Brieven

Boer Bleker (1)
Boeren zijn er 'als de kippen bij' om, alvast vooruitlopend op de tolerante houding van 'Boer Bleker', enorme megastallen te bouwen (Trouw, 24 november). Dit terwijl de boeren dertien jaar de tijd hebben gehad om legbatterijkippen de ruimte te geven die Europees is vastgesteld, wat voor veel boeren nog een te korte periode blijkt. Ik ben geen doorgedraaide dierenactivist, maar ik blijf moeite hebben met deze mentaliteit. Ik heb jaren Ethische Kaders in de Gezondheidszorg gedoceerd op een hogeschool en het lijkt mij zo gek nog niet om zoiets ook voor boeren in het leven te roepen; 'Ethische kaders in de veehouderij'. En Bleker doet verplicht mee.

Anje Zuurbier-Gruppen Rekken

Boer Bleker (2)
Met regelmaat brengt Trouw het commentaar van politiek- en maatschappelijk correcte burgers over het natuurbeleid van staatssecretaris Henk Bleker. Een boer en ook nog CDA'er op landbouw en natuurbeheer, dat kan niet goed gaan. Wat opvalt, is dat daarbij vaak een negatief mensbeeld wordt neergezet en de eigen- en onderlinge verantwoordelijkheid van burgers buiten schot blijft. Waar de overheid tekortschiet, springe de burger in en waar de burger het niet kan rooien of redden, schiete de overheid te hulp. Dat past prima bij het CDA.

Abr. Blaak Hoogezand.

Neonazi's
Ik erger me aan de term 'neonazi's' (Trouw, 19 november) die steeds weer door journalisten en andere opiniemakers wordt gebruikt, zoals nu bij de shoarmamoorden in Duitsland. De ooit gangbare term nationaal-socialisten of nazi's lijkt me minder verhullend.

Hein van Hulzen Kampen

Geen poespas bij huwelijk
Laat aanstaande echtparen zelf kiezen. Dat is de nogal voor de hand liggende oplossing voor de vraag: wat doen we met het burgerlijk huwelijk? Vaak hebben mensen voor wie het kerkelijk huwelijk het hoogtepunt vormt helemaal geen behoefte aan de creatieve invallen van een trouwambtenaar. Dus gewoon een vinkje op het formulier tijdens de ondertrouw bij 'geen poespas'.

Femmie van Santen Landgraaf

Rechten van weigerambtenaar
Wat mij in de weigermabtenaardiscussie stoort is dat niemand tot nu toe verwijst naar artikel 3 van de Grondwet. Daarin staat dat elke Nederlander benoembaar is in elke openbare functie. Mij lijkt ontslag cq. het niet benoemen van een weigerambtenaar in strijd met dit artikel. Ik verwacht dat in procedures en in een advies van de Raad van State dit aspect tenminste belicht zal gaan worden.

D.J. vd Zaag, oud-burgemeester Goes

Pietenboot
Wij zijn voor zover bekend het enige land waar een boot vol zuiderlingen zo enthousiast wordt onthaald.

Barend Jansen Den Haag

Pak bendelid auto af
Naar aanleiding van de serie over de Bende van de Delftselaan in de Haagse Schilderswijk: wat ik mis, is een fiscale aanpak. De bendeleiders laten hun welvarendheid graag zien met dure auto's en andere dure spullen. Het zal toch niet zo moeilijk zijn om daarop beslag te leggen? Deze figuren kunnen ongetwijfeld niet aantonen hoe zij die bezitingen legaal konden betalen. Beslaglegging zal hun sociale status zeer schaden. Dat zal een positieve invloed hebben.

Hein van Dijk Dordrecht

Heilige huisjes
De ChristenUnie wil 'hekken weg om heilige huisjes als hypotheekrente', zegt fractievoorzitter Arie Slob (Trouw, 23 november). Laat hij nou het grootste 'heilige huisje' onbespreekbaar houden: de ontwikkelingshulp. Hoe kan iemand die zelf meer dan 400 miljard euro tekort heeft een ander helpen?

J. Brouwer Putten

Klokkenluiden
Gelet op het interview uit Trouw (24 december 2009) waarin de Capelse huisarts Van der Linde aangeeft 'netto een wereldreis' over te houden aan het vaccineren van mensen tegen de Mexicaanse griep lijkt het mij niet nodig dat hij nu financiële steun krijgt om het op te kunnen nemen tegen het RIVM over de griepprik. Immers, datzelfde RIVM heeft hem twee jaar geleden voldoende middelen gegeven om de juridische consequenties van het klokkenluiden zelf te dragen.

Frank Kalisvaart Zoetermeer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden