brieven

Zonder zonde

Emeritus pastor Gerard Zuidberg heeft bedenkingen bij het harde afserveren van priesters, bisschoppen en predikanten die op seksueel gebied een misstap hebben begaan. Wie is immers zonder zonde, stelt hij (Opinie, 18 augustus). Zuidberg vergeet dat de kerk de lat zelf (te) hoog legt. Want de kerk claimt te beschikken over de juiste moraal van God. Voor de uitvoering wordt zij bijgestaan door de Heilige Geest. Ambtdragers worden aangesteld door God. De pretentie van de kerk mag meewegen bij de verontwaardiging over misdragingen van ambtsdragers. Het doet anders verwachten.

Paul Schermers Apeldoorn

undefined

Eerste steen

Gerard Zuidberg voert een vreemde reden aan om mensen zoals priesters, bisschoppen, predikanten en dirigenten die seksuele misstappen begaan hebben, 'niet zonder pardon uit te kotsen'. Zijn weerwoord: 'Wie is er zonder smet?' Wanneer we deze regel gaan invoeren wordt er niemand meer gestraft. "Agent, heeft u zelf wel eens te hard gereden? Nou dan!" Wanneer er niemand is die een volstrekt integer leven leidt is er dus niemand die een ander terecht mag wijzen. Mijn antwoord op de vraag uit de inleiding van het artikel is: Ja, daders van seksueel misbruik moet elk perspectief worden ontnomen, net zoals hun slachtoffers levenslang hebben.

Hans van der Meiden Noordwijk

Shell duurzame koploper

'Shell mag olie boren in Poolzee bij Alaska' (Trouw, 18 augustus). Mogen is een ding maar waarom zou Shell dit willen, vraag ik me af. Boren in het Poolgebied is relatief duur. De groeiende maatschappelijke weerstand lijkt me niet gunstig voor het imago van Shell. Wellicht is het de technische uitdaging. Makkelijke velden worden wereldwijd steeds meer door nationale oliebedrijven geëxploiteerd. De vraag naar olie lijkt alleen maar te gaan afnemen, gezien de omslag naar duurzame energie die op stoom begint te komen. Shell heeft alles in huis om nu van koploper in energie uit olie en gas te transformeren naar koploper in energie uit duurzamere bronnen. Alleen dan kan ook de immer stijgende dividendbelofte gehandhaafd blijven.

Jacob van Dijk Rotterdam

undefined

Dama Blanca

De berichtgeving over het tallship Esmeralda, ook bekend als La Dama Blanca vind ik tendentieus. Schepen martelen niet.

Anno Bos Alkmaar

undefined

Beestjes in de Mir

Rusland tracht een onderzoek naar het neerhalen van de MH17 uit alle macht te voorkomen. Bijvoorbeeld door de import van Nederlandse bloemen te verbieden, waarop beestjes zouden zitten. Wel stuurt het vol trots het zeilschip de Mir naar de Sail Amsterdam 2015, dat hier merkwaardig genoeg nog blij mee is ook.

Een gedegen inspectie van dit schip zal echter welhaast zeker aantonen dat zich aan boord vliegjes, spinnetjes of ander ongedierte bevinden. Een goede reden om dit schip meteen de haven uit te sturen.

Rob Dijkstra Nijmegen

undefined

Begrip voor Joden

Lezer Albert Brandsma ('Voor dode Joden hebben we wel begrip, Opinie, 18 augustus), heeft geruime tijd geen krant gelezen, zo lijkt het. Zo weet hij kennelijk niet dat de PLO in 1988 de staat Israël heeft erkend, binnen de grenzen van 1967. Evenmin, dat in 2002 de gezamenlijke Arabische landen een zeer royaal vredesaanbod aan Israël hebben gedaan. Een aanbod, waarop Israël nooit heeft gereageerd. Hamas deed in 2014 Israel een aanbod voor een wapenstilstand van tien jaar. Een de facto erkenning.

De wereld wacht al jaren op een vergelijkbaar gebaar van Israel. Begrip voor Joden staat niet gelijk aan begrip voor misdragingen van een staat.

Jan van der Kolk Voorburg

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden