brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Paus is welkom
Het is niet altijd eenvoudig te begrijpen wat een ander beweegt, zeker als je iemand niet kent. Toch probeer ik te begrijpen wat de aartsbisschop bezielt. Eerst veroorzaakt hij commotie over het feit, dat de vervloeking van protestanten onverkort blijft gelden, al is dat 'theoretisch'. Dan weer het ontkennen van de uitspraak, het weigeren van een gesprek met de PKN. Nu weer een kop: Eijk wil de paus niet op bezoek in Nederland, want hij weet niet of de paus wel welkom is. Dit riekt een beetje naar jaloezie, omdat de nieuwe paus op meer sympathie kan rekenen dan de aartsbisschop. De paus is volgens mij van harte welkom, zowel bij het gros van de katholieken als bij heel veel protestanten.

Madzy van der Kooij Rijswijk

Dienaar van het geheel
Met enige verwondering lees ik lees dat kardinaal Eijk een eventueel bezoek van paus Franciscus aan ons land heeft geblokkeerd. Hoe is het dan mogelijk dat één mens daarover een beslissing neemt? Dat doet mij aan vroeger denken, toen het 'rijke' roomse leven hoogtij vierde (ik heb het meegemaakt).

Nu hebben we weer eens een paus die de indruk wekt een dienaar van het geheel te willen zijn. De eenvoud zelve in kleding. Een uitgesproken mening over misstanden in de wereld. Zou voor deze man geen animo bestaan? Geef de paus een gastvrije ontvangst het zal voor velen een leerzame ontmoeting zijn.

J.Sueters Schalkhaar

Belastingdienst
Of met het opstappen van staatssecretaris Weekers de problemen bij de Belastingdienst zijn opgelost is nog maar de vraag. Al jaren begeleid ik vluchtelinggezinnen met status, die vanaf 2007 de hen toegekende toeslagen moeten terugbetalen en nu weer ineens grote bedragen op hun rekening gestort kregen. U raadt het al: ten onrechte. Meteen weer terugstorten! Zo ga je toch niet om met zulke kwetsbare gezinnen?

Lini Oldewarris-Bazuin Apeldoorn

Oudste minister
Naar aanleiding van de 70e verjaardag van minister Opstelten zocht Trouw uit wie de oudste minister is geweest. Volgens mij is dat de Minister van marine, mr. J.C. van der Hoop geweest. In de eerste jaren van het Koninkrijk was hij in functie tot zijn 83e levensjaar! Hij was het die er voor zorgde dat er op de vuurtoren van Westkapelle het Engelse lamplicht werd geïnstalleerd, maar uiteraard ook de marine leidde.

Romke van der Veen Amsterdam

Naïef commentaar
Columnist Leonie Breebaart (Letter&Geest, 1 februari) heeft goed begrepen dat er grenzen zijn aan het vermogen van mensen om solidair te zijn met 'de ander'. De 'elite' mag vinden dat je alles en iedereen moet verwelkomen in je land maar zij worden meestal niet geconfronteerd met de gevolgen. Ik heb me in dezelfde editie verbaasd over de naïviteit van het hoofdredactioneel commentaar 'Help Roemenen en Bulgaren te integreren, dat is profijtelijk'. Hoe naïef kun je zijn te denken dat je de toestroom kunt stroomlijnen en dat je alleen de hoogopgeleiden kunt verwelkomen. Hou toch op te denken dat we ze straks nodig hebben. En waar moeten die mensen wonen?

Kijk ook nog even naar het artikel verderop in de krant: 'Een achterbuurt is erger dan een getto' waarin Wilfred van de Poll de Franse socioloog Loïc Wacquant aan het woord laat over het feit dat de crisis in Europa het hardst heeft toegeslagen in de zgn. 'prachtwijken'. En waar gaan al de Roemenen en Bulgaren wonen? Juist, in die buurten.

Anneke Keijzer-Kingma Oudesluis

Niet ruimdenkend
Rabindranath Tagore (1861-1941), dichter, filosoof, schrijver en mysticus, schreef eens: 'Ik ben in staat om God lief te hebben, omdat Hij mij vrij laat Hem te loochenen'. Bert Keizer is in zijn column van 1 februari beduidend minder ruimdenkend dan de God van Tagore. Hij perst elke lezer in dezelfde mal met zijn bewering dat 'we' alleen nog maar een geestloze breimachine zien en geen schepper meer. Keizer is vrij om zelf het bestaan van een schepper te loochenen, maar moet zijn overtuiging mij en Tagore niet in de mond leggen.

Tjerk Nap Amersfoort

PX?
Een andere naam voor IKVPaxChristi? Ik zou als theoloog geadviseerd zich PX te noemen, met een joodse vermijding van de klinker. De naam PAX was dan niet zo plat en 'heidens' geworden; te open nu voor een ander adjectief, dat van de Pax Romana en de Pax Americana. PAX zonder adjectief betekent in zijn oorspronkelijke taalkundige wortel niet veel meer dan vast en stevig, vastpakken en vasthouden; de veiligheid van hebben en houden. Door zich af te korten tot PX had de naam van de vredesbeweging zijn kritische geheim bewaard. P voor Pax, en X voor de Christus, de Messias, het Messiaanse en dus de eeuwige belofte van recht en vrede. Wel lastig natuurlijk als je eenzijdig bent gaan geloven in politieke oplossingen en soms ook in geweld.

Gied ten Berge Maarssenbroek, oud-medewerker IKV en Pax Christi

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden