Brieven

Pleidooi tegen oorlog
Tijdens het lezen van het stuk 'Al-Kaida uitroeien, dat willen we niet' (Letter & Geest, 9 februari) kreeg ik het benauwd. Eventjes dacht ik dat de auteurs voorstander waren van het opsluiten van mensen in concentratiekampen en het uitmoorden van burgers. Gelukkig kwam ik er snel genoeg achter dat ze dat niet zijn. Op de meest onconventionele wijze die ik mij kan bedenken, houden zij juist een sterk pleidooi tegen oorlog. De rillingen liepen soms letterlijk over mijn rug. Ik ben nog steeds niet bijgekomen van al het geweld dat ik in het stuk aantrof, maar ben de auteurs bijzonder dankbaar voor het tonen van de lelijke werkelijkheid. De romantische plaatjes van vechtende soldaten die ik in alle kranten tegenkom, evenals de mooie praatjes van politici, bekijk ik nu in een geheel ander licht.

Machteld de Vries Rotterdam

Bevend Groningen (1)
Compliment voor de tekening van Vonk (Trouw, 11 februari). De situatie is precies weergegeven zoals Groningers het 'voelen'. Een inwoonster van de provincie vertelde dat telkens als er een beving in hun gebied had plaatsgevonden, zij de datum op de muur schreef naast de scheuren. Ook in de vernieuwde voorgevel zaten inmiddels weer scheuren. Groningers zijn over het algemeen nuchtere mensen, geen druktemakers. Zij vinden het niet nodig dat de minister, na een week met vier bevingen, weer komt kijken. Maar minister Kamp zou er wijs aan doen om het woord 'urgentie' op het dossier Groningen te zetten. Als import- Groningse vraag ik mij af, wat de minister zou doen als het gasveld onder de Randstad zou liggen. Ja, dat is een beetje flauw. Maar zeker is, dat de tekening er anders uit zou zien!

Wineke Hoogeveen-Blanken Veendam

Bevend Groningen (2)
Er is een Rampenplan Waddenzee, meldt Trouw (11 februari). Zou het niet beter zijn een 'Rampenplan Aardbeving Loppersum' te maken? Wat doen we als er een serieuze aardbeving komt met tientallen doden en vele ingestorte gebouwen, lekkende leidingen, branden op gasvelden, doorgebroken binnendijken, defecte bruggen, defecte zeesluizen en overvolle ziekenhuizen? Eén dijkje bij het Eemskanaal stond op springen en er volgde een preventieve evacuatie. En nu? Stilte.

De Nam heeft jarenlang de waarheid voor zich gehouden, waarom moet ik hen nu wel vertrouwen? Ik verbaas mij over en de rustige houding van de Groningers en over het misbruik daarvan door de bewust passieve overheid. Geen spoor van voorbereiding voor een grote ramp. Zeer verbazend. En wat doen de volksvertegenwoordigers?

Willem van den Berg Heerenveen

Voetmassage tegen pesten
Pesten moet niet alleen worden gestopt - zoals via De Bakkers M5-methode (Trouw, 9 februari 2011) - maar worden voorkomen. Ik zou willen dat in de middenbouw van alle basisscholen (groep 3 t/m 5) kinderen leren om elkaars voeten te masseren. Handen die jong leren om op een respectvolle wijze de ander aan te raken, zullen later minder snel slaan. Ik ben er van overtuigd dat het een effectief hulpmiddel is tegen pestgedrag. Kinderen leren spelenderwijs, zijn nog niet bang om elkaar aan te raken en staan letterlijk en figuurlijk nog dichterbij hun voeten. In het onderwijs in Zweden is zulke massage in de klas heel normaal. En ook in enkele scholen in Nederland zijn er al goede ervaringen mee. Kom op, schoolhoofden, leerkrachten en ouders: laten we er mee beginnen.

Dian Wilzing Houten

Rijksdienst voor Randstad
Geheel eens met het betoog van Jack Verschoor om één 'Randstadprovincie' te vormen (Podium, 11 februari). Het fusieplan van minister Ronald Plasterk is half werk. Probleem is echter dat een krachtige provincie van dat formaat heel dicht tegen het landsbestuur aan ligt. Provinciebestuur en regering lopen elkaar al gauw in de weg. Waarom wordt dan niet van de Randstad een aparte 'rijksdienst' gemaakt, bijvoorbeeld onder verantwoordelijkheid van het ministerie van infrastructuur en milieu? Het nationale belang van deze regio rechtvaardigt zo'n status aparte. Voor het bestuurlijk fijnere werk kunnen dan binnen deze Randstadautoriteit de samenwerkingsverbanden van gemeenten (WGR's) blijven functioneren, zoals de twee metropoolregio's Amsterdam en Rotterdam - Den Haag.

Piet Houtenbos Maasland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden