brieven

Volkert niet vrij

Wie denkt dat Volkert van der G. vrij is, heeft het helemaal mis. De laatste zes jaar van de opgelegde straf van 18 jaar mag hij buiten de gevangenis doorbrengen. Maar met de beperkingen en verplichtingen die hem zijn opgelegd, kun je moeilijk van vrijheid spreken. Wie kan uitleggen waarom een moord op een politicus zoveel zwaarder bestraft wordt dan moord op een wat minder bekende burger? Is het leven van de een meer waard dan van de ander? Laten we onze rechtsstaat respecteren en omarmen, en Van der G. met rust laten.

Reijer Koelman Duiven

undefined

Executie

Kon de redactie van Trouw niets beters verzinnen met het oog op 4 mei dan het weer oprakelen van het verhaal van Atie Vissers eigenmachtige executie van een vermeende verrader in 1946? Uit haar woorden blijkt opnieuw dat ze zich tijdens de bezetting niets aantrok van de landelijk vastgestelde gedragsregels voor knokploegen. Ruim een jaar na de oorlog realiseerde ze zich nog niet dat ze weer in een rechtsstaat leefde. Dit artikel werpt een smet op de gedachtenis van meer dan 250 bona fide knokploegleden die hun leven tijdens de oorlog verloren vanwege hun kraken van bonkaarten voor onderduikers, het bevrijden van gevangenen en het saboteren van spoorlijnen.

Jan Slomp Leusden

undefined

Loonverschil

'Schaarse wiskundedocent beter betaald dan aardrijkskundecollega' meldt de voorpagina van Trouw (3 mei). Lijkt me, gezien de schaarste en de importantie van genoemde vakken, best te verdedigen. In het onderwijs van Nederland is de situatie zo, dat de mensen op de werkvloer, dat wil zeggen voor de klas, minder verdienen dan al die mensen die wel in het onderwijs werken, maar nooit aan kennisoverdracht toekomen: de bestuurders en de managers. Over deze schrijnende ongelijkheid zou veel meer geschreven en gediscussieerd kunnen worden. Dat zou ook het onderwerp van gesprek bij de koffieautomaten op alle scholen moeten zijn.

D. Speijers Nuenen

undefined

Nakba en bloemencorso

Akkerman en Ten Hove maken bezwaar (Trouw, 3 en 5 mei) tegen een studiebijeenkomst over de Nakba (verdrijving van Palestijnen bij vestiging van de staat Israël) op de dag vóór de dodenherdenking. Dat lijkt me nogal gezocht. Zaterdag was er een bloemencorso waarvan de feestelijkheden tot 's avonds laat doorgingen. De KNRM hield een reddingsdag met feestelijkheden voor kinderen. Waarom zou een serieuze studiebijeenkomst dan niet mogen? Deskundigen van internationaal niveau zijn nu eenmaal rond Nakba dag (14 mei) druk bezet.

Jan Elshout Wervershoof

undefined

Publiciteitsstunt

Ik hoop dat partijen in de schoonmaaksector tot een oplossing voor het cao-conflict weten te komen. De schoonmaaksector en de schoonmakers leveren belangrijk werk. Het is ongepast om in zo'n situatie in te gaan op de publiciteitsstunt van de heer Roemer (Trouw, 3 mei). Een maand lang doen alsof je een bepaald salaris hebt, terwijl dat niet zo is, getuigt niet van respect voor de mensen die in de schoonmaak werken.

Dick Benschop president-directeur Shell Nederland

undefined

Stilletjes huilen

Ik zit het hele weekend onafgebroken te lezen, te luisteren en stilletjes te huilen bij het e-boek 'Ondergedoken als Anne Frank'.

Inger van Nes Amsterdam

undefined

Kwetsend

De opmerkingen van Annemarieke van der Woude (Trouw, 5 mei) raken mij ten diepste. Een depressie is geen probleem, maar een internationaal erkende ziekte die leidt tot wanhoop en vaak tot een zelfgekozen dood.

Rob Dijkstra Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden