brieven

Ondemocratisch

Ik vind het eigenaardig dat luitenant-kolonel b.d. Kwint voorstelt om eerst te besluiten tot een vast budget voor defensie en daarna te werken aan een visie voor de lange termijn (Opinie, 8 oktober). Terwijl de omgekeerde volgorde toch veel wijzer is: eerst een visie ontwikkelen en dan kijken of en hoe een leger daarbij nodig is. Heel bedenkelijk wordt het als Kwint concludeert dat het defensiebeleid buiten de verkiezingen gehouden moet worden. Kiezers hebben er dan niets meer over te vertellen. Verdraagt defensie zich niet met democratie?

Harry Pals Utrecht

Tandartsen

Goed dat Paul Herfs (Opinie, 7 oktober) uitlegt wat de voorwaarden zijn waaronder buitenlandse (tand)artsen in Nederland kunnen werken. De kwaliteit van het werk van (tand)artsen wordt naast hun vakkennis en technische vaardigheden voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van hun communicatie. Daar moeten strenge criteria voor zijn. Ik ervaar de communicatie met Nederlands sprekende artsen al vaak als een knelpunt. Als ik brieven teruglees, blijkt mijn eigen verhaal dan niet herkenbaar. Ik heb ook ervaring met een Poolse oogarts die wel Nederlands sprak, maar die ik niet kon verstaan én ik kon hem niet duidelijk maken wat mijn vragen waren. Ik stel voor dat het assessment van buitenlandse (tand)artsen wordt afgenomen door patiënten.

Noks Nauta Delft

Bevolkingspolitiek

Theresa May, Brits minister van binnenlandse zaken, zegt dat het onmogelijk is om een gebalanceerde samenleving te handhaven bij een te hoge immigratie en dat veel immigranten nauwelijks bijdragen aan de economie (Trouw, 7 oktober). In Nederland blijkt uit CBS-cijfers van 2015 dat 50 procent van de vluchtelingen uit voorgaande jaren nog steeds zonder werk zit. Hoe komt het toch dat deze cijfers ons niet ernstig verontrusten? Hoe komt het dat immigratie plaatsvindt zonder dat landen daar een allesbepalende invloed op uitoefenen? Het zou veel beter zijn om een actieve bevolkingspolitiek te voeren, waardoor immigratie en emigratie in evenwicht zijn en afhankelijk van de arbeidsmarkt verruimd en beperkt worden.

Lukas van der Drift Zeist

Ruime stallen

Briefschrijver Peter van den Bemt (Brieven, 7 oktober) wil maatregelen tegen een werkelijkheid die niet bestaat. Hij schrijft over koeien die 'om economische redenen' zo weinig ruimte krijgen dat ze niet kunnen draaien. Vijftig jaar geleden stonden koeien vast op stal. Toen hadden ze weinig ruimte en konden niet draaien. Dat is verleden tijd. Nu hebben ze veel meer ruimte en kunnen vrij rondlopen. Elke generatie nieuwe stallen is een sprong vooruit in dierenwelzijn.

Peter van Houweling Genderen

Mensensmokkelaars

Gelukkig gaat operatie Sophia van start om op te treden tegen de mensensmokkelaars. Hieraan doen schepen mee van Italië, Duitsland Engeland, Frankrijk en België. Nederland doet ook mee met... twee man. Hennis, schaam je voor een dergelijke inzet.

Jan v.d. Ploeg Hoogeveen

Hoogste bestuursorgaan

Raadsleden uit Molenwaard klagen dat gemeenteraden te laat en te weinig worden betrokken bij de opvang van vluchtelingen (Trouw, 7 oktober). Colleges van burgemeester en wethouders gaan in hun woorden 'op eigen houtje' aan de slag. Zowel de Gemeentewet als de Reglementen van Orde van hun gemeenten bieden alle mogelijkheden slechte communicatie aan de orde te stellen. Daarom is de raadzaal het forum waarin zij de kennelijke miscommunicatie aan de orde kunnen stellen. De raad is immers het hoogste bestuursorgaan van de gemeente.

Jan de Vries Hilversum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden