Brieven

Intensievere landbouw (1)
Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van de Wageningen Universiteit, gaat er wel heel makkelijk van uit dat de intensieve landbouw nu eenmaal moet blijven

of zelfs nog intensiever moet worden omdat er steeds meer mensen meer vlees en zuivel willen eten (Trouw, 3 september). Hoe naïef en dom om daar dan maar als vanzelfsprekend in mee te gaan. Wordt het niet eens tijd om in plaats van steeds meer te willen, eens na te denken over minder? Als de norm vier of vijf keer per week vlees eten wordt, kan de landbouw wel degelijk minder intensief en dus diervriendelijk zijn.

Ina de Bruyn Heinkenszand

Intensievere landbouw (2)
'Landbouw moet nog intensiever'. Onze dag is weer goed, na het lezen van het openingsartikel in Trouw. Eindelijk wordt het echte verhaal voor het voetlicht gebracht en daarmee ons een hart onder de riem gestoken in plaats van dat we moeten horen hoe 'fout' we zogenaamd bezig zijn. Biologisch is inderdaad helemaal niet zo logisch. Het wordt tijd dat er campagne gevoerd wordt voor de duurzame, intensieve landbouw. Hier ligt een mooie taak voor organisaties als LTO. Trouw, hartelijk dank voor publicatie!

Jannetta Reitsma Ruinerwold

Intensievere landbouw (3)
Ik geloofde mijn ogen niet toen ik het bewuste artikel las: nog meer uitputting van de aarde en misbruik van dieren! Laten we in Nederland en in de westerse landen in het algemeen voorbeelden geven hoe het anders en beter kan. Bij voorbeeld door weing of minder vleest te eten en minder zuivel te gebruiken!

Jacqueline Uchtman Leiden

Bidden voor uitslag
De vrijzinnige Buma vertelt zonder gêne dat hij nooit bidt voor een goede verkiezingsuitslag (Trouw, 1 september). Zonder gêne? Het siert Buma juist dat hij dat niet doet. Voor wedstrijden zie je soms elkaar beconcurrerende atleten of voetballers kruisjes slaan om te winnen. Een merkwaardig schouwspel. Wat moet God daarmee? Hij kan niet iedereen laten winnen. Ook heeft wetenschappelijk onderzoek het nut van bidden niet kunnen aantonen.

Sam van der Zee Middelburg

Buma
Bij het opslaan van pagina 4 van de krant valt mijn oog op de "zure" kop: 'Niemand kijkt nog naar Sybrand Buma'. Dan volgt een verslag dat een beeld geeft van een stuiptrekkend CDA, waarvan weinig meer valt te verwachten. Ik voel me als CDA- stemmer bij het oud papier gedaan, notabene door mijn eigen krant die ooit is ontstaan uit kringen waaraan het CDA is ontsproten. Op dezelfde pagina een bijna juichend stuk over het 'eigen' kieskompas waarin Diederik Samsom op het schild wordt gehesen als geschikte premier. Waar staat Trouw? Het CDA (en de andere partijen) kritisch volgen, oké, maar afbranden nee!

Betting Kroese Woudenberg

Wilders' nachtmerrie
Met belangstelling het artikel van hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries gelezen (Podium, 1 september). De getallen waarop hij zich baseert om meerderheden te krijgen bij de kabinetsformatie worden niet genoemd. Daardoor krijgt de redenering iets twijfelachtigs. Mij lijkt trouwens dat een meer linkse regering onder aanvoering van SP-lijsttrekker Emile Roemer wel mogelijk is, als bij de genoemde partijen SP, GL, PvdA en D66 het CDA nog bijgevoegd wordt. De eerste vier zouden op 71 zetels komen volgens de auteur, het CDA moet deze samenstelling toch zeker rond de 80 kunnen brengen. Wat zou er aan mis zijn als een christelijke partij een wat meer linkse, sociale koers gaat varen?

Henk Kollen Krommenie

Het is genoeg
Lezer Inigo Henning geeft aan hoe er een vruchtbaar gesprek kan plaatsvinden tussen politici op tv (Brieven, 1 september). In plaats van 'hanengevechten', waar 'de media een wanvertoning van maken', aldus Trouw-hoofdredacteur Willem Schoonen. Het thema zou 'grenzen aan de groei' kunnen zijn. Niet méér werken, méér produceren, méér consumeren. Geef andere landen, die nog niet meedeelden, de kans op welvaart. Wij gaan voor genoeg en welzijn. Daarover mogen politici met elkaar in gesprek en laten horen hoe dat er in de realiteit gaat uitzien. En wel positief. Natuurlijk kan het met minder!

Irene Haalboom Nagele

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden