwd, kijk er maar niet achter.
Bert Jan Jonker Rotterdam
Als de fotograaf van de foto van de Bulgaarse Tsvetana Pironkova (Trouw, woensdag) mee zou doen aan de wedstrijd ’meest vrouwonvriendelijke foto’, maakt hij een heel grote kans. Het beeld is schaamteloos, onesthetisch en beledigend voor de dame in kwestie. Het afdrukken in deze krant, mijn krant, is niet op zijn plaats. Het haalt het niveau van Trouw naar beneden. Bespaar mij dus voortaan zoiets.
P.Vermeer Oudenbosch
Veel mensen zijn boos dat de rollator uit het basispakket verdwijnt. Dat een rollator van levensbelang is voor sommigen wil ik niet ontkennen. De bril van mijn dochter van elf jaar is ook van levensbelang. Tweejaarlijks nieuwe glazen van rond de 150 euro per stuk. Geen vergoeding door de basisverzekering! Zonder bril kan ze de deur niet uit. En de kringloop biedt hier geen oplossing. Wel bij rollators. Die hoef je slechts een maal aan te schaffen. Voor 15 euro zijn ze op marktplaats te koop, de kringloopwinkels staan er vol mee. Een beetje creativiteit bespaart de gemeenschap een hoop geld.
J.P. van der Meer Alphen aan den Rijn
Wilders klaagt momenteel steen en been, omdat het CDA niet direct met de VVD en zijn partij wil onderhandelen. Hij verwijt Rutte, dat deze nu zijn aandacht vestigt op andere mogelijkheden en hij blijft doordrammen, dat daardoor anderhalf miljoen kiezers worden geschoffeerd. Als Pechtold hem erop wijst, dat hij eens daadkracht moet tonen, dan verwijst Wilders hem naar de bank om daar een stripboek te gaan lezen. Simpelweg om het feit dat D66 maar tien zetels heeft. Wilders begrijpt blijkbaar niet dat hij daarmee hetzelfde doet als waar hij zijn rivalen van beschuldigt. Met zo’n opmerking worden namelijk 660.000 D66-kiezers geschoffeerd. Maar bovenal schoffeert hij de eigen kiezer, omdat hij zelf een patstelling creëert door niet te willen bewegen en dus blijkbaar helemaal niet van plan is om te regeren.
Jacco Mazurel Rotterdam
Wat een herkenbaar verhaal van Emmy van Overdijk (’Afstromen? Nee, afromen!’, Trouw 30 juni)!
Als vader en basisschoolleerkracht vind ik het steeds moeilijker om het vertrouwen in het reguliere voortgezet onderwijs te behouden. Onze oudste zoon ’stroomde af’ van een havo/vwo-brugklas en bleef vervolgens twee keer zitten. Onze tweede zoon werd een serieus bespreekgeval nadat hij één punt te weinig had gehaald.
Beide keren merkten we dat men in het voortgezet onderwijs blindvaartop cijfers. Veel minder aandacht is er voor vragen als: hoe zit dit kind in elkaar, wat kan hij of zij en hoe kunnen en willen wij helpen? Men zegt dat dit wel de bedoeling is, maar door alles heen voel ik ook de zweep van het moeten scoren voor de publieke opinie en de inspectie.
Peter Fidom Harderwijk.
Met veel belangstelling las ik de afgelopen weken de artikelen van Seada Nourhussen over haar onderzoek of er bloed kleeft aan haar mobiel. Enigszins teleurgesteld was ik door haar conclusie (30 juni). Dit werd versterkt door het commentaar van de volgende dag (1 juli). ’Het geweld, de corruptie, de armoede en uitbuiting zullen niet verdwijnen als zij haar mobiel wegdoet’. Daar hebben zij natuurlijk helemaal gelijk in, want er spelen nog meer factoren een rol in dit conflict. Maar, zoals Nourhussen met eigen ogen zag, aan mobieltjes kleeft wel degelijk het zweet van meisjes van zeven jaar, die dag in dag uit van zes uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds in de mijn moeten werken. Is dat niet voldoende reden om geen mobiel te willen hebben? Voor mij wel. Wij als consumenten moeten op z’n minst geen mobieltjes meer kopen totdat er een verbeterde werksituatie voor de Congolezen is opgetreden.
Ruurdtje van den Berg Deventer