Brieven

Baarmoeder
In de recensie van de film 'Hysteria' (Trouw, 8 december) wordt hysterie in verband gebracht met de baarmoeder. Merkwaardig genoeg wordt daarbij het woord hysterie teruggevoerd op het 'Latijnse' uterus. "Daar komt de naam ook vandaan", meldt de recensent zonder blikken of blozen. Die stap is echter iets te snel: tussen uterus en hysterie is geen direct taalkundig verband, zoals men wel zien kan. De waarheid is dan ook, dat niet het Latijnse, maar het Griekse woord voor baarmoeder, 'hystera', aan de basis van het begrip hysterie ligt. Beide woorden - hystera en uterus - zijn overigens wel etymologisch aan elkaar verwant, maar hysterie is niet van uterus afgeleid.

Paul W.A.Th. van der Laan Klaaswaal

Amber Alert boven snelweg
Wat een goed idee om het Amber Alert nu ook boven snelwegen op de matrixborden te gebruiken, voor het eerst sinds de lancering van het waarschuwingssysteem in 2008. Net zo'n goed idee als om de waarschuwing via de mobiele telefoon door te geven. Ik vind het Amber Alert de uitvinding van de eeuw. Welke goeie uitvindingen zullen er nog volgen die de mensheid dienen?

Hannie Piket-Schuller Dordrecht

Zet Engelsen voor het blok
In 1952 trad het Verdrag van Parijs in werking. Daarmee werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal een feit. De Engelsen schamperden ongelovig over de poging tot Europese eenheid na een worsteling op leven en dood tussen Frankrijk en Duitsland in twee wereldoorlogen. Ze stuurden kolenschuiten naar Le Havre, Antwerpen, Rotterdam en Hamburg om het verdrag te testen. Pardon, zeiden Parijs, Brussel, Den Haag en Bonn; 'wij hanteren één buitentarief'. Binnen twee jaar was Groot-Brittannië geassocieerd lid. Zo ging het ook met de EEG. Engelsen zijn pragmatici; je moet ze voor het blok zetten.

J.B Sepers Eethen

Schoolprestaties
In de traditionele beoordeling van de schoolprestaties (Trouw, 10 december) krijgt scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen twee onvoldoendes en een voldoende. Met name de kaderberoepsgerichte leerweg krijgt een kritisch oordeel. Daarover drie opmerkingen. In de methodiek van Trouw wordt geen rekening gehouden met de leerwegachterstand die onze leerlingen voor de eerste klas hebben opgelopen. Trouw vindt het om onduidelijke redenen nodig om strenger te zijn dan de Onderwijsinspectie. Een gemiddeld cijfer van 5,9 wordt als een onvoldoende gezien, de inspectie vindt hoger dan 5,5 een voldoende. En het is opmerkelijk dat Trouw de Vensters voor Verantwoording niet in haar onderzoek betrokken heeft. Op deze website vanuit het voortgezet onderwijs worden de prestaties van scholen niet sec weergegeven, maar in hun context.

Bert de Weerd, Panta Rhei Amstelveen

EPD op USB
Zorgverzekeraars redden het elektronisch patiëntendossier, bericht Trouw (9 december). Er is een simpele oplossing voor de aanhoudende discussie over het EPD: iedereen een eigen usb-stickje met medische gegevens erop in eigen beheer. Kom je bij een arts, kan de stick aangesloten. Je ID-kaart of paspoort moet je ook tegen verlies bewaren. Dus het lijkt me heel praktisch.

A.M.J. Bos-Waamelink Oldenzaal

Gezond verstand
Het getuigt van gezond verstand dat Ruth Peetoom in haar functie van CDA-voorzitter afstand neemt van het kabinet-Rutte en de PVV (Trouw, 12 december). Het CDA heeft vorig jaar, omdat ze koste wat kost wilde meeregeren, grote concessies gedaan. Steeds duidelijker blijkt dat met VVD en PVV geen christelijk-sociaal beleid is te voeren. Dat de kiezers daar hun eigen mening over hebben, blijkt uit de voor de partij dramatische peilingen.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Klaagliederen
Judith Herzberg merkt op dat het begrip 'klagen' in de Hebreeuwse titel van het bijbelboek Klaagliederen niet voorkomt (Trouw, 10 december). "Dat begrip moet een christelijke interpretatie zijn." De Hebreeuwse titel betekent zoveel als 'Hoe?'. In de Septuaginta, de Griekse vertaling die in de tweede eeuw vóór Christus door Joden in Alexandrië is gemaakt, is dat 'Hoe?' nader ingekleurd met de Griekse titel Thrènoi, wat wel degelijk 'Klaagliederen' betekent, en dus niet voortkomt uit een christelijke interpretatie.

Adriaan van Oosten Zutphen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden