Brieven

Nieuwe visie
Het artikel van Brechtje Paardekooper "Een nieuwe visie van links is hard nodig" (Trouw, gisteren) is me uit het hart gegrepen. Politici van links, PvdA en GroenLinks, benoem hoe je de houding van Wilders ziet in heldere taal, maar houd op je te verdedigen. Kom op met die andere agenda. Dat is precies wat ik zo gemist heb bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, een programma waaruit een visie op Nederland in de nabije toekomst spreekt. En gebruik je energie voor het ontkrachten van het kabinetsbeleid. Bezuinigd moet er worden, maar er is toch wel meer creativiteit te vinden dan de botte bijl? Zie het gekraakte Zwolse zwembad.

Joanne Kruijswijk Jansen Amsterdam

Rozenhoedje
Prachtig zoals Willem Jan Otten (Letter & Geest, 30 juli) beschrijft hoe hij met zijn object denkt los te komen van zichzelf. Jammer alleen dat zijn object geen rozenkrans is maar een rozenhoedje. Dat is maar een derde van de rozenkrans. Geertgen tot Sint Jan kreeg in 1474 van de prior van het Dominicanenklooster in Haarlem de opdracht de heilige Maria van het Rozenhoedje te schilderen. Omdat hij ook het verschil niet wist tussen de kralenkransen, schilderde hij Maria met een Rozenhoedje op. Het paneeltje is te zien in het museum Boymans in Rotterdam en heet daar 'De verheerlijking van Maria'. Dominicanen zijn altijd propagandisten van het Rozenkransgebed geweest.

Thom Breukel
Amsterdam

Winst Shell
Zaterdag moest ik 1 euro 62 voor een liter benzine betalen en kreeg ik van Eneco te horen dat mijn stookkosten met 20 procent zouden kunnen stijgen. Logisch natuurlijk: onrust in het Midden-Oosten en op de beurzen. De oliemaatschappijen moeten hun prijzen wel verhogen om nog iets te verdienen. Een dag eerder las ik echter in Trouw dat de winst van Shell is verdubbeld. Ik snap er niets van, of toch wel: als consument heb je de plicht de winst van de aandeelhouders te vergroten en alle bonussen te betalen. Bah, vanaf nu pak ook ik vaker de fiets.

Rob Dijkstra
Nijmegen

Geen massa-immigratie
De hoge commisaris voor de vluchtelingen van de VN en de Europees commissaris voor binnenlandse zaken doen een poging aan de hand van harde cijfers aan te geven dat Europa in vergelijking met de rest van de wereld maar een klein deel van de wereldwijde asielzoekers opneemt. Europa zou meer moeten doen, vinden zij (Trouw, 28 juli). Als het gaat om immigranten proberen mensen als professor Entzinger, hoogleraar immigratie aan de Erasmus Universiteit, in deze krant steeds maar weer - met harde cijfers - aan te geven hoe onjuist en 'verbluffend hardnekkig' de beeldvorming hier in Nederland is dat er sprake zou zijn van 'kansarme massa-immigratie' en een 'tsunami van moslims'. Het is gewoon niet waar.

Gerdien Kuiper-Gilhuis
Gouda

Onvergelijkbaar
De vergelijking van de reactie van de Noren na de aanslagen met die van het Nederlandse volk na de moorden op Fortuyn en Van Gogh raakt kant nog wal (Trouw, maandag). In Noorwegen werden zonder enige aanleiding tientallen mensen op laffe en wrede manier vermoord. Zo'n gebeurtenis zou hier eenzelfde impact hebben. Bij Fortuyn en Van Gogh speelde iets heel anders. Zij waren beiden omstreden en maakten geen geheim van hun standpunten. Door hun provocatieve gedrag hebben zij haat en vijandschap over zich af geroepen. Heel Nederland was diep geschokt dat ze dit uiteindelijk met de dood moesten bekopen. Tot dan toe dachten we dat dergelijke moorden hier niet mogelijk waren. Het gedrag van hun moordenaars was en is op geen enkele wijze te rechtvaardigen. Maar er liepen toen en er lopen nu nog landgenoten rond die vinden dat Fortuyn en Van Gogh dit aan zichzelf te wijten hebben.

Klaas van der Veen
Hoofddorp

Net niet in het ravijn
'VS donderen net niet in financieel ravijn', opening krant van maandag. Ik ben 52 jaar abonnee, en Trouw draagt nog steeds het gedachtengoed uit van een goed leefklimaat in Nederland voor alle mensen. Daar hoort zeker een verantwoord taalgebruik bij. Let op de koppen.

H. van Lingen-Veenvliet Woudenberg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden