brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Mobielloos
Het artikel over een een dagje zonder mobiele telefoon (7 februari) deed mij direct terugdenken aan onze kerstvakantie in het Beierse Wald. Bij aankomst was er goed en slecht nieuws: er lag sneeuw en er was geen wifi. Tot mijn verbazing reageerden de zes jongvolwassenen in ons gezelschap gelaten. In de vakantie werd er zelfs niet gezocht naar wifi-punten of internet. We vermaakten ons met de dvd-box 'The Bridge' en spelletjes. Ze vonden het lekker rustig. 's Nachts werd niemand gestoord door een app of facebookbericht, dat was lang geleden! Op de terugweg waren we de grens nog niet over, of de mobieltjes kwamen uit de zakken, en de berichten stroomden binnen. Het was een hilarisch moment daar op de A12. Contact, we zijn er weer!

Edith Peters Arnhem

Suggestief en grievend
Voor de bijlage over de tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen' (4 feburari) koos gastconservator Ad van Liempt van de Kunsthal acht voorwerpen uit. Op de middenpagina stond groot, in kleur, de groene overall van de ordedienst in Westerbork, met Jodenster. De kop erboven: Het uniform van de 'Joodse SS'. Het beeld in combinatie met deze kop is uiterst suggestief en grievend. De tekst van het bijbehorende artikel is prima en beschrijft het bekende, door de nazi's geregisseerde en georganiseerde helse dilemma waarin ook deze ordedienst past. De keus tussen meewerken aan deportatie van anderen of de eigen deportatie.

De suggestie dat joden leden van de SS waren en kennelijk schuld hadden aan hun eigen deportatie - want dat is wat dit beeld oproept - is onjuist. Dat geldt niet minder wanneer het een citaat betreft van een joodse kampgevangene uit 1943.

Joël Cahen directeur Joods Historisch Museum en Hollandsche Schouwburg Amsterdam

Old boys' network
'Grotere buffers bij banken aanleggen is een kostbare zaak', meldt Trouw (7 februari) na het Kamerdebat over de banken. Ik vind het een onderzoek van mijn krant waard, om de bankenlobby in Nederland en Europa in kaart te brengen. Het is nog steeds een old boys' network, dat er tot dusver in slaagt bijna alle voorgestelde maatregelen om de gemeenschap te beschermen tegen wangedrag van de banken, te frustreren. Ook de betaling van investment-bankers is weer zoals voor 2008. Op macro-economische schaal zijn dit soort zaken ogenschijnlijk niet erg van belang, maar deze uitwassen ondergraven het vertrouwen in politiek en economie, en uiteindelijk is een gezonde economie een zaak van vertrouwen.

J.W. Nieuwenhuis, econoom Groningen

Uit Europa
Ik hoop maar dat de PVV niet te veel heeft betaald voor dat Engelse onderzoek naar het uit Europa stappen. De redenering dat je beter zaken kunt doen als je zelf de regels kunt maken is in Engeland heel populair, maar klopt niet. Het bedrijfsleven zal alle producten moeten aanpassen aan de regels in dertig verschillende landen. The Economist, bepaald geen fan van Europa of de euro, heeft vorig jaar in een uitvoerige bijlage daarom ook betoogd dat Engeland niet uit de EU moet stappen.

Marc Wortmann Zeist

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden