brieven

Kwaliteit basisonderwijs

René Kneyber besteedt in zijn column 'Voor de klas' (Trouw, 4 november) aandacht aan KBA - kwaliteitsaanpak basisscholen Amsterdam - stokpaardje van destijds wethouder Lodewijk Asscher. KBA had ten doel het aantal zwakke scholen te doen verminderen. D66 was altijd mordicus tegen KBA en heeft het project dan ook direct na de verkiezingen stopgezet. Een evaluatierapport dat was opgesteld op verzoek van de gemeenteraad is door de D66-wethouder - de opvolgster van Asscher - achtergehouden voor de raad en alleen aan de fractievoorzitter van haar partij gestuurd die dat in eerste instantie weer ontkende. Diverse commentaren beoordelen KBA op basis van het rapport met terugwerkende kracht als positief: het aantal zwakke scholen is substantieel gedaald. Kneyber meent echter dat het woord 'positief' eerst na wat bochtengewring aan het rapport kan worden opgehangen. De D66-wethouder ziet dat kennelijk toch anders, gezien het feit dat ze het rapport voor de gemeenteraad heeft achtergehouden.

J.M.J. Groot Amstelveen

undefined

Spijbelen voor vakantie

Interessante opvoedvraag (Trouw 4 november): is een geweldige ervaring in China het spijbelen waard? Door de vastgestelde vakantieperiodes zijn prijzen van accommodaties schreeuwend duur. Wat zou ik het als leerkracht geweldig vinden als een leerling met armere ouders eens een weekje naar Spanje kan gaan buiten het hoogseizoen. Daar kan geen aardrijkskundeles tegenop. Waarom geen zomervakantie van 4,5 week? Kinderen verliezen namelijk veel schoolkennis in de lange zomervakantie, blijkt uit onderzoek. Vervolgens geven we ouders een 8-daagse strippenkaart. Indien ouders dan besluiten tussentijds een weekje weg te gaan - met uitzondering van een aantal door de school vastgestelde weken (zoals toetsperiodes) - dan is spijbelen onnodig. Ziektedagen worden ook afgetrokken van de strippen; dan worden kinderen niet te gemakkelijk ziek gemeld. Gemiste taal, spelling- en rekenlessen moeten wel worden ingehaald middels huiswerk. De strippenkaart geldt ook voor onderwijzend personeel.

Brigitte Brinkel Soest

undefined

Luchtverfrissers

Prinses Laurentien vindt het tijd voor actie om klimaatverandering tegen te gaan. Simpele huis-tuin-en keukenoplossingen kunnen al bijdragen. Zij heeft daarin groot gelijk. Mijn voorstel is: mijd luchtverfrissers. Deze (lucht-) vervuilers kunnen vaak simpelweg vervangen worden door even een raampje open te zetten. En nog een simpele: de terugkeer naar het stuk zeep!

Zoveel winkels staan vol met flacons die uiteindelijk in de vuilnisbak belanden en gerecycled moeten worden ( in het gunstigste geval dan).

Joke van den Berg Ermelo

undefined

Rubber

Milieuschade beperken door minder slijtend rubber kan o.a. door banden te kiezen, passend bij het seizoen (Trouw 5 november). Mooi hoor. Maar ik kies dan liever voor banden die het hele jaar oké zijn, namelijk fietsbanden.

A. Drijver Voorburg

undefined

Dierlijke mest

Het zal zeker waar zijn wat Vermaat zegt over waterverbruik, milieuschade en ontbossing voor dierlijke producten ('Europa moet inzetten op plantaardig dieet', Trouw 4 november). Ik vraag me alleen af hoe hij zich de landbouw op lange termijn voorstelt zonder dierlijke mest. Hij kan toch weten dat de wereldvoorraad van o.a. winbaar fosfaat niet groot meer is. Ook is grote winst op waterverbruik meer wens dan werkelijkheid, denk ik. Immers zal de grond die dan niet meer voor veevoerproduktie wordt gebruikt, 'natuur' worden met o.a. bomen en struiken die veel meer water aan de bodem onttrekken dan landbouwgewassen. Het hele verhaal vertellen is eerlijker.

A. van der Knijff Moerkapelle

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden