Brieven

Tweede Kamer censureert
Mede onder druk van een Kamermeerderheid ziet de VU af van een debat met de Britse islamitische rechtsgeleerde sjeik Haitham al-Haddad (Trouw, 16 februari) Dat deze sjeik verwerpelijke opvattingen heeft, is evident. Maar dat de Tweede Kamer censuur toepast en daarmee een open debat voorkomt, is kortzichtig en zorgwekkend. Een dag eerder schreef Trouw dat op verborgen, invloedrijke webfora het djihadistische gedachtengoed wordt verspreid. Juist daarom is het van groot belang in het openbaar die abjecte denkbeelden te bestrijden. VU-studenten zijn zeer wel in staat eigen verstandige afwegingen te maken. De Kamer kan zich beter druk maken over de geur van xenofobie en provincialisme die zich vanuit de eigen Haagse kringen over Nederland verspreidt.

Liek Mulder Harderwijk

Trieste Imam
Imam Haitham al-Hadad noemt Joden 'kleinzonen van apen en varkens'. Triest. Wat mij vooral verbaast is dat er studenten zijn die naar hem willen luisteren.

Pierre Joosten Soest

Vreemde kijk op Griekenland
Wim Boevink beschrijft in zijn 'Klein Verslag' de situatie van Roos, een Nederlandse vrouw die met haar Griekse man een klein hotel heeft op het op het Griekse eiland Skyros. Door de crisis hebben ze geen inkomen meer.

Graag attendeer ik iedereen op het boekje dat Roos Mavrikou-Zevenhuizen pas geleden schreef over de crisis en hoeveel vooroordelen daarover leven in Nederland. Het heet 'Een 'vreemde' kijk op Griekenland' en is via internet zo te bestellen. Ook al kan ze dan nog steeds de inentingen voor haar kind niet betalen...

Irma Dakman Maastricht

Geen seks in huis
Trouw interviewde woensdag Kees Meeuse, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Goes. Hij zegt 'Ik mag mijn kinderen best verbieden om in mijn huis geen seks voor het huwelijk te hebben'. Mooi hè? Zou dit echt niet onbedoeld zijn?

Jan Vollenhoven Warfhuizen

Absurde eis van Leers
Minister Leers heeft de wens alleen nog academisch gevormde vluchtelingen van de VN te willen. Ik geef graag enkele aanvullende eisen: het liefst zie ik hoogblonde vluchtelingen van vrouwelijke kunne, met een grote bos hout voor de deur. Ik besef dat het niet realistisch is om er hier 500 van te vinden. Daarom ook nog een enkele relnicht erbij a.u.b. Emplooi genoeg, bijvoorbeeld bij onze vaderlandse televisie. Leers gaat volledig voorbij aan de aard en het wezen van het vluchteling zijn.

Vervolging, verkrachting en oorlog houden geen rekening met opleidingsniveau. Het is een absurde eis. Daarbij: niet-academici vinden hier evengoed emplooi. Vele (gewaardeerde!) niet-academische niet-Nederlanders voorzien onze kassen, fabrieken en werkplaatsen van de zo noodzakelijke handjes. Ik ben blij met hun waardevolle bijdrage aan de samenleving leveren. Word wakker, meneer Leers!

Frans Geijlvoet Wijchen

Het beleid van Bert Keizer
Van polarisatie houd ik niet zo maar nu moet het toch maar even, opdat columnist en verpleeghuisarts Bert Keizer niet zal denken dat hij niet wordt gewaardeerd. Lezer Jenne de Haan uit Monster schreef (15 februari) 'niet naar een verpleeghuis te willen waar Bert Keizer werkt', omdat Keizer bij demente patiënten geen euthanasie wil toepassen, ook niet als ze in gezonde toestand een wilsbeschikking tekenden. Mijns inziens verwoordt Bert Keizer juist heel goed waar de dilemma's rond euthanasie bij dementie liggen. Hij laat zien waar de moeilijkheden liggen. Als we het anders willen zal de wetgeving moeten worden aangepast

Bernhard Nusselder Ede

Minachting voor Polen
Goed dat student Sjoerd Verest op 'Podium' nog eens in herinnering roept dat Poolse strijdkrachten actief meevochten voor de bevrijding van Nederland. Moeizaam verliep de erkenning van hun rol. Pas in 2006 werden de nog levende Poolse veteranen onderscheiden met de Militaire Willemsorde. Generaal Sosabowksi kreeg postuum de Bronzen Leeuw. Blijkbaar zit de minachting voor Polen diep verankerd in de West-Europese geest... Het PVV-meldpunt sluit hier naadloos op aan.

J.A. Scholten Doorwerth

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden